Ευρισκόμενος στην Τουρκία χθες το απόγευμα 29/4/2024 για ολίγες ημέρες ανάπαυλας και εφησυχασμού – και συγκεκριμένα στην σκεπαστή αγορά Grand Bazaar της Κωνσταντινούπολης προς το μέσον της –, κάποια στιγμή ένοιωσα κάτι σαν …ωστικό κύμα να με ωθεί προς την έξοδό της. Φωνές, ουρλιαχτά, κατάρες και βλασφημίες συνόδευαν αυτόν το αναπάντεχο τρόμο που επεκράτησε για μερικά λεπτά, τόσα που ήσαν ικανά πολλούς από τους πανηγυριώτες είτε να τους θέσουν σε κατάσταση αλαλαγμών είτε άλλοι γονυπετείς να προσεύχονται στον Αλλάχ. Η Μάριον η σύντροφός μου έτρεξε και γαντζώθηκε επάνω μου λες και θα ήταν η τελευταία μας επί γης ύπαρξη. Μάλλον σεισμός έγινε υπέθεσα και δεν τον αντιληφθήκαμε μέσα στο πλήθος. Υπόψη ότι εδώ και ημέρες διαπρεπείς Τούρκοι σεισμολόγοι εμφανιζόμενοι στην τηλεόραση όσον και από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα media ομιλούσαν για επερχόμενο σεισμό της τάξεως των 8 ή και 9 ακόμα ρίχτερ στην θαλάσσια περιοχή του Μαρμαρά, κάτι γι αυτούς αναμενόμενο. Τελικώς, τίποτα από όλα αυτά που διακινούσαν δεν υφίστατο.
Εξερχόμενοι τελικώς κακήν κακώς της σκεπαστής αγοράς, πληροφορήθηκα ότι ομάδες Τούρκων νεαρών «ευαισθητοποιημένοι» περί της «πρωτοφανούς» αποφάσεως της δικαιοσύνης στην Ελλάδα όσον αφορά στην έκδοση των ποινών του τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που αφορούσε στην πολύκροτη υπόθεση των 104 μαρτυρικώς θανόντων τον Ιούλιο του 2018 στο Μάτι Αττικής, ήσαν εκείνοι οι οποίοι αναστάτωσαν τόσον το εμπορικό κέντρο της Τουρκίας όσον και εν συνεχεία την Ελληνική Πρεσβεία που εδρεύει στην Άγκυρα. Το μένος τους δε ήταν τέτοιο εναντίον της αποφάσεως που εξεδόθη, πολύ δε περισσότερο στρέφονταν εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης στην Ελλάδα Φλωρίδη, ο ποίος μετά την «χάδι απόφαση» έσπευσε να δηλώσει ότι «Οι ποινές επεβλήθησαν βάσει του προηγουμένου νόμου του 2019 με τις ευμενέστερες διατάξεις…» και όχι αυτού που το κόμμα του ψήφισε στην Βουλή,«… οι οποίες ποινές θα ήσαν κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια».
Ένας δε επί πλέον λόγος που ξεσήκωσε τους Τούρκους νεολαίους ήταν και το ότι το δικαστήριο μετά την κατακραυγή που εκδηλώθηκε τόσον στον Ελληνικό έντυπο Τύπο όσον και στα Ελληνικά media προσέτρεξε να προλάβει την καθαρογραφή της αποφάσεως και να ασκήσει έφεση επί αυτής πριν την παραγραφή της. Η καρδιά της Μάριον σας βεβαιώνω ότι επανήλθε στους κανονικούς της σφυγμούς μετά το ταρακούνημα που υπέστη, όμως δεν έχασε και το χιούμορ της: Δηλαδή, Δημήτρη, τώρα μπορούμε να είμαστε σίγουροι και να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι η πυρκαγιά κρατείται στο Μεταγωγών και αύριο πρωί-πρωί θα οδηγηθεί στον Κορυδαλλό; με ρωτάει.
– Μακάρι και σε άλλα θέματα τα οποία υφίστανται μεταξύ των χωρών Ελλάδας και Τουρκίας ν’ αντιμετωπίζονταν από κοινού με πρωτοπόρους και από τις δυο πλευρές τους «ευαισθητοποιημένους νεολαίους», αγάπη μου, αλλά …λίγο κομματάκι δύσκολο το βλέπω. Οψόμεθα, πάντως.