Ανοιχτή πόρτα

Ισοτιμία δολαρίου-ευρώ: Η Ευρώπη πληρώνει τα λάθη της, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

Ο  Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

GREEK RESTAURANT-THE BEST IN THE CITY- NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μας

visit our new web site

Ο βασικός τίτλος στην ιστοσελίδα της χθεσινής «New York Times» ήταν αινιγματικός: «Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει», ανέφερε, «από μία δύναμη που κρύβεται στο φως της ημέρας».

Τι να είναι αυτό λοιπόν από το οποίο κινδυνεύει;

Εχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να βλέπουμε την καταστροφή του Κόσμου πίσω από κάθε γεγονός. Από την ραγδαία οικονομική εξέλιξη της Κίνας και τον πρωτοφανή εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της, μέχρι φυσικά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο τίτλος της «NYT», όπως σημείωσα, παρά το γεγονός ότι είναι ανησυχητικός, εντούτοις δεν είναι αποκαλυπτικός.

Πρέπει να διαβάσει κανείς παρακάτω για να ανακαλύψει τι είναι αυτό που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Η παγκόσμια οικονομία, λοιπόν, κινδυνεύει από την υψηλή τιμή του δολαρίου, γράφει.

Δεν έχω την πρόθεση να ασχοληθώ με την τεχνική πλευρά του τεραστίας σημασίας θέματος των συσχετισμών των νομισμάτων. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στο θέμα αυτό για να γνωρίζει την σημασία που έχει για το πορτοφόλι του καθενός μας η αξία του δολαρίου σε σύγκριση με άλλα νομίσματα.

Θα κάνω όμως μια σύντομη ιστορική αναφορά:

Μετά από την εγκαθίδρυση του ευρώ, το 2000, και για μια διετία το δολάριο είχε μεγαλύτερη αξία από το ευρώ.

Μετά όμως από το 2002 το ευρώ πήρε το πάνω χέρι και είχε φτάσει να διαπραγματεύεται προς 1,60 του αμερικανικού δολαρίου.

Φέτος, το ευρώ έχει χάσει περίπου 10% της αξίας του έναντι του δολαρίου και τις τελευταίες μέρες έχει φτάσει σε πρακτική ισοτιμία, $1 προς 1 ευρώ.

Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει ότι οι διακοπές μας στην Ελλάδα, καθώς επίσης και τα ελληνικά προϊόντα που αγοράζουμε στην Αμερική, είναι φθηνότερα από πέρυσι.

Το αντίθετο ισχύει για διακοπές των Ελλήνων στην Αμερική και για την αγορά αμερικανικών προϊόντων.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν (Paul Krugman) δίνει μια αποκαλυπτική εξήγηση στην ερώτηση γιατί το δολάριο έφτασε σε ισοτιμία με το ευρώ, με χθεσινό του άρθρο στην «ΝΥΤ»: « … δεν επηρεάζουν την αξία του ευρώ τα επιτόκια στην Ευρώπη και την Αμερική», γράφει, «αλλά η αρνητική αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, που με την σειρά της αλλάζει την αναμονή που επικρατούσε για τη μακροχρόνια ισχύ του ευρώ…».

Πολλοί από μας βλέπαμε την εξασθένηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου. Δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν μπορεί κανείς να έχει και υψηλή ποιότητα ζωής και ανταγωνιστική Οικονομία.

Επιπλέον, ο Κρούγκμαν γράφει και τα εξής:

«Είναι κάπως απλοποιημένο, αλλά όχι μακριά από την πραγματικότητα να λεχθεί ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίας η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία έκτισαν την ευημερία τους πάνω σε δύο πυλώνες, το φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία και εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων στην Κίνα.

Ο ένας από αυτούς τους πυλώνες έχει καταρρεύσει μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Ο άλλος, η Κίνα, έχει σκοντάψει και λόγω της κακής διαχείρισης του κορωνοϊού, αλλά και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

… οι ηγέτες, κυρίως στη Γερμανία, αρνήθηκαν να καταλάβουν ότι το πρόβλημα με τα αυταρχικά καθεστώτα δεν είναι μόνο ότι κάνουν τραγικά πράγματα. Είναι επίσης ότι δεν είναι αξιόπιστα. Η Ευρώπη τώρα πληρώνει το τίμημα για αυτή την εθελοντική τύφλωση και το τίμημα της πτώσης της τιμής του ευρώ είναι το σύμπτωμα αυτού του τιμήματος».

Ωστόσο, κάτι ανάλογο ισχύει και σε θέματα στην εξωτερική πολιτική με τα αυταρχικά καθεστώτα, όπως στην περίπτωση της Τουρκίας.

Κανείς δεν μπορεί να στηριχθεί πάνω τους, γιατί δεν είναι αξιόπιστα.

SHARE
RELATED POSTS
  Τα παιδιά δεν γεννιούνται εγκληματίες, γίνονται., του Αντγου (εα) Θεόκλητου Ρουσάκη
Πάρκο θαλάσσιων ζώων: το δελφίνι, του Άγγελου Σπάρταλη
Δωδεκανησιακές Εκδηλώσεις για Μάρτιο και Απρίλιο 2019 σε Αθήνα και επικράτεια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.