Πόρτα στην Πολιτική

ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς για επίσκεψη Ερντογάν: “Η αντίληψη του πολιτικού απομονωτισμού και ψυχρού πολέμου τύπου Ενβέρ Χότζα ανήκει σε άλλες εποχές”

1577933446-660x330.jpeg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1577933446-660x330.jpeg

 

 

Το απόσπασμα από τη συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στο Ραδιόφωνο του Alpha και στους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο και Σ. Λάμπρου αφοράσ την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα στς 8 Δεκεμβρίου 2017. 

 

 

 

Δημοσιογράφος: Είστε ο πρώτος που εγκαίρως εδώ και πάρα πολύ καιρό στο χώρο της διπλωματικής σκακιέρας, υπερτονίζετε ότι ο Ερντογάν πέρα από όλα τα προβλήματα, πέρα από το ύφος που διοικεί στο εσωτερικό της χώρας και το πώς κινείται στη διπλωματική σκακιέρα, είναι ωφέλιμο η Ελλάδα να έχει καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα και ότι ο Ερντογάν δεν είναι ένας από τους χειρότερους.


Και ότι επί προεδρίας, ή και πρωθυπουργίας του Ερντογάν τα πράγματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ήταν και στο χειρότερο σημείο. Επιμένετε σε αυτή τη δήλωση;

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο.

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ασφαλώς. Αυτό είναι το κυριότερο. Στις τελευταίες 25 μέρες από τότε που γύρισα από την Τουρκία, πλην δυο ημερών, σε όλες τις άλλες ημέρες ήταν οι κινήσεις πάνω από τον ελληνικό χώρο, οι κινήσεις σε χώρους που οι Τούρκοι θεωρούν ότι δεν μας ανήκουν, πολύ περιορισμένες. Έχουμε τουλάχιστον 10 από αυτές τις μέρες που δεν είχαμε ούτε μία παραβίαση, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια και ουδείς το σημειώνει αυτό. Μόνο που με πήρανε μια μέρα που είχε υψηλές παραβιάσεις για να πούνε «Κοτζιά τι έκανες που μπήκε η Τουρκία; Να, οι υψηλές παραβιάσεις».

Αλλά 10 μέρες που δεν είχε γίνει μία παραβίαση, κανένας δεν το θεωρεί νέο αυτό γιατί δεν βολεύει στον τρόπο που μου επιτίθενται.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί είναι σημαντική κατά τη γνώμη σας η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Για μένα το κυριότερο από όλα είναι ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και να συζητάμε τα προβλήματά μας. Ορισμένοι μου λένε: «μα, δεν έχουμε προβλήματα με την Τουρκία»; Ασφαλώς έχουμε, τους λέω. Μου λένε, «τότε, δεν πρέπει να συζητάμε». Μα, η αντίληψη ότι με όποιον έχω πρόβλημα πρέπει να πάω σε μια πολιτική απομονωτισμού, είναι μια αντίληψη του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία της εποχής του ψυχρού πολέμου.

 

Δεν είναι μια αντίληψη για μια εποχή ανοιχτών οριζόντων και για μια εποχή παγκοσμιοποίησης. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συζητάμε. Να συζητάμε αυστηρά. Εγώ έχω πάει και έχω συζητήσει αρκετές φορές με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Έχει πει τις δικές του απόψεις και έχω απαντήσει επίσης με αυστηρό και διπλωματικό, όταν χρειαστεί, αλλά και με αυστηρό τρόπο, πάνω στις απόψεις που εκφράζει και στις οποίες εμείς έχουμε διαφωνίες.

 

Και ταυτόχρονα αναζητήσαμε τρόπους να αυξηθούν οι επαφές ανάμεσα στις δυο χώρες και τις δυο κοινωνίες. Εγώ θεωρώ καλό πράγμα ότι ένα εκατομμύριο Τούρκοι πολίτες κάνανε φέτος διακοπές στην Ελλάδα. Και θεωρώ καλό πράγμα να ανοίξουμε τη γραμμή Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, ώστε η Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί παραπέρα ως ένα διεθνές λιμάνι.
Επίσης καλό είναι να φτιαχτεί μια ταχεία γραμμή σιδηροδρόμου Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, ώστε να συνδεθούμε εμείς με όλη αυτή την αχανή αγορά που αρχίζει από την Τουρκία. Να φτιαχτεί δεύτερη γέφυρα στον Έβρο. Έργα τα οποία έχουμε συμφωνήσει και του χρόνου θα τα αρχίσουμε.

 

Εμείς δεν είμαστε πεισματάρηδες. Μας εγκατέλειψε η φιλενάδα μας, ή ο φίλος μας και δεν τους μιλάμε. Εμείς κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας, πολιτική η οποία δεν είναι προϊόν αδυναμίας, αλλά είναι προϊόν υπευθυνότητας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δημιουργεί μια νευρικότητα…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: …ανοιχτά τα κανάλια, να μη δίνουμε περιθώρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δημιουργεί κάποια νευρικότητα, κ. Υπουργέ, η επίσκεψη του Ερντογάν στη Θράκη; Γιατί την προηγούμενη φορά που ήρθε ο Πρωθυπουργός μίλησε για τουρκική μειονότητα. Και ξέρετε, αλλάξανε εκεί τα πράγματα. Σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται εκεί; Ενδέχεται να πάει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτά τα ζητήματα τα συζητάει το Προεδρικό Μέγαρο το δικό μας με το επιτελείο του Προέδρου του Ερντογάν. Βρίσκομαι πέντε μέρες καθοδόν στο ταξίδι, δεν ξέρω σε ποιες λεπτομέρειες συμφώνησαν αυτές τις μέρες. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα αυτό που έχει να κάνει με τη Θράκη μας είναι να την αναπτύξει οικονομικά και κοινωνικά. Να μπορέσει να ξαναβάλει τη γυναίκα μέσα στην κοινωνική ζωή, επειδή είναι πάρα πολύ απομονωμένη, ιδιαίτερα στα χωριά έξω από τις πόλεις.

 

Να ξαναενσωματώσει στο εκπαιδευτικό σύστημα και τις τρεις ομάδες της μειονότητας της μουσουλμανικής οι οποίοι είναι οι Ρομά, είναι οι Πομάκοι και είναι και αυτοί οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται Έλληνες πολίτες που προσδιορίζονται ότι οι ρίζες τους έχουν σχέση με την Τουρκία. Να μη χαρίσουμε όλο αυτό τον κόσμο σε τρίτους. Να μην τους αντιμετωπίζουμε όλους σαν να είναι το ίδιο και το αυτό.

 

Είναι πάνω απ’ όλα Έλληνες πολίτες και με τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής ανάπτυξης της Θράκης, θα διασφαλίσουμε να βλέπουν το μέλλον τους μέσα σε αυτήν την περιοχή και σε αυτήν τη χώρα.

 

Η Θράκη, κατά τη γνώμη μου, από αυτό που είδαμε είναι ότι στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, χιλιάδες άνθρωποι πήγαιναν να δουλέψουν σε τρίτες χώρες και έχουν μείνει ερημωμένα όχι μόνο τα χωριά, αλλά και πολλές οικογένειες.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ σωστό αυτό που λέτε.

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτό γιατί το λέω; Θα θελήσει να ανεβεί στη Θράκη είναι ολοφάνερο. Και εγώ όταν πηγαίνω στην Κωνσταντινούπολη πάω και βλέπω τον Πατριάρχη. Αλλά αν πάει και εφόσον συμφωνηθεί να πάει, θα πάει με τρόπο που του εξήγησα και του ίδιου να μην βλάπτει τις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας, γιατί πρέπει να γίνει ένα ταξίδι που να ωφελήσει αυτές τις σχέσεις. Να μη βλάψει την εικόνα της Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά η συμπεριφορά και οι συμφωνίες να είναι τέτοιες που να φτιάχνει ακόμα και την δική του εικόνα στην Ευρώπη. Είναι ένα θέμα που ο ίδιος θα επιλέξει και ελπίζω να επιλέξει με σωστό τρόπο.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς τον είδατε; Είναι έτοιμος να σας ακούσει πάνω σε αυτό;

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι ο Ερντογάν είναι ένας έξυπνος άνθρωπος. Μερικοί δεν καταλαβαίνουν γιατί τον λέω έξυπνο, αλλά μην έχουν την αίσθηση ότι όταν με τους γείτονές μας έχουμε το ένα ή άλλο θέμα, ο Ερντογάν παύει να είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος, ή να είναι ικανός, ή να είναι έξυπνος.

Ο Ερντογάν για τη χώρα του είναι ένας μεγάλος ηγέτης που νομίζω ότι βρίσκεται σε μια φάση αναστοχασμού. Έχει καταλάβει ότι πρέπει να δείξει μεγαλύτερο ορθολογισμό, να μειώσει τη νευρικότητα που επιδεικνύει η χώρα του και στην εξωτερική πολιτική.

Σε ποιο βαθμό θα το κάνει εδώ είμαστε να το δούμε, να το φροντίσουμε, αλλά και να το διαπιστώσουμε.

 

Πηγή: Πράττω-Κίνηση Πολιτών

 

SHARE
RELATED POSTS
Ευτυχώς γλυτώσαμε απ’ το γαλάζιο αίμα και τη φάρα σας Μεγαλειότατε, του Πάνου Μπιτσαξή
Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής έτους 2018, Κυριακή 24 Φεβ, στις 17:00 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου-Ανοικτό κάλεσμα στους πολίτες
Ο Μπένι και η “Ελιά”, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.