Thursday, Dec 26, 2024

Υγεία

Μήπως το συκώτι σας έχει πρόβλημα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Το συκώτι καθαρίζει το αίμα, βοηθά στην πέψη των τροφών και καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η καλή λειτουργία του είναι καθοριστική γι’ αυτό και δεν πρέπει να αδιαφορούμε για ένοχα συμπτώματα. Φλεγμονές, ουλές και καρκίνος καραδοκούν…

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το συκώτι προκύπτει ωστόσο από την απουσία συμπτωμάτων. Εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί πάσχοντες από παθήσεις του ήπατος είτε δεν παρουσιάζουν συμπτώματα είτε είναι αρκετά συνηθισμένα – όπως η κόπωση και ο περιστασιακός κνησμός- γεγονός που καθυστερεί την πολύτιμη διάγνωση, με αποτέλεσμα το ήπαρ να υφίσταται στο μεταξύ, σοβαρή βλάβη, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς.

Για την κακή λειτουργία του ήπατος προειδοποιούν:

Ίκτερος.  Όταν συσσωρεύεται η χολερυθρίνη στο αίμα, κιτρινίζουν το δέρμα και το λευκό τμήμα των ματιών. Η χολερυθρίνη είναι μία χρωστική η οποία προέρχεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της, από την αποδόμηση της αιμοσφαιρίνης των γηρασμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων που πεθαίνουν. Η χολερυθρίνη συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα εξαιτίας ηπατίτιδας, καρκίνου του ήπατος ή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Αλλαγές σε ούρα και κόπρανα. Η ηπατική ανεπάρκεια τα αποχρωματίζει ή αλλάζει τη συνοχή τους. Ούρα σκουρόχρωμα ή αφρώδη και κόπρανα  ωχρά και μαλακά, απαιτούν άμεση επίσκεψη στο γιατρό.

Φαγούρα. Είναι έντονη και προοδευτικά επιδεινώνεται, καθιστώντας την επιδερμίδα επιρρεπή σε φλεγμονές. Διατηρούμε το δέρμα ενυδατωμένο και συμβουλευόμαστε γιατρό.

Μώλωπες. Η έλλειψη πρωτεϊνών στο αίμα που συμβάλουν στην πήξη του αίματος, έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται εύκολα μελανιές στο δέρμα.

Φούσκωμα κοιλιάς. Την προκαλεί η συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό της και συνδέεται με την κίρρωση του ήπατος, οποία εμποδίζει τη ροή του αίματος μέσα στο όργανο, αυξάνοντας την πίεση στην πυλαία φλέβα που μεταφέρει αίμα από τα πεπτικά όργανα στο ήπαρ. Ταυτόχρονα πρήζονται οι αστράγαλοι και υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή.

Πόνος ψηλά στην κοιλιά. Συνοδεύεται από ναυτία, έμετους, αίσθημα βάρους και δυσφορία. Το μεγαλύτερο τμήμα του συκωτιού είναι στα αριστερά.

Πρήξιμο στα πόδια.  Οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή μίας πρωτεΐνης από το συκώτι, της αλβουμίνης ή λευκωματίνης. Το συγκεκριμένο όργανο παράγει πάνω από το 90% των πρωτεϊνών του πλάσματος και 15% του συνόλου των πρωτεϊνών του σώματος.

Πόνος στις αρθρώσεις. Συνοδεύεται από τάση για έμετο, αίσθημα  κόπωσης και μειωμένη όρεξη, συμπτώματα κυρίως της αυτοάνοσης ηπατίτιδας, μια πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει τα κύτταρα και τους ιστούς του ήπατος ως ξένα σώματα, οπότε επιτίθεται  εναντίον τους.

Αραχνοειδή αγγειώματα. Πρόκειται για σημάδια που το σχήμα τους μοιάζει με της αράχνης ή του αστερία: στη δεύτερη περίπτωση έχουν έντονο χρώμα στο κέντρο και περιφερειακά λεπτές ακτίνες. Εμφανίζονται συχνότερα στο στήθος και στον κορμό. Οφείλονται σε  δυσλειτουργία του συκωτιού, εξαιτίας της οποίας συσσωρεύονται στο αίμα βλαβερές ουσίες, που προκαλούν προβλήματα στην πήξη του αίματος.

Σύγχυση. Όταν το ήπαρ αντιμετωπίζει προβλήματα στη λειτουργία του συσσωρεύεται χαλκός στο αίμα και στον εγκέφαλο, που προκαλεί πνευματική σύγχυση η οποία μοιάζει με αυτήν η νόσος Αλτσχάιμερ. Η πνευματική σύγχυση κάνει την εμφάνισή της όταν οι παθήσεις του ήπατος είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Τί να κάνω;

Για να προστατεύσετε το συκώτι σας:

Όχι στο αλάτι. Αντικαταστήστε το με βότανα και  μπαχαρικά που έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Όχι στο αλκοόλ. Η συστηματική κατανάλωσή του προκαλεί σοβαρές βλάβες στο συκώτι, όπως η κίρρωση.

Πράσινο τσάι και καφές. Θωρακίζουν το συκώτι από τη βλαβερή επίδραση του αλκοόλ αλλά και από την κακή διατροφή. Οι αντιοξειδωτικές κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι, δεν προστατεύουν μόνο το συκώτι αλλά και τα άλλα όργανα.

Ποιες τροφές προστατεύουν το συκώτι;

Να ποιες τροφές «καθαρίζουν» το συκώτι:

Σκόρδο. Η αλισίνη και το σελήνιο του είναι αντιτοξικά και ενεργοποιούν πολύτιμα ηπατικά ένζυμα.

Γκρέιπφρουτ.  Ενισχύει την παραγωγή ενζύμων αποτοξίνωσης χάρη στη βιταμίνη C και στα αντιοξειδωτικά του.

Καρότα και παντζάρια. Τα φλαβονοειδή και η βήτα καροτίνη τους, βελτιώνουν τη λειτουργία του ήπατος.

Πράσινα λαχανικά. Η χλωροφύλλη τους απορροφά  τις τοξίνες από το αίμα, όπως βαρέα μέταλλα, χημικά και φυτοφάρμακα, προστατεύοντας αποτελεσματικά το συκώτι.

Αβοκάντο. Βοηθά τον οργανισμό να παράξει γλουταθειόνη η οποία διασπά και απομακρύνει από τον οργανισμό  τις επικίνδυνες τοξίνες.

Μήλα. Η πηκτίνη τους  καθαρίζει τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα, οπότε το συκώτι διαχειρίζεται ευκολότερα το τοξικό φορτίο.

Ελαιόλαδο. Τα λιπίδια του, απορροφούν τις βλαβερές τοξίνες και αποτρέπουν την τοξική υπερφόρτωση του συκωτιού.

Δημητριακά ολικής άλεσης. Πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β  που βελτιώνουν το μεταβολισμό του λίπους, τη λειτουργία του ήπατος αλλά και την αποσυμφόρησή του.

Λεμόνι. Με άφθονη βιταμίνη C, η οποία συμβάλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Καρύδια. Η αργινίνη τους απομακρύνει την αμμωνία από το ήπαρ.

Λάχανο. Ενεργοποιεί σημαντικά αποτοξινωτικά ηπατικά ένζυμα.

SHARE
RELATED POSTS
Τα διατροφικά όπλα του χειμώνα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η διατροφή βοηθά στη θεραπεία της ουρολοίμωξης;, του Δρ Σπύρου Γκούβαλη
Αποτοξίνωση τώρα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.