Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Τι ζητούν τώρα οι δανειστές

Spread the love

Δύο συντελεστές για τον ΦΠΑ και επάνοδο της εστίασης στον υψηλό συντελεστή, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλαγές στα μέτρα για τη φορολογία των επιχειρήσεων σε σχέση με αυτά που προτείνει η ελληνική πλευρά προτείνουν στο νέο κείμενο που κατέθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, οι δανειστές της χώρας, ενώ θέτουν ξανά ζήτημα συντάξεων.

 

Για «παράλογες απαιτήσεις» κάνουν ήδη λόγο έλληνες αξιωματούχοι που βρίσκονται στη βελγική πρωτεύουσα. Η νέα πρόταση των δανειστών απορρίπτεται ήδη από την κυβέρνηση.

 

Οι νέες απαιτήσει των δανειστών περιλαμβάνονται σε πεντασέλιδο έγγραφο που έχει αποσταλεί στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς. Απ αυτό προκύπτουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

 

Σύμφωνα με ανάρτηση του left.gr που επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί κατέθεσαν αντιπρόταση προς την ελληνική πλευρά η οποία δεν γίνεται αποδεκτή.

 

Συγκεκριμένα οι θεσμοί αντιπροτείνουν:

 

Στα δημοσιονομικά

-Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%
-100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
-Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα

-Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)
-Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
-Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
-Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G
-Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

 

Συντάξεις

-Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
–Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
-Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
-Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)

-Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
-Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
-Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015

-Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
-Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας

 

 

Αναλυτικά: 

 

Περισσότερα και σκληρότερα μέτρα περιλαμβάνει η νέα πρόταση των δανειστών που έριξαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου απορρίπτει τις νέες προτάσεις, που έχουν περιληφθεί σε κείμενο πέντε σελίδων.

 

Οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες και η σοβαρή εμπλοκή που δημιουργήθηκε «στο παρά πέντε» της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της χώρας, εντείνεται μετά τις ενστάσεις που προέβαλαν στην πρόταση της κυβέρνησης με ιδιαίτερη ένταση οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Τα ανοιχτά μέτωπα που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας είναι οι αντιρρήσεις των δανειστών στις ελληνικές προτάσεις που αφορούν τους συντελεστές του ΦΠΑ, τις συντάξεις και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

 

Το κλίμα έχει βαρύνει πολύ ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους θεσμούς και αυτό αποτυπώνεται σε όσα έλεγε σε συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός νωρίτερα, ότι δηλαδή «η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

 

Η σοβαρή εμπλοκή σημειώθηκε μετά την απαίτηση του ΔΝΤ να περιοριστεί η αυξημένη φορολόγηση των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ που προβλέπει η ελληνική πρόταση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΔΝΤ προτείνει ως αντιστάθμισμα μέτρα που επιβαρύνουν τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες. Αυτό το δεδομένο είχε ως αποτέλεσμα να μεταβεί εσπευσμένα σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου συναντάται με τους επικεφαλής των δανειστών – Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – προκειμένου να ξεπεραστούν τα νέα εμπόδια.

 

Στόχος των κρατών μελών της ευρωζωνης είναι η συμφωνία για την Ελλάδα να κλείσει σήμερα στο επίπεδο του Eurogroup και όχι στη Σύνοδο Κορυφής.

 

Μάλιστα όπως ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης , το Eurogroup, αν χρειαστεί, θα συνεδριάσει όλη τη νύχτα τονίζοντας ότι μόνος στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας.

 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, πάντως, η προτεινόμενη από την ελληνική πλευρά υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, όπως αποτιμάται από το Ταμείο, θα επιτείνει την ύφεση και θα εκτινάξει την ανεργία. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ ο επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε μιλώντας σε έλληνες ευρωβουλευτές ότι στις Βρυξέλλες «σοκαρίστηκαν» από τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.

 

Στόχος των συναντήσεων του κ. Τσίπρα που βρίσκονται σε εξέλιξη (άρχισαν στις 2 το μεσημέρι) είναι να είναι όλα έτοιμα το βράδυ που θα συνεδριάσει το Eurogroup προκειμένου να ληφθεί απόφαση. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, παρόντες στις συναντήσεις επίσης θα είναι ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενστάσεις του ΔΝΤ αφορούν δύο σημεία: Πρώτον, την εκτιμώμενη απόδοση των μέτρων την οποία θεωρούν ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Δεύτερον, το μείγμα του πακέτου που θεωρούν ότι είναι υφεσιακό καθώς επικρατούν οι νέοι φόροι και οι επιβαρύνσεις επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ εκτιμά πως θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα, της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί με ασφάλεια το δημοσιονομικό κενό και να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% το 2016. Μεταξύ άλλων, οι δανειστές αμφισβητούν ότι θα εισπραχθούν άλλα 500 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών το δεύτερο εξάμηνο.

 

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΝΤΙ ΦΟΡΩΝ.

 

Επίσης ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλουν μια ανακατανομή των βαρών, ώστε να περιοριστεί ο υφεσιακός χαρακτήρας των μέτρων. Υποστηρίζουν ότι το βάρος πρέπει να μετατοπιστεί από τους φόρους στην περικοπή δαπανών. Ακόμα, θέλουν να προωθηθούν μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα οποία θεωρούν ότι υποβαθμίζει η ελληνική πρόταση.

 

Κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι στο τραπέζι έχουν τεθεί οι φοροαπαλλαγές με στόχο την κατάργησή τους ή κάποιων από αυτές. Το ίδιο το κείμενο των ελληνικών προτάσεων, άλλωστε, κάνει αναφορά στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη φορολογία των αγροτών, τις οποίες η κυβέρνηση σκοπεύει – όπως φαίνεται – να ανακαλέσει. Επιπλέον, οι δανειστές έχουν αντιρρήσεις με τον συντελεστή φορολόγησης των αγροτών (13%), τον οποίον θέλουν να εξισωθεί με αυτόν των ελεύθερων επαγγελματιών (26%).

 

Πηγή των δανειστών έκανε αναφορά στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων καθώς ο αρχικός στόχος ήταν να καταργηθούν οι ανισότητες και να επιτραπεί ευελιξία, έτσι ώστε η αμοιβή να συνδέεται με τις ικανότητες, την απόδοση και την ευθύνη του υπαλλήλου.

SHARE
RELATED POSTS
Το μαρτύριο της σταγόνας, του Γιώργου Αρκουλή
Γιατί διεκδικώ την Προεδρία; Για δίκαιη πατρίδα, δουλειές, ίσες ευκαιρίες για όλους, του Σταύρου Θεοδωράκη
Πολυτεχνείο: εικόνες θλίψης και κατάθλιψης, του Σταύρου Θεοδωράκη [εικόνες]
Holiday time!, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.