Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Ιαματικές Πηγές Καλλιθέας: προοπτική αξιοποίησης τους από το Δήμο Ρόδου μέσω του Υπουργείου Τουρισμού  

Spread the love

 Την προοπτική, τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα αξιοποίησης των Ιαματικών Πηγών της Ελλάδος από τους οικείους Δήμους, βάσει του νέου νομοσχεδίου που αφορά τον θεματικό τουρισμό και πιο συγκεκριμένα τα άρθρα που αφορούν τον τουρισμό υγείας, ανέλυσαν διεξοδικά στα μέλη του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) σημαντικά στελέχη και εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού, κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΔΙΠΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης Philoxenia 2018.

Στην, κατά γενική ομολογία, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και παραγωγική  συνεδρίαση συμμετείχαν ως μέλη του ΔΣ, η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Αποδήμων Ροδίων κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου και ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Ψυλλάκης. Ως γνωστόν η Ρόδος  έχει κατοχυρώσει  με ΦΕΚ την πιστοποίηση του φυσικού ιαματικού πόρου των Πηγών Καλλιθέας. Το παρών στη συνεδρίαση έδωσε και ο  πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου κ. Βαγγέλης Μανδρακός, με την ιδιότητα του γιατρού ρευματολόγου, ειδικότητα με απόλυτη συνάφεια με τον ιαματικό τουρισμό.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού και ειδικότερα εκπρόσωποι του τμήματος Ειδικών Μορφών Τουρισμού, της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων της γνωστής ΕΥΠΑΤΕ, του Τμήματος Αδειοδότησης Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και των Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού- Θερμαλισμού,  εκπρόσωποι των Δήμων μελών του ΣΔΙΠΕ από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων και στελεχών των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών. Αποτυπώθηκε δε καθαρά η τεράστια πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τον τουρισμό υγείας.

Στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ρόδος με τις Πηγές Καλλιθέας, στο δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο του ιαματικού- ιατρικού τουρισμού αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου υπογραμμίζοντας : «η Ρόδος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς διαθέτει ιαματικές πηγές, τις Πηγές της Καλλιθέας, που σε συνδυασμό με το εξαίρετο κλίμα, το φυσικό κάλλος, τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή, την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, αλλά και τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής μπορεί να προωθήσει συντονισμένα τον  ιαματικό τουρισμό με πολλά οφέλη. Ο Δήμος Ρόδου γνωρίζοντας τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο ιαματικός τουρισμός στη Ρόδο επιχειρεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τις ιστορικές και πολύτιμες ιαματικές Πηγές Καλλιθέας.

Με το νέο δε νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού, ο Δήμος της Ρόδου, όπως και όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα που διαθέτουν ιαματικές πηγές, μπορεί να επενδύσει μακροπρόθεσμα στο προϊόν του ιαματικού – ιατρικού τουρισμού, δίνοντας εναλλακτικές προτάσεις στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Ρόδου. Και όλα αυτά σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας».

Στη σπουδαιότητα της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο φορέων, του υπουργείου Τουρισμού και του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας,

αναφέρθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Ψυλλάκης τονίζοντας:

«Ο κλάδος του Ιαματικού τουρισμού είναι βαθιά συνδεδεμένος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία προσπαθεί  επί σειρά ετών και μέσα από τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, να αξιοποιήσει τις Ιαματικές Πηγές όλης της χώρας, με στόχο την προώθηση του συγκεκριμένου θεματικού τουρισμού  και την προσέλκυση μεγάλου αριθμού τουριστών για τις φυσικές αυτές πηγές».

Τέλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου κ. Βαγγέλης Μανδρακός, με την  ιδιότητα του ως γιατρού ρευματολόγου, στο πλαίσιο της τοποθέτησης του στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΔΙΠΕ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Τα ιαματικά λουτρά αποτελούν μέρος του εθνικού πλούτου της χώρας, ενώ οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές, ήδη, από την αρχαιότητα. Ο ιαματικός τουρισμός, είναι η πρώτη μορφή τουρισμού υγείας. Η πορεία του μέχρι τώρα στη χώρα µας δείχνει ότι απευθύνεται κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας και συνταξιούχους -συνήθως ασθενείς με μυοσκελετικά προβλήματα, νευρολογικά καθώς και με διαφόρων ειδών δερματοπάθειες. Σύμφωνα μάλιστα με αξιόπιστες έρευνες η ρευματοπάθεια είναι ο κύριος ιατρικός λόγος επίσκεψης στις ιαματικές πηγές, ενώ ιδιαιτέρως σημαντικά είναι τα οφέλη και τα ευεργετικά αποτελέσματα των ιαματικών πηγών σε ασθενείς όλων των ηλικιών. Η προοπτική δε ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού- λουτροθεραπείας είναι ιδιαίτερα θετική και υπάρχει ανάγκη συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με τους δήμους, σε ότι αφορά αφενός μεν στον τομέα βελτίωσης των εγκαταστάσεων και αφετέρου στην προβολή και διαφήμιση του κάθε τόπου που διαθέτει ιαματικές πηγές, καθώς ο θεματικός τουρισμός είναι τομέας με μεγάλη ανάπτυξη παγκοσμίως ».

 

SHARE
RELATED POSTS
Δροσιά και Γεύση καλοκαιριού στα Pane di capo – Πηγές Καλλιθέας και σε 4 σημεία της Ρόδου – Εικόνες
Δυο βιβλία του Ηλία Κόλλια για δυο αναγνώστες του iPorta.gr – Η 1η δωροθεσία του 2019
Ας σταματήσει το λιβανιστήρι για χρηματοδοτήσεις της ΠΝΑι στο Δήμο μας. Ό,τι επιβάλλεται να εγκρίνει, το κόβει, του Φώτη Χατζηδιάκου [Δήμαρχος Ρόδου]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.