Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Αυτός ο κόσμος, αν υποφέρει, δεν υποφέρει από απουσία Θεού, αλλά από παρουσία ανθρώπου, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

 

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

 

Το έγραψα και θα το ξαναγράψω. Αν θέλουμε να κάνουμε επιστημονική κουβέντα, για να εξηγήσουμε ένα Μυστήριο (αυτό της Θείας Μετάληψης) τότε λυπάμαι κύριοι και κυρίες αλλά…χάσαμε από χέρι. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την επιστήμη να μας εξηγήσει και να μας αποδείξει in vitro τον πολλαπλασιασμό των 7 άρτων και των 7 ιχθύων, ούτε την Ανάσταση του Χριστού, ούτε τα χιλιάδες θαύματα της πίστης. Ούτε βέβαια και δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την ζώσα Εκκλησία να αποφανθεί με επιστημονικά δεδομένα για Θεολογικά ζητήματα . Όσοι ακολουθήσαμε την Επιστήμη της Θεολογίας ξέραμε και ξέρουμε πολύ καλά πως ο όρος Επιστήμη σταματά και παύει να υπάρχει εκεί ακριβώς που αρχίζει το Θείο. Απομένει το ανθρώπινον για έρευνα και εδώ ακριβώς είναι που μπλέκονται τα πράγματα γιατί δεν το έχουν όλοι όσοι θεολογούν, είτε έχουν σπουδάσει την Θεολογία είτε όχι (γιατί όλοι ανεξαιρέτως έχουν το δικαίωμα να θεολογούν) δεν μπορούν να κάνουν σαφή χρήση αυτού του διαχωριστικού σημείου.

Τι θέλω να πω; Η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε λάθος που δεν συνέστησε στους πιστούς της να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν τον εκκλησιασμό όσον ο ιός βρίσκεται στο στάδιο της εξάπλωσης. Ιδίως όσον αφορά τους υπερήλικες πιστούς. Και η Σύνοδος της Εκκλησίας έπραξε ορθά ορθοτομώντας για την Θεία Μετάληψη γιατί αυτό δεν αφορά το ανθρώπινον αλλά το θείον. Και όσοι έχουν μυαλό και όχι άχυρο στο κεφάλι τους θα καταλάβουν πως είναι ηλίθιο να λένε “μακριά από τους χριστιανούς” ή να λένε αφού πάω Εκκλησία ο Χριστός θα με προφυλάξει και δεν θα κολλήσω τίποτα (πολύ χειρότερο και εξόχως επικίνδυνο όταν ένας αρχιερέας – αυτός ο ανεκδιήγητος της Ηλείας – βγαίνει δημόσια και λέει πίνετε αγιασμό και δεν θα πάθετε τίποτε). Θα συνιστούσα λογική, όσον αφορά τα ανθρώπινα και όσον αφορά τα Θεία την εσώτερη φωνή της ψυχής μας (αν έχουμε). Κατά τα άλλα ας συμφωνήσουμε σε κάτι αυτονόητο. Αυτός ο κόσμος, αν υποφέρει, δεν υποφέρει από απουσία Θεού, αλλά από παρουσία ανθρώπου (ελπίζω να καταλάβατε…).

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Ο χρόνος είναι δική μας υπόθεση, του Κωστή Α. Μακρή
Αναλυτής Ντάνφορθ: Ο τρόπος που επιδιώκει ρόλο η Τουρκία κάνει το ενδεχόμενο ατυχήματος τρομακτικό, της Μαρίας Καρχιλάκη
Παλιό αλλά Επίκαιρο (30Δεκ. 2019), «Κυρία Βία χαμογελάστε παρακαλώ»!, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.