Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Θετική κατάληξη για το έργο αποκατάστασης του πάρκου Ροδίνι

Spread the love

Θετική κατάληξη για το έργο αποκατάστασης του πάρκου Ροδίνι

Καλά τα νέα και για το Ρέμα Ψίνθου

Έλαβε, σήμερα (Τρίτη) την έγκριση ο Δήμος Ρόδου από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την υπογραφή σύμβασης ανάθεσης εκτέλεσης του έργου «Προστασία και Ανάδειξη Πάρκου Ροδίνι», συνολικού προϋπολογισμού 560.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι μετά από δύο χρόνια εντατικών ενεργειών του Δήμου για την εκπόνηση της μελέτης και συγκέντρωσης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, ο Δήμος Ρόδου μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους, ολοκλήρωσε τη διαδικασία επιλογής αναδόχου.

Ο Δήμαρχός Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, σαφώς ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα, ευχαρίστησε τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης για την ανταπόκριση τους στο αίτημα επανεξέτασης του θέματος και την κατά νόμο θετική απόφαση. Επίσης ευχαρίστησε και τα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου (Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού) για την έως σήμερα προσπάθεια τους.

Το έργο θα εκτελεστεί με έκπτωση 52,82 % αφήνοντας περιθώριο για τη χρηματοδότηση και άλλων παρόμοιων έργων από το σχετικό πρόγραμμα του  Άξονα Προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014–2020» που  συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Με την εξέλιξη αυτή, ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση του εργολάβου μέσα στο Νοέμβριο. Με τον τρόπο αυτό τηρείται το χρονοδιάγραμμα που εξ’ αρχής είχε θέσει η Δημοτική Αρχή, ώστε αφενός οι εργασίες να γίνουν εκτός τουριστικής περιόδου και αφετέρου να είναι έτοιμο το πάρκο να φιλοξενήσει τους επισκέπτες του νησιού, αλλά κυρίως τους κατοίκους της Ρόδου (που ομολογουμένως τους έχει λείψει) το καλοκαίρι του 2019.

Το Ροδίνι  χαρακτηρίζεται ως ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου. Χρονολογείται η λειτουργία του γύρω στον 3ο με 4ο αι. π.Χ., ταυτόχρονη με την ίδρυση της πόλης της Ρόδου. Τμήματα της αρχαίας νεκρόπολης ακριβώς πάνω από το πάρκο μαρτυρούν και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του, όπου υπάρχουν διάφοροι τάφοι σε λαξευτούς βράχους, μέρος οικογενειακού τάφου αφιερωμένου στον Πτολεμαίο τον Α΄. Το πάρκο Ροδινιού αποτελεί πνεύμονα οξυγόνου μέσα στην πόλη και έχει κηρυχθεί ως χώρος ειδικής προστασίας, σύμφωνα και με την υπ. αρ. 23839/ΦΕΚ 323Β/13-5-1969 απόφαση του υπουργού Προεδρίας καθώς «αποτελεί από αισθητικής και ιστορικής απόψεως τοπίον ιδιαιτέρας σημασίας».

Οι εργασίες που θα εκτελέσει ο εργολάβος στη φάση αυτή, αφορούν στην αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη του πάρκου του Ροδινιού, με:

– τη διαμόρφωση μονοπατιών πρόσβασης και περιπάτου,

– αποκατάσταση και ανακατασκευή των αναλημματικών τοίχων των πρανών,

– την πλήρωση των λιθόκτιστων κλιμάκων, των καθιστικών και των λιθόκτιστων τοιχίσκων και λίθινων οριοδεικτών,

– τον καθαρισμό των οχετών και φρεατίων του πάρκου, των λιμνών από τα φερτά, υλικά, κορμούς δέντρων κ.λπ. εντός αυτών, των μπαζωμένων τεχνικών, ερεισμάτων, διαδρόμων και μονοπατιών εντός του πάρκου (με χειρονακτικό καθαρισμό)

– αντικατάσταση και συμπλήρωση των ξύλινων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων κατά μήκος των διαδρόμων του πάρκου και στις γέφυρες, επισκευή γεφυρών

– και τέλος την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και αστικού εξοπλισμού.

«Το Ροδίνι έχει ιδιαίτερη θέση στους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα που θέσαμε» δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.  Ανακοίνωσε μάλιστα και την τελική φάση ανάδειξης του Ροδινιού, ένα έργο ενός εκατομμυρίου ευρώ που θα εκτελεστεί μέσω Προγραμματικής Σύμβασης, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η μελέτη που έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, θα διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που ήδη έχει εντάξει το έργο στο Τεχνικό της Πρόγραμμα  και προβλέπεται να εκτελεστεί με τη σειρά του, την επόμενη χειμερινή περίοδό, ώστε, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, «να αποδοθεί ολοκληρωμένο στους Ροδίτες, και πάλι ένα ειδυλλιακό τοπίο, μια ζωντανή πνοή στο νησί της Ρόδου, που όπως και παλιότερα θα είναι ένας απέραντος κήπος επιβλητικής φυσικής ομορφιάς. Οι Ροδίτες θα έχουν την πόλη που τους αξίζει».

 Καλά τα νέα και για το Ρέμα Ψίνθου

Ένα ακόμη ρέμα, αυτό της Ψίνθου, βρίσκει το δρόμο του για την αποκατάσταση και ανάδειξη του. Την Παρασκευή κοινοποιήθηκε στο Δήμο Ρόδου η αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης με τίτλο «Δράσεις για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς», (με κωδικό ΝΑΙΓ67, Α/Α ΟΠΣ: 2551), στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 02  «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ.

Η πρόταση του Δήμου Ρόδου για την εκτέλεση του έργου «Ανάδειξη Ρεματιάς Ψίνθου», προϋπολογισμού 327.000,00 ευρώ, έλαβε θετική αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αναμένεται τις επόμενες ημέρες η τελική απόφαση έγκρισης χρηματοδότησης του έργου από το παραπάνω πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος Ρόδου έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του Δήμου να είναι σε ετοιμότητα ώστε με την έκδοση της παραπάνω απόφασης, να προχωρήσουν άμεσα τη διαδικασία προκήρυξης του έργου και στις αρχές του νέου έτους να εγκατασταθεί και εδώ εργολάβος. Οι εργασίες που θα γίνουν, αφορούν στην ανάδειξη και διατήρηση του φυσικού τοπίου, της χλωρίδας και της πανίδας του ρέματος της Ψίνθου, στη διαμόρφωση ανοικτών χώρων προσέλκυσης επισκεπτών και παρεμβάσεις στην περιοχή βόρεια της πηγής «Φασούλι» και στην τεχνητή λίμνη στο φράγμα και συγκεκριμένα σε τέσσερα τμήματα:

α. Στο διάδρομο περιπάτου που ξεκινά από το ύψος του Δημοτικού Σχολείου, διατρέχει την ρεματιά και καταλήγει στην πλατεία των πηγών «Φασούλι», με νέα πλακόστρωση, διαπλάτυνση, δημιουργία καθιστικών.

β. Στην πλατεία της πηγής «Φασούλι», με δημιουργία ξύλινης πέργκολας με καθιστικά και  ανακατασκευή του διαδρόμου (ράμπας) από την πλατεία στην επαρχιακή οδό.

γ. Στο χώρο του νερόμυλου, με πλακόστρωση, δημιουργία καθιστικών και διαμόρφωση που προβλέπεται με γνώμονα  τυχόν μελλοντικές παρεμβάσεις για την αναστήλωση του νερόμυλου και την ένταξή του στη διαμόρφωση και ανάδειξη της ρεματιάς.

δ. Στη γέφυρα ενοποίησης που ενώνει τον χώρο δυτικά του φράγματος (κτίριο έκθεσης ψαριού «γκιζάνι») με τον χώρο ανατολικά του φράγματος (χώρος υπό διαμόρφωση μπροστά από τον νερόμυλο), με κατασκευή μεταλλικής γέφυρας.

SHARE
RELATED POSTS
Ανάπλαση λιμένα Ρόδου με ξυλοπεζόδρομο και ποδηλατόδρομο. Έτοιμη τον Ιούνιο 2020
Άλλα λόγια ν ’αγαπιόμαστε από το υπουργείο υγείας για το Νοσοκομείο Ρόδου
Ελπίδα Ατσίδη: “Με τον Φώτη Χατζηδιάκο για χρηστή ανθρωποκεντρική διοίκηση”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.