Πολλές φορές μέσα από τα δελτία ειδήσεων του TV Kosmos (OTE TV 669), αλλά και με αρθρογραφία, είχα αναφερθεί στο πόσο σκόπιμα υπερεκτιμημένο είναι το τραπεζικό πρόβλημα στην Ελλάδα παρά τον περιορισμό της ρευστότητας με τα capital controls του Ιουλίου. Επέμενα ότι σκοπίμως μας ”φορτώνουν” με 25 δις από τον ESM (Μόνιμος Μηχανισμός) όταν οι ανάγκες των τραπεζών για να σταθούν στα πόδια τους θα είναι κάτω των 10 δις ευρώ.
Άραγε γιατί το προφανές που μπορούσε να δει ο κάθε αναλυτής που μελετάει τον τραπεζικό τομέα δεν μπόρεσαν να δούν οι ” θεσμοί ” και η κυβέρνηση;
Γιατί ανέβασαν τον λογαριασμό τόσο ψηλά και οι δυο πλευρές; Η εύκολη και πρόχειρη απάντηση είναι ότι αυτό έγινε σκόπιμα ώστε να τρομάξουν οι Έλληνες και να περάσουν τα επαχθή μέτρα του νεόυ μνημονίου.
Στις Βρυξέλλες συνεκτίμησαν πρό των stress tests τόσο τις νέες ζημίες από τα NPLs (προβληματικά δάνεια) -ειδικά μετά τα capital controls- όσο και την παράμετρο της αναβαλλόμενης φορολογίας στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών( 15 δις) σε 25 δις.
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή : οι Θεσμοί αποφάσισαν και η κυβέρνηση συμφώνησε( είναι εμφανές πλέον) ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις- το 2015 και το 2017 Tί σημαίνει πρακτικά αυτό; α) Ότι για το 2016 θα ισχύσει το ”βλέποντας και κάνοντας” και β) Ανοίγει το έδαφος για πλήρη συμμετοχή ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Το τελευταίο σημαίνει πολύ απλά ότι το Ελληνικό Δημόσιο( ΤΧΣ) -που επένδυσε μόνο το 2013 περίπου 25 δις και σήμερα με τις εξευτελιστικές τιμές των μετοχών αξίζουν περί τα 3 δις – θα υποστεί και ένα πολύ μεγάλο dilution( απομείωση μετοχικής θέσης).
Στην σύγκρουση Πολιτικής-Οικονομίας για μια ακόμη φορά ο νικητής είναι ξεκάθαρος: το ισχυρό lobbying των ιδιωτών μετόχων στις ελληνικές τράπεζες αποδείχθηκε πιο ισχυρό από την κρατική οικονομική διπλωματία.
Τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών- που μάτωσαν για να παραμείνουν όρθιες οι ελληνικές τράπεζες-παραδόθηκαν ανυπεράσπιστα για ακόμη μια φορά προς όφελος των ιδιωτών( όχι μόνο ξένων) που πάντα παραμονεύουν στην γωνία να αγοράσουν φθηνά, άσχετα αν και οι ίδιοι ζημιώθηκαν από την κρίση.Οι Έλληνες πολίτες βλέπουν τα χρέη τους να αυξάνονται και την δημόσια περιουσία( σημ : καιρός να καταλάβουμε ότι οι τράπεζες μας έγιναν σχεδόν δημόσιες εδώ και 4 χρόνια) να δίνεται με δημιουργική λογιστική απαξίωσης σε ιδιωτικά συμφέροντα( που πολύ απλά και εύκολα θα μας ξαναπουλήσουν μελλοντικά και σε υψηλές τιμές τις σημερινές τους συμμετοχές).