Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Η Σοβαρότητα και το Ήθος αντιμετωπίζουν τις Επιδημίες, του Δρ Παναγιώτη Ιακωβή

Spread the love

 

 

Ο κ. Παναγιώτης Ιακωβής Καρδιολόγος – Επεμβατικός Καρδιολόγος – Διδάκτωρ Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνεπώς, τα «όπλα» μας είναι η σοβαρότητα και το ήθος μας. Με αυτά πρέπει να πολεμήσουμε την Πανδημία, μέχρι να μπορέσει η Επιστήμη να βρει γιατρειές κι εμβόλια.

 

Τα Επιστημονικά μέσα αντιμετώπισης μια Επιδημίας όπως αυτή του κορωνοϊού είναι περιορισμένα. Τα Εμβόλια θα αργήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο και εξειδικευμένα φάρμακα δεν έχουμε ακόμα. Άρα, τα μόνα «όπλα» που έχει η Επιστήμη, είναι η επαρκής υποστήριξη των βαρέως πασχόντων και τα μέτρα καραντίνας για τον περιορισμό μετάδοσης του ιού. Δηλαδή, Ένα ορθολογικά και ανθρωποκεντρικά οργανωμένο σύστημα υγείας και η ατομική ευθύνη του καθενός μας στο να αυτοπεριορίζεται σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας.

Συνεπώς, τα «όπλα» μας είναι η σοβαρότητα και το ήθος μας. Με αυτά πρέπει να πολεμήσουμε την Πανδημία, μέχρι να μπορέσει η Επιστήμη να βρει γιατρειές κι εμβόλια.

Η Πανδημία αυτή, κυρίως οφείλεται σε έλλειψη αυτών των δύο κρίσιμων χαρακτηριστικών εκ μέρους πολλών ανθρώπων και κρατικών δομών. Οφείλεται στο ότι η Κίνα απέκρυψε την έκταση του προβλήματος. Οφείλεται στο ότι πολλοί Ιταλοί θεώρησαν ότι πρέπει να κάνουν διακοπές όταν ανακοινώθηκε η μερική καραντίνα. Οφείλεται στο ότι πολλά κράτη καθυστέρησαν χαρακτηριστικά να λάβουν μέτρα απομόνωσης των Πολιτών, ενώ έβλεπαν την θύελλα να πλησιάζει. Είναι, άλλωστε, τυπική η περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας. Ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε φτάσει να αναγνωρίζει την εντελώς αστήρικτη «Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική» που δήθεν θεραπεύει με αποξηραμένα φίδια, ιππόκαμπους και αποξηραμένους ανθρώπινους πλακούντες.

Ας κατανοήσουμε ότι μέχρι να βρεθεί επαρκής θεραπεία, οφείλουμε να κινούμαστε με τους πανάρχαιους κανόνες της Επιδημιολογίας. Την πειθαρχία, την σοβαρότητα και την καραντίνα.

Η Πραγματικότητα τιμωρεί όταν την αγνοεί κανείς. Όχι ηθικοπλαστικά, αλλά ως αναπόδραστο αποτέλεσμα της άγνοιας και παραμέλησης των στοιχειωδών νόμων της Φύσης.

Έστω και καθυστερημένα είναι απόλυτη ανάγκη να σταθούμε πίσω από την Επιστήμη. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, είναι ο καλύτερος τρόπος που έχει ανακαλύψει η Ανθρωπότητα για να επιλύει προβλήματα. Και ας το κάνουμε με Ήθος και Σοβαρότητα.

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Τα ροξ της μαμάς, της Μαρίας Κοζάκου
Βατοπέδι revisited (2008)!, του Γιώργου Σαράφογλου
Cui bono (ποιος επωφελείται)-Η αδύνατη συμβίωση μπορεί και να μην είναι αδύνατη, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.