Πόρτα στην Πολιτική

Τσίπρας: Ψαρεύοντας στα «θολά»!, του Γιάννη Σιδέρη

Giannis Sideris
Spread the love

 

Giannis Sideris

 
 
Γιάννης Σιδέρης

 

 

 

 

x625_B0E11CBB-921C-474D-6F67-701747774603.jpeg.pagespeed.ic.Sh6CY8eqzX.jpg

 

 

Χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, σε συναντήσεις χαρακτηρίστηκαν «διερευνητικές», όπως γράψαμε χθες, συνεχίζονται και σήμερα οι επαφές του πρωθυπουργού. Το κατώφλι του Μαξίμου θα περάσουν οι κ. Θεοδωράκης και Λεβέντης.

 

Σε μια πρώτη εντύπωση θα μπορούσε κανείς να αναφωνήσει «άνθρακες ο θησαυρός», καθώς κατά την χθεσινή συνάντηση οι κ. Μητσοτάκης και Κουτσούμπας, ο καθένας από την δική του οπτική, εμφανίστηκαν απολύτως αντίθετοι με τις πρωθυπουργικές «σκέψεις» – όχι προτάσεις.

 

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν αποσκοπούσε σε αυτούς τους δύο, έστω και αν στο Μαξίμου πιστεύουν ότι επικοινωνιακά δημιουργείται θετικό πλεόνασμα για την κυβέρνηση στο ακροατήριο του ΚΚΕ, του οποίου «η ηγεσία επιδεικνύει στείρα άρνηση και μαξιμαλισμό», όπως έλεγε υπουργός στο liberal.

 

«Παραγάδια» σε Συμπαράταξη – Ποτάμι

 

Ο κ. Τσίπρας απλώνει κυρίως «παραγάδια» στην κα Γεννηματά, τον κ. Θεοδωράκη και τον κ. Λεβέντη. Η ερωτοτροπία του Μαξίμου με κάποιου είδους σύστημα απλής αναλογικής, δεν εδράζεται βέβαια στους ιδεολογικούς λόγους που επικαλείται, και οι οποίοι ανέκυψαν ξαφνικά, ενώ ήταν εν υπνώσει τον Σεπτέμβρη.

 

Καθώς η ενισχυμένη αναλογική με την οποία κέρδισε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ευνοεί πλέον τον βασικό του αντίπαλο, τον κ. Μητσοτάκη, βρήκε θεσμικά εύσχημο τρόπο να τον αποδυναμώσει. Παράλληλα πιστεύει ότι δημιουργεί εκείνες τις πολιτικές συμμαχίες ώστε, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας να βρεθεί βασικός εταίρος μιας κυβέρνησης την οποία θα αποτελούν ο ΣΥΡΙΖΑ και …λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.

 

Στο Μαξίμου βλέπουν έδαφος για συγκλίσεις

 

Στο Μαξίμου διατείνονται ότι υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις και ευρεία πλειοψηφία για τον εκλογικό νόμο. Η εντύπωση εδράζεται στο όριο του 3%, όπου συμφωνούν όλοι πλην ΚΚΕ, στο δικαίωμα ψήφου στα 17 όπου διαφωνεί μόνο η ΝΔ, στην κατάτμηση των περιφερειών όπου συμφωνούν όλοι εκτός Λεβέντη, στην ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού, όπου δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ενστάσεις.

 

Ωστόσο αυτά είναι τα επί μέρους και δευτερεύοντα. Η βασική αντίθεση της ΝΔ είναι η κατάργηση του μπόνους, και επί αυτού δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα σημείο σύγκλισης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να προέβαλε στον κ. Τσίπρα – ως υπόθεση εργασίας – το σκεπτικό, εάν δεν κερδίσει τις επόμενες εκλογές και κερδίσει τις μεθεπόμενες, θα βρει μπροστά του τον εκλογικό νόμο που επιδιώκει να θεσπίσει.

 

Όμως γι αυτό προνοεί και ο κ. Τσίπρας, με τα μάτια στραμμένα και στην μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, πιστεύοντας ότι αν χαθούν οι επόμενες εκλογές, στις μεθεπόμενες, που θα έρθουν σύντομα, φιλοδοξεί να αποτελέσει τον βασικό πόλο ενός εταιρικού κυβερνητικού σχήματος όπως προανεφέρθη. (Ίσως φανεί ότι αυτά είναι πολύ μακροπρόθεσμες στοχεύσεις. Ωστόσο τα μνημόνια καταβροχθίζουν γρήγορα τις κυβερνήσεις. Έχουν σχετική εμπειρία οι δύο πρώην μεγάλοι, πλέον το κατάλαβαν εναργώς και στον ΣΥΡΙΖΑ).

 

Τίποτα δεν είναι δεδομένο

 

Τίποτα ωστόσο δεν είναι δεδομένο, ενώ την προσπάθεια του πρωθυπουργού να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό γεγονός, την ακυρώνουν αυτοστιγμεί…

 

Από τη Ν.Δ. τονίζουν ότι «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εν μέσω φοροκαταιγίδας και πολύ μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, προσπαθεί ν’ αποπροσανατολίσει. Από την πλευρά της η κα Γεννηματά, στις δηλώσεις της, παρουσιάστηκε αρκούντως σκληρή, ίσως και πέραν του αναμενόμενου. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει». (Παρενθετικό: Όπως πληροφορείται το liberal, ο λόγος κατά την μεταξύ τους συζήτηση ήρθε και στο βρετανικό δημοψήφισμα και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στη χώρα μας, ιδιαίτερα σε περίπτωση brexit. Ο πρωθυπουργός ήταν φυσικό να είναι προβληματισμένος, και η κα Γεννηματά βρήκε την ευκαιρία να του επισημάνει δηκτικά «Αλέξη τα δημοψηφίσματα έχουν συνέπειες»!)

 

Μη προσμετρημένο εμπόδιο

 

Έτερο εμπόδιο, που δεν το έχουν προσμετρήσει επαρκώς στο επιτελείο του Μαξίμου, είναι η αρνητική στάση του Ποταμιού σε ενδεχόμενο παραγκωνισμό του πρώτου κόμματος, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά συνομιλητές του κ. Θεοδωράκη, «δεν μπορείς να κάνεις παιχνίδια και να αφήσεις το πρώτο κόμμα εκτός».

 

Η στάση αυτή απορρέει από λόγους αρχής. Προς επίρρωσιν, υπενθύμιζαν την επανειλημμένως εκπεφρασμένη θέση του κ. Θεοδωράκη, όταν γινόταν λόγος κατά τον ενάμισι χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σε κυβερνήσεις συνεργασίας, ο οποίος σταθερά δήλωνε: «Πρωθυπουργό ο λαός εξέλεξε τον Τσίπρα. Άρα καμιά λύση χωρίς αυτόν. Θα είναι πραξικόπημα».

 

Εν κατακλείδι, στελέχη των κομμάτων στα οποία προσβλέπει ο πρωθυπουργός, μας εξέφρασαν την πεποίθηση ότι είναι, «αν όχι αδύνατη, σχεδόν αδύνατη», η ψήφιση του νόμου από 200 βουλευτές, ώστε να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

 

Ίδωμεν…

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο liberal.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Λέξεις στο τετράγωνο “Ελευθερο(χ)τυπία”, του Κωστή Α. Μακρή
Κίνημα Αναζωογόνησης ή Σωτήρας;, του Γιάννη Πανούση
Η νύχτα των πολλών νικητών, του Λουκά Βελιδάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.