Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Το μέντιουμ, ο υπνωτιστής κι ένας κλέφτης που δε χόρτασε…, του Μανώλη Δημελλά

1557482_10151909930297844_2092844726_n.jpg
Spread the love

1557482_10151909930297844_2092844726_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Μανώλης Δημελλάς

 

 

 

 

 

original_3.jpg

 

 

 

 

 

 

Η Ρόδος συγκλονίστηκε από αυτό το βούτηγμα, 17, 5 εκατομμύρια δραχμές είχαν βγάλει φτερά από το γραφείο. Δεν υπήρχε κανένα ίχνος διάρρηξης και το συρτάρι που βρέθηκε κλειδωμένο, με πρώτη ματιά έμοιαζε απείραχτο.

 

Ο κλέφτης ήταν αλαφροχέρης και μάστορας, σίγουρα γνώριζε καλά τα κατατόπια.

 

Η κλοπή στο πρώτο ιδιόκτητο και μεγάλο κεντρικό ξενοδοχείο της Ρόδου το φθινόπωρο του 1953 ήταν γεγονός. Στο «Κάιρο Παλλάς» τα στόματα μιλούσαν σιγά και πολύ προσεκτικά, υποψίες υπήρχαν, όμως αυτές δεν οδηγούν μοναχές τους στους ενόχους και δεν φέρνουν πίσω το ρευστό. Όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις οι κουβέντες θα έκαναν μεγαλύτερη ζημιά στη φήμη του πολυτελούς τετραώροφου ξενοδοχείου από την πραγματική απώλεια των χρημάτων.

 

Δεν είχαν κλείσει ούτε έναν χρόνο από τα εγκαίνια και ετούτη η επιχείρηση κατάφερε να γίνει απαραίτητη τόσο στους περαστικούς, όσο και στους μόνιμους κατοίκους της Ρόδου.

 

Τρεις Kαρπάθιοι ήταν οι ιδιοκτήτες, ο Νίκος Καπετανάκης, ο Νίκος Παπαγεωργίου και ο Ιωάννης Γεργατσούλης. Πρώτος ο δάσκαλος Νικόλαος Καπετανάκης χρεώνεται την ιδέα αλλά και ολάκερη την επίβλεψη της κατασκευής, αφού οι άλλοι δυο συνεταίροι, ήταν συγγενείς του στην Αμερική και από εκεί έστελναν χρήματα και είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στον δάσκαλο που βάφτισε το ξενοδοχείο σκεπτόμενος τα μέρη που μεγάλωσε.

 

Ο Καπετανάκης γεννήθηκε στην Κάρπαθο το 1905, από νωρίς βρέθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου, έξυπνος και μεθοδικός δεν έχασε χρόνο. Έμαθε γράμματα, σπούδασε και σύντομα βρέθηκε να διδάσκει στην γνωστή διάσημη Αμπέτειο σχολή του Καΐρου.

 

Η σχολή ήταν μόνο για αγόρια και μεταξύ άλλων αποφοίτων είναι και ο πατέρας του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και ο διάσημος γενετιστής Αριστείδης Πατρινός.

Στην οδό Φουάντ (σήμερα την 26η Ιουλίου) ο δάσκαλος Καπετανάκης πέρασε τα πρώτα ενήλικα χρόνια του. Ένας από τους μαθητές του, ο Μενέλαος Παυλίδης σήμερα είναι στα 91 και θυμάται τον λίγο παχουλό μα καλό δάσκαλο του. Ο Καπετανάκης δίδασκε στις πρώτες πέντε τάξεις του δημοτικού όλα τα Ελληνικά μαθήματα, όταν οι μαθητές του έφταναν στην έκτη περνούσαν στα χέρια του υποδιευθυντή Σπανίδη. Κάπου εκεί γνώρισε την Ευδοξία Γεργατσούλη, παντρεύτηκαν και έκαμαν 3 παιδιά, τον Γιάγκο, τον Μελιό και τη Μαρίκα.

 

Η οικογένεια αποκλείστηκε από το αγαπημένο νησί, έμεινε μακριά από την Κάρπαθο, όμως το όνειρο της επιστροφής δεν έφυγε από την καρδιά, ούτε ξεκόλλησε από τους νευρώνες του μυαλού. Με την απελευθέρωση οι δρόμοι άνοιξαν και ένα παλιό σχέδιο του Νικόλα Καπετανάκη μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Από τα μέσα του 1947 με αρωγούς και συμμέτοχους τους δυο συγγενείς του ξεκίνησε την οικοδόμηση του πρώτου μεγάλου κεντρικού ξενοδοχείου στην καρδιά της Ρόδου. Μέσα στο 1953 οι πόρτες του άνοιξαν, το μεγάλο σαλόνι κάθε βράδυ γέμιζε από κόσμο. Επώνυμοι και λιγότερο γνωστοί ξένοι, Δωδεκανήσιοι, Ροδίτες μα και πολλοί Καρπάθιοι, όλοι έδιναν όλα τα ραντεβού τους στο λόμπι του ξεχωριστού ξενοδοχείου «Κάιρο Παλλάς».

 

Η ιδέα του πρωτοπόρου Νικόλαου Καπετανάκη είχε κερδίσει ακόμη και τους μεγάλους χορούς του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου, του Διαγόρα αλλά και του Ροδιακού ομίλου αντισφαίρισης. Εκεί είχε μια αγαπημένη γωνιά ο φιλόσοφος και πολιτικός Π. Κανελλόπουλος, ο πρώτος πολιτικός διοικητής Δωδεκανήσου Ν. Μαυρή, αλλά και ο γιατρός και βουλευτής Εμ. Ζαννής.

 

Το καλοκαίρι του 1953 το ξενοδοχείο είχε ξεπεράσει τις προσδοκίες του δυναμικού δασκάλου, του Καπετανάκη, εκείνοι που τον γνώρισαν όταν περιγράφουν τη φυσιογνωμία του ξεκινούν με μια φράση: «ήταν γεννημένος ηγέτης!». Έτσι το εγχείρημα της ξενοδοχειακής μονάδας αρχικά είχε αναπτυχθεί και δούλεψε μέσα στο μυαλό του.

 

Η σκοτεινή υπόθεση της αφαίρεσης των 17,5 εκατομμυρίων αναστάτωσε το ξενοδοχείο και στη συνέχεια, όσο δεν πιανόταν ο δράστης, επέτρεπε να βγαίνουν στον αφρό του μυαλού φοβικά αισθήματα. Οι ανακρίσεις δεν σταματούσαν, όμως ο διοικητής του πρώτου Αστυνομικού τμήματος, ο γνωστός Τσεκούρας, κρατούσε σκέψεις και υποψίες κλειδωμένες στα συρτάρια του. Μέχρι τον Δεκέμβρη του 1953, τότε επισκέφθηκε την Ρόδο ένα τρομερό ζευγάρι, σύμφωνα πάντα με τις φήμες που προηγούνται από την ανθρώπινη παρουσία.

 

Οι στενοί συγγενείς δεν θυμούνται το γεγονός, ούτε και πιστεύουν λέξη από την απίθανη ιστορία, ωστόσο εκείνα τα χρόνια έγινε πρωτοσέλιδο στον ημερήσιο τύπο.

Το μέντιουμ Στέλλα Καρρά με τον διάσημο υπνωτιστή σύζυγο της έδιναν τις πειραματικές τους παραστάσεις στο δημοτικό θέατρο της Ρόδου και έμεναν στο ξενοδοχείο «Ιαλυσσός». Κάθε μέρα έβγαιναν τρεις φορές στις σκηνή, στις 16:00, στις 19:00 και στις 21:30 και έκαναν τα μοναδικά νούμερα τους.

 

Τα φώτα χαμήλωναν και η παράσταση ξεκινούσε με τον υπνωτισμό της Στέλλας. Έπειτα εκείνη δεν έχανε χρόνο, έβρισκε τους χαμένους συγγενείς των θεατών και έδινε στοιχεία και ιδιαίτερες λεπτομέρειες για τη ζωή τους. Στη συνέχεια ο υπνωτιστής μάγευε τους ανυποψίαστους πελάτες του. Μέχρι να μετρήσει δέκα αριθμούς οι περισσότεροι έπεφταν σε βαθύ ύπνο και ακολουθούσαν πιστά τις οδηγίες του. Σε κάποιους έλεγε πως βρίσκονται στον Βόρειο Πόλο και εκείνοι τουρτούριζαν, ενώ σε κάποιους άλλους, έλεγε ότι περπατάνε στη Σαχάρα και εκείνοι αυτόματα άρχιζαν να ιδρώνουν και να γδύνονται. Σε μια άλλη περίπτωση διέταξε έναν θεατή να αγκαλιάσει και να φιλήσει τον άγνωστο διπλανό του, αφού του είπε πως δίπλα του κάθεται η γυναίκα του!

 

Η επιτυχία των παραστάσεων έκανε τον Αστυνόμο Τσεκούρα να ξανασκεφτεί την υπόθεση του «Κάιρο Παλλάς». Αυτή ήταν μια χρυσή ευκαιρία για να κλείσει το άλυτο βάσανο. Το ζευγάρι Καρρά δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόκληση και έτσι ξεκίνησε μια πρωτότυπη και μοναδική έρευνα.

 

Μπροστά στα μάτια του έκπληκτου αστυνόμου και ο Καρράς υπνώτισε τη γυναίκα του. Εκείνη πρώτα πέταξε και με το νου, η αύρα της περιπλανήθηκε στο ξενοδοχείο, χωρίς να χάσει χρόνο έδωσε το όνομα ενός νεαρού υπαλλήλου.

 

Η μαγεία δεν σταμάτησε εκεί! Την επόμενη μέρα ο υπνωτιστής Καρράς υπνώτισε από απόσταση και τον κλέφτη του Κάιρο Παλλάς! Και τον ανάγκασε να πάει γραμμή στην αστυνομία για να καταθέσει όλη την αλήθεια και να επιστρέψει όσα χρήματα του είχαν απομείνει! Έτσι ακριβώς έγινε και σχεδόν όλο το ποσό, εκτός από 3,5 εκατομμύρια δραχμές που ο δράστης πρόλαβε να σκορπίσει σε ψώνια και διασκεδάσεις, γύρισαν στους ξενοδόχους.

 

Υποβολή, υπνωτισμός, διόραση, νοομαντεία, μεταβίβαση σκέψης και καταληψία! Σε αυτά τα υπερφυσικά «πειράματα» ειδικευόταν το ζευγάρι Καρρά που γυρνούσαν όλη την Ελλάδα, η Στέλλα και ο υπνωτιστής σύζυγος της έδιναν παραστάσεις για να κερδίσουν δόξα και πάλευαν για το μεροκάματο και την επιβίωση.

 

Τα παραψυχολογικά φαινόμενα έχουν αρκετούς φίλους μα δεν λείπουν και εκείνοι που τα χλευάζουν και τα θεωρούν παραμυθάκια. Η ιστορία του «Κάιρο Παλλάς» ενώ γράφτηκε στις τοπικές εφημερίδες πέρασε όπως γίνεται συχνά απαρατήρητη. Η αλήθεια και το ψέμα έχουν ίδιο σώμα μα τόσο διαφορετικά πρόσωπο.

 

Οι στενοί συγγενείς δεν θυμούνται το γεγονός, ούτε και πιστεύουν λέξη από την απίθανη ιστορία, ωστόσο εκείνα τα χρόνια έγινε πρωτοσέλιδο στον ημερήσιο τύπο. Μάλιστα η κ. Μαρίκα Γεργατσούλη, κόρη του ενός από τους ιδιοκτήτες του «Κάιρο Παλλάς», θεωρεί ότι πρόκειται για μια ιστορία καθαρής επιστημονικής φαντασίας και όπως η ίδια μας γράφει «δεν υπήρχαν τόσα χρήματα στο συρτάρι του νεόδμητου ξενοδοχείου και ποτέ δεν έγινε τέτοια κλοπή».

 

Τι πραγματικά συνέβη με το μέντιουμ και τον υπνωτιστή;

 

Πρόκειται για μια ιστορία καλοστημένης διαφήμισης ή υπάρχει κάποια κρυμμένη αλήθεια; Ποιος τελικά ήταν ο μάγος; Μήπως η δίψα για χρήμα; Ή μιλάμε για αληθινό ταλέντο και αναζητούνται οι πιστοί; Λίγα χρόνια αργότερα ο γνωστός πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών Ελλάδας, ο πατέρας της Ελληνικής Παραψυχολογίας Άγγελος Τανάγρας, θα κάνει λόγο για τα μέντιουμ και την βοήθεια που μπορούν να δώσουν στις εγκληματολογικές έρευνες.

 

Όσο για τον Καρπάθιο δάσκαλο, τον πρωτοπόρο ξενοδόχο Νικόλαο Καπετανάκη, αυτός κράτησε την επιχείρηση του, το Κάιρο Παλλάς, μέχρι το τέλος της ζωής του, ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά του κλάδου και πέρασε από τη θέση του προέδρου Ξενοδόχων της Ρόδου (1953 & 1965-1968).

 

Πληροφορίες
Μαρία Καπετανάκη (στοιχεία για τον Νικόλαο Καπετανάκη), Μενέλαος Παυλίδης

Πηγές
Εφημερίδες: Πρωΐα, Ροδιακή, Πρόοδος, Καρπαθιακή (12/1953)

 

 

 

 

 

original_4.jpg

 

 

original_5.jpg

 

 

n-YPNOTISMOS-large570.jpg

 

original.jpg

 

 

original_1.jpg

 

original_2.jpg

 

 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Βιέννη: Τι σημαίνει λεύκωμα;, της Αλεξάνδρα Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Και πολύ γκιουζέλ*…, του Γιώργου Αρκουλή
Ένα μεσημεριανό γεύμα με πολλές «ποικιλίες», του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.