Sunday, Dec 22, 2024

Υγεία

Λαχανικά και βότανα της άνοιξης, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Το διατροφικό οπλοστάσιο της φύσης, την άνοιξη μας θωρακίζει με πολύτιμα συστατικά και μας ανταμείβει με γεύση! Λαχανικά και βότανα μας καλούν να τα επιλέξουμε!

Την άνοιξη, μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά περιλαμβάνει:

Σπαράγγια. Με εξαιρετική αντιφλεγμονώδη δράση, που οφείλεται στα φλαβονοειδή τους. Η ινουλίνη τους, είναι ένα πρεβιοτικό, που βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμβάλει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και στη ρύθμιση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης θωρακίζοντας τον οργανισμό από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ανάλογη και η δράση της ασπαραγίνης τους.

Σπανάκι. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, οξυγονώνει τον οργανισμό, συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, καθυστερεί τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων, καταπολεμά την αρθρίτιδα ενώ δρα προληπτικά στον καρκίνο παχέος εντέρου, οισοφάγου και ωοθηκών αλλά θωρακίζει και την καρδιά.

Καρότα. Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών.  Πλούσια φυτική πηγή βήτα-καροτίνης, η οποία συμβάλλει στην προστασία της όρασης,  προστατεύοντας από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη. Με αντιυπερτασικές ιδιότητες.

Πατάτες. Στο τέλος της άνοιξης κάνει την εμφάνισή της η παραγωγή της νέας χρονιάς και είναι πλούσιες σε βιταμίνη C.

Ραπανάκια. Περιέχουν έλαια με αντιβακτηριακή δράση ενώ προσφέρουν στον οργανισμό άφθονες ίνες, βιταμίνη C, σίδηρο και μαγνήσιο

Λάχανο. Πλούσιο σε βιταμίνη Κ και ανθοκυανίνες, που ενισχύουν τη νοητική λειτουργία και τη συγκέντρωση. Με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο που κάνει λαμπερό το δέρμα και απομακρύνει τις τοξίνες που προκαλούν αρθρίτιδα, δερματικές παθήσεις και ρευματισμούς. Πλούσιο σε αντικαρκινικές ενώσεις (λουπεόλη, σινιγρίνη και σουλφοραφάνη)

Ραδίκια.  Πλούσια σε υδατάνθρακες αλλά με λίγες θερμίδες. Μας προμηθεύουν με ριβοφλαβίνη, Β6, βιταμίνη Β2, C, E, Κ, βιταμίνη A, ασβέστιο, χαλκό, μαγνήσιο, φολικό οξύ και κάλλιο.

Μαρούλια. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό με βιταμίνες και μέταλλα.

Τα βότανα που αγαπάμε

Ανοιξιάτικο ρείκι. Θεωρείται ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντιρρευματικές, διουρητικές ιδιότητες ενώ προστατεύει τον οργανισμό από διάφορα μικρόβια του αναπνευστικού συστήματος. Η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού από ρείκι διατηρεί την ευεξία των φωνητικών χορδών.

Σχοινόπρασο. Είναι το μικρότερο είδος κρεμμυδιού. Καλλιεργείται, όχι για το βολβό του όπως το κοινό κρεμμύδι αλλά για τα φύλλα του.  Βοηθά στην αναιμία, ρίχνει την πίεση, συμβάλει στην καλή πέψη ενώ οι χημικές ενώσεις των σουλφιδίων του θεωρείται ότι έχουν αντικαρκινική δράση. Ωφέλιμο για τις εγκεφαλικές λειτουργίες (μάθηση και μνήμη), βοηθά στον ύπνο και μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην κατάθλιψη.

Μαϊντανός. Περιέχει τα σπάνια αλλά πολύτιμα πτητικά έλαια και φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή ειδικά η λουτεολίνη, προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C,  καλή πηγή βιταμίνης Α και φυλλικού οξέος, από τις σημαντικότερες πηγές του συμπλέγματος βιταμινών Β. Αυξάνει τη διούρηση ενώ ευνοεί την πέψη των τροφών καθώς αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου χάρη στη μυρσιτίνη του, ένα από τα κύρια αιθέρια έλαιά του.

Άγριο σκόρδο.  Ισχυρότερο από το ήρεμο σκόρδο, με περισσότερα μέταλλα. Περιέχει τη θειούχο ένωση αλιίνη η οποία μετατρέπεται σε αλλισίνη και αποτελεί φυσικό αντιβιοτικό ενάντια σε βακτήρια και  μύκητες. Επιπρόσθετα, μειώνει τη χοληστερίνη και την υπέρταση, είναι αντιθρομβωτικό και προστατεύει τα αγγεία από την αθηρωματική πλάκα αποτρέποντας καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Με αιθέρια έλαια, φαινόλες, μέταλλα όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο και σίδηρο, λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Α, C κ.ά.

Λεβάντα. Καταπολεμά τη νευρικότητα, την ατονία, την κατάθλιψη αλλά και της υπερδιέγερσης. Τονώνει και ξεκουράζει. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι εξαιρετικό για τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας καθώς έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Δοκιμάστε το αδιάλυτο σε πληγές, κοψίματα, τσιμπήματα και σε κάθε φλεγμονή του δέρματος!

SHARE
RELATED POSTS
Πώς να καταπολεμήσω τη δυσάρεστη αναπνοή;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Γιατί με… αγαπάνε τα κουνούπια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
test-tube-2235388_960_720_1.png
Τι συμβαίνει επιτέλους με τα εμβόλια; Μύθοι και πραγματικότητα, του Αντώνιου Δαρζέντα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.