Ανοιχτή πόρτα

Ανεύθυνη και επικίνδυνη η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

Ο  Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές το αεροπλάνο της Νάνσυ Πελόζι, της πρόεδρου της Βουλής της Αμερικής, προσγειώθηκε στην Ταϊβάν.

Η ερώτηση είναι -και από την απάντηση μπορεί να εξαρτώνται πολλά, ακόμα και Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος- αν έπρεπε να πάει ή όχι; Είναι μια καλή ιδέα ή μήπως προκαλεί μια κρίση, από την οποία τίποτα καλό δεν πρόκειται να προκύψει για τις ΗΠΑ και όλον τον Κόσμο;

Η επίσκεψή της, κατά την γνώμη μου, αποτελεί μια ανεύθυνη, επικίνδυνη ενέργεια, χωρίς χειροπιαστό θετικό αποτέλεσμα για την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ.

Η Ταϊβάν είναι ένα μικρό νησί -σχετικά με το πελώριο μέγεθος της Κίνας- περίπου 100 μίλια μακριά από την Κίνα με 23 εκατομμύρια πληθυσμό.

Η Κίνα το έχει διατυμπανίσει πολλές φορές ότι είναι αποφασισμένη να την ενσωματώσει στον κορμό της, ακόμα κι αν χρειαστεί να το κάνει αυτό με την βία των όπλων.

Και, πάντως, η ερώτηση είναι αν η επίσκεψη της Πελόζι θα βοηθήσει την Ταιβάν και πώς;

Η γνώμη μου είναι πως όχι. Αντίθετα, κινδυνεύει να βυθίσει τις ΗΠΑ -και την Ταϊβάν- σε μια πολεμική αναμέτρηση, σε δύο μέτωπα, με δυο πυρηνικές δυνάμεις, την Ρωσία και την Κίνα.

Δεν πρέπει αυτό να αποφευχθεί με κάθε τρόπο; Δεν αποτελεί βασικό γεωπολιτικό κανόνα ότι δεν ανοίγεις δύο μέτωπα ταυτόχρονα; Οτι πρώτα κλείνεις το ένα και μετά -αν πρέπει- ανοίγεις το άλλο;

Προφανώς για τον λόγο αυτό -όπως αποκαλύπτει o Τομ Φρίντμαν στην χθεσινή αποκαλυπτική στήλη του στη «Νew Υork Τimes»- ούτε ο Λευκός Οίκος το θέλει, αλλά ούτε και οι Ενοπλες Δυνάμεις και η CIA είναι υπέρ της επίσκεψης.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Κίνας, προειδοποίησε τον Τζο Μπάιντεν στην προχθεσινή τους μακρά διαδικτυακή συνομιλία ότι «όποιος παίζει με την φωτιά θα καεί», ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σήκωσε το τηλέφωνο να ζητήσει από την Πελόζι να ακυρώσει την επίσκεψή της.

Και αυτά ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως γνωρίζουμε, μαίνεται.

Και μάλιστα «ιδιωτικά» -σύμφωνα με τον Φρίντμαν- «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι πολύ πιο ανήσυχοι για την ηγεσία στην Ουκρανία από ό,τι αφήνουν να γίνει γνωστό. Υπάρχει βαθιά δυσπιστία μεταξύ του Λευκού Οίκου και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι», αποκαλύπτει.

Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Σι ότι αν η Κίνα σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας, τότε η Κίνα θα κινδυνεύει να χάσει τις δύο βασικές της αγορές, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ακόμα, οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Κίνα μέχρι τώρα δεν έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ρωσία. Κάτι που δυσκολεύει τις κινήσεις του Πούτιν.

Και, επιπλέον, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει ένα «μικρό πυρηνικό όπλο ενάντια στην Ουκρανία αν οι δυνάμεις του βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο μια σίγουρης ήττας».

Απίστευτα πράγματα!

Πιθανόν να πρέπει η Αμερική να «προστατεύσει» την Ταϊβάν. Να σταματήσει την Κίνα στο σημείο αυτό. (Παρεμπιπτόντως απορώ γιατί οι ΗΠΑ δεν υπερασπίζονται με το ίδιο σθένος την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κύπρου;).

Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή που η Αμερική θα επιλέξει.

Εκτός κι αν η Κίνα την αναγκάσει με τις πράξεις της.

Τώρα όμως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Δεν ανοίγεις ποτέ δύο μέτωπα, και μάλιστα χωρίς λόγο.

 

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, πατέρα;, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
Η απελευθέρωση της σκέψης και της γλώσσας… Εδώ και τώρα: αποκομματικοποίηση, του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη
Ο κορονοϊός και το κουνούπι, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.