Πόρτα στον Κόσμο

Η Ομογένεια τη χρονιά που πέρασε: Μια αξιολόγηση, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μας

visit our new web site

Με δεδομένο ότι αυτή είναι η τελευταία στήλη μου στο «Περιοδικό» για το 2021 ενδίδω στον πειρασμό –και στο χρέος- να προβώ όχι σε ανασκόπηση αλλά σε αξιολόγηση της χρονιάς που φεύγει, αναφορικά με τη ζωή της Ομογένειας.

Καταρχήν μια γενική παρατήρηση: Εμείς οι ομογενείς είμαστε συνήθως σκληροί με τον εαυτό μας όσον αφορά την κατάσταση στην οποία, ως Ομογένεια, βρισκόμαστε.

Και σωστά κάνουμε γιατί αυτό μας βοηθά στο να βελτιωνόμαστε, να σημειώνουμε πρόοδο. Δεν φτάνει ποτέ κανείς σε τέτοιο σημείο προόδου που μπορεί να εφησυχάσει.

Με βάση αυτή την γενική παρατήρηση, επιγραμματικά σημειώνω ότι το έτος 2021 χαρακτηρίζεται περισσότερο γι’ αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν αλλά δεν έγιναν και για τις αμφιβολίες που, σαν κεραυνός εν αιθρία, προέκυψαν.

Είναι γνωστά σε όλους μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα σχολεία, τις κοινότητες, τους συλλόγους, στη γενικότερη οργάνωσή μας.

Θα έπρεπε, και θα μπορούσαν, μερικά από αυτά να είχαν αντιμετωπιστεί. Ορισμένα από αυτά αντιμετωπίστηκαν, λίγα όμως και με πολύ αργό ρυθμό.

Το έτος που πέρασε στην ζωή της Κοινότητάς μας ξεχωρίζουν δύο γεγονότα: η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τα θυρανοίξια -αν και πρόωρα- του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Κάθε επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη εδώ είναι σημαντική. Είναι μια ευκαιρία να δει, να μάθει, να έρθει σε επαφή με το ποίμνιό του. Και να τον δούμε. Να αισθανθούμε την αγάπη και το ενδιαφέρον του.

Και αυτή ήταν ακόμα πιο ξεχωριστή. Πραγματοποιήθηκε μετά από δέκα χρόνια από την προηγούμενη, με τον Πατριάρχη να συμπληρώνει 30 χρόνια στον θρόνο του.

Οσον αφορά τον Αγιο Νικόλαο, μετά από τόσα προβλήματα, χάρη στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και την αναγνωρισμένη και δοκιμασμένη ικανότητα του πατρός Αλέξανδρου Καρλούτσου στη συλλογή χρημάτων και τη γενναιοδωρία μιας ομάδας διακεκριμένων ομογενών, οδεύει προς την αποπεράτωσή του.

Πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας και συμβολισμού έργο της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική. Εργο που αποτελεί την συνισταμένη του σκληρού αγώνα και αγωνίας, της εμπειρίας και της περηφάνιας του Ελληνισμού για τη χώρα της καταγωγής, αλλά και τη χώρα που μας αγκαλιάζει ως παιδιά της, ένα σύμβολο μείζονος επιτυχίας.

Ο Αρχιεπίσκοπός μας δυστυχώς σκόνταψε με το σοβαρό λάθος που έκανε να παρευρεθεί στα εγκαίνια του μεγαλοπρεπή οίκου της Τουρκίας, απέναντι από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.

Εκανε όμως τουλάχιστον το σωστό και ζήτησε συγγνώμη από το πλήρωμα της Εκκλησίας. Σίγουρα θα έχει αντιληφθεί ότι οι πράξεις του έχουν συνέπειες. Ο Αρχιεπίσκοπος των Ελληνορθόδοξων χριστιανών στην Αμερική οφείλει να σκέφτεται και να ενεργεί πρώτα πάντα μέσα στο πλαίσιο της Κοινότητας.

Ας μην υποτιμηθεί ωστόσο το μέγεθος της ωφέλειας που μπορεί να αποκομίσει κανείς από ένα λάθος, ακόμα και από μια αποτυχία στη ζωή του, εφόσον βγάλει τα σωστά συμπεράσματα και βρει την δύναμη όχι μόνο να την ξεπεράσει, αλλά και να την χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για μια αλλαγή πορείας και για ζωή γεμάτη επιτυχίες. Απειρα είναι τα παραδείγματα αυτά.

Πέρα από αυτά, η μεγάλη αλλαγή που αθόρυβα συντελείται, με αργό μεν αλλά σταθερό ρυθμό, είναι η εισροή νέου αίματος στην Ομογένεια μέσα από τους νεομετανάστες, άνθρωποι μορφωμένοι, ικανοί και ταλαντούχοι, που σηκώνουν στους ώμους τους την ελπίδα για καλύτερες μέρες στην Ομογένεια.

Πρόκειται για ένα ποτάμι που άλλοτε τρέχει ορμητικά και άλλοτε σαν σταγόνα, αλλά που ποτέ δεν στέρεψε τα τελευταία 100 χρόνια.

Αφιερώνω την χρονιά που κλείνει, το 2021, στα αδέλφια μας, στις γυναίκες και τους άνδρες ομογενείς, που έφυγαν από τη ζωή, είτε από τον κορωνοϊό, είτε από άλλες αιτίες. Ας είναι η μνήμη τους αιωνία.

Σας εύχομαι Υγεία, Ευτυχία και Ειρήνη για το 2022!

SHARE
RELATED POSTS
Η Notre Dame είναι δική μας, γιατί είμαστε Ευρωπαίοι, του Κώστα Αρβανίτη
Μαρία Καρχιλάκη
Μαθητής στη Συρία, της Μαρίας Καρχιλάκη
Μαρία Καρχιλάκη
EURO 2016: Αντιμέτωπο με την τρομοκρατική απειλή, της Μαρίας Καρχιλάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.