Υγεία

Κρύβει κινδύνους ο λόξιγκας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Κρύβει κινδύνους ο λόξιγκας;

Εμφανίζεται ξαφνικά και μπορεί να μας προκαλέσει άγχος. Κι αν έχουμε στη διάθεσή μας πολλά «γιατροσόφια» για να τον αντιμετωπίσουμε, ωστόσο μπορεί ο οργανισμός μας με τον επίμονο λόξιγκα να μας προειδοποιεί για σειρά προβλημάτων υγείας. Πότε ο λόξιγκας είναι αθώος και πότε πρέπει να μας θέτει σε εγρήγορση; 

Τον λόξιγκα προκαλούν ξαφνικές και ακούσιες συσπάσεις του διαφράγματος. Το διάφραγμα είναι ο μυς που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους πνεύμονες και διαχωρίζει την κοιλότητα του στέρνου από την κοιλιά. Καθώς το διάφραγμα συστέλλεται ταχύτατα, εισέρχεται ταυτόχρονα αέρας που κάνει τις φωνητικές χορδές να κλείνουν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προκύπτει το χαρακτηριστικό «χικ».

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένες αιτίες που να συνδέονται με την εμφάνισή του, εκτιμάται ότι συνδέεται με μία ευρεία γκάμα έντονων συναισθημάτων που κυμαίνονται από το άγχος, τα έντονα συναισθήματα έως τον μεγάλο ενθουσιασμό. Λόξιγκα όμως μπορούν να προκαλέσουν τροφές αλλά και ποτά. Εμφανίζεται συχνότερα μετά ένα μεγάλο γεύμα ή μετά την αυξημένη κατανάλωση υγρών ή από την εισπνοή καπνού.

Πρακτικές συμβουλές

Για να αντιμετωπίσουν τον λόξιγκα, πολλοί κρατούν την αναπνοή τους όσο αντέχουν, πίνουν παγωμένο νερό ή τρώνε κόκκους ζάχαρης, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτές μέθοδοι είναι αποτελεσματικές για όλους.  Μπορείτε επίσης να δαγκώστε ένα λεμόνι ή να τοποθετήστε μια λεπτή φέτα λεμονιού στη γλώσσα και να την πιπιλίσετε. Αντίστοιχα μπορούν να δράσουν και μερικές σταγόνες ξίδι.

Πρακτικοί τρόποι για την αντιμετώπιση του λόξιγκα είναι να  αναπνεύστε σε μια χάρτινη σακούλα, χωρίς όμως να καλύψετε το κεφάλι σας με αυτήν, να κάνετε μασάζ στον ουρανίσκο του στόματος με τη γλώσσα ή προσεκτικά με μια μπατονέτα.  Για να προκληθεί το διάφραγμά να συσταλεί εκ νέου και να σταματήσει τον πτερυγισμό, προσπαθήστε ακόμη να βήξετε, να ρευτείτε, να φτερνιστείτε, ή να πιέσετε απαλά την μύτη σας ενώ καταπίνετε. Μπορείτε να ασκήσετε απαλή πίεση στο στήθος σας, παίρνοντας κλίση προς τα εμπρός ή να φέρετε τα γόνατά προς το στήθος σας και να τα αγκαλιάσετε για μερικά λεπτά.

Για να μειώσετε τα επεισόδια λόξιγκα καλό είναι να μην τρώτε μεγάλα γεύματα, να αποφεύγετε τα ανθρακούχα αναψυκτικά και το αλκοόλ όπως και τις ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία.

Πότε είναι σοβαρός ο λόξιγκας;

Αν η διάρκεια του ξεπερνά τις 48 ώρες και σας εμποδίζει να φάτε, να κοιμηθείτε ή να ανασάνετε, επιβάλλεται να επισκεφθείτε το γιατρό. Καλό είναι να επισπεύσετε την επίσκεψή σας αν ο παρατεταμένος συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος, δύσπνοια κ.α.

Εκτιμάται ότι ο λόξιγκας προειδοποιεί για  ιατρικά προβλήματα, από λιγότερο σοβαρά όπως βλάβη ή ερεθισμός στα νεύρα του διαφράγματος (πνευμονογαστρικό, φρενικό νεύρο) μέχρι σοβαρότερα όπως λαρυγγίτιδα, βρογχοκήλη,  κύστη στο λαιμό, νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, σκλήρυνση κατά πλάκας,  διαβήτης ή νεφρική ανεπάρκεια.

  • Νευρικός ερεθισμός ή βλάβη: ο ερεθισμός του πνευμονογαστρικού ή του φρενικού νεύρου μπορεί να προκληθούν από όγκο, κύστη ή βρογχοκήλη στο λαιμό, από φαρυγγίτιδα ή λαρυγγίτιδα, από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή από τρίχα ή κάτι άλλο στο αυτί που αγγίζει το τύμπανο. Η βλάβη στο πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να είναι προσωρινή λόγω αμυγδαλίτιδας ή μόνιμη λόγω τραυματισμού.

 

  • Διαταραχές κεντρικού νευρικού συστήματος: μπορεί ο επίμονος λόξιγκας να αποτελεί ένδειξη επικείμενου εγκεφαλικού επεισοδίου, στο οπίσθιο τμήμα του εγκεφάλου που πλήττει συχνότερα τις γυναίκες απ’ ό,τι τους άντρες. Σ’ αυτήν την περίπτωση συνήθως συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, μούδιασμα, θολή όραση κ.α. Μπορεί όμως να υποδηλώνει την ύπαρξη όγκων, εγκεφαλίτιδας, μηνιγγίτιδας, σκλήρυνσης κατά πλάκας ή τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης.

 

  • Μεταβολικές διαταραχές και φάρμακα: ο επίμονος λόξιγκας μπορεί να οφείλεται και σε αλκοολισμό, βαρβιτουρικά, ηρεμιστικά, στεροειδή, διαταραχή των ηλεκτρολυτών, νεφρική ανεπάρκεια: στην τελευταία περίπτωση ο λόξιγκας συνήθως συνοδεύεται από μυϊκές συσπάσεις, έντονη δίψα και ωχρότητα του δέρματος.

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Dr Despoina Katsoxi

 

SHARE
RELATED POSTS
Χρήσιμες συμβουλές για τον Covid 19, του Nίκου Βασιλειάδη
Ιούνιος: Οι αποθεραπευμένοι γιορτάζουν και αγκαλιάζουν τη ζωή, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ηλιόσποροι για καλή υγεία, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.