Υγεία

Η Ακτινοθεραπεία ασφαλής λύση στον ανεγχείρητο καρκίνο του νεφρού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑνθίΖΩ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

 

Οι ασθενείς με μεγαλύτερο καρκίνωμα νεφρού (στάδιο T1b, μέγεθος όγκου >4 cm) που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική εξαίρεση, έχουν λίγες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, όπως για παράδειγμα την θερμική αφαίρεση, η οποία που όμως είναι λιγότερο αποτελεσματική ως προς τη πλήρη ίαση. Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, ή αλλιώς στερεοτακτική αφαιρετική ακτινοθεραπεία (stereotactic ablative radiotherapy- SABR) θεωρείται μια αποτελεσματική και ασφαλής εναλλακτική του χειρουργείου, με μικρές παρενέργειες  στη λειτουργία του νεφρού.

Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Radiation Oncology*Biology*Physics το 2020, μελετήθηκαν 95 ασθενείς από διαφορετικά κέντρα αναφοράς για διάστημα 2.7 ετών. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 76 έτη και η μέση διάμετρος του όγκου  4.9 cm, με το 77.6%  να θεωρούνται ανεγχείρητοι σύμφωνα με τον θεράποντα ουρολόγο. Μετά τη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, παρατηρήθηκε ελαφρά επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας στους περισσότερους ασθενείς ενώ κανένας ασθενής δεν εμφάνισε σοβαρή τοξικότητα (grade 3-5).

Η συνολική επιβίωση στα 2 χρόνια άγγιξε το 83,7%, η επιβίωση σχετιζόμενη με τον καρκίνο το 96,1% ενώ το 81% των ασθενών δεν εμφάνισαν πρόοδο νόσου μέσα στα 2 πρώτα χρόνια μετά την ακτινοθεραπεία. Η πιθανότητα  για τοπική ή απομακρυσμένη μετάσταση μέσα στα 4 πρώτα χρόνια ήταν 2,9% και 11,1%, αντίστοιχα.

Επομένως, για ανεγχείρητους καρκίνους νεφρού η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία ανέδειξε αποτελεσματικότητα, καλή ανεκτικότητα και μικρή επίδραση στη νεφρική λειτουργία, καθιστώντας την, μια βιώσιμη θεραπευτική επιλογή στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.

SHARE
RELATED POSTS
4η Φεβρουαρίου η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου
Πάνω από 300 εκατ. άνθρωποι ή το 4% του πληθυσμού πάσχουν από κάποια σπάνια ασθένεια
Τι να προσέχω κάθε δεκαετία;, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.