Κατ’ αρχήν γλυτώνουμε την τραπεζική κατάρρευση, καθώς πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει εκ νέου αποδεκτά τα ελληνικά collaterals (εγγυήσεις) μετά την επίτευξη συμφωνίας για την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.Ειδικότερα, αξιωματούχος της ΕΚΤ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, επισήμανε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει εκ νέου αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες και πως δεν υπάρχει λόγος για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Φυσικά ο άτεγκτος Σόιμπλε μίλησε για… μή εκταμίευση δόσεων, χωρίς θετική αξιολόγηση. Πάμε τώρα στα αφανή δεδομένα αυτής της αξιολόγησης που συνεπάγεται η αποψινή συμφωνία. Δηλαδή στα βασικά ”Όχι” και ”Ναι”, που κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται ότι επιτεύχθηκαν.
-Όχι σε άνοδο του ΦΠΑ και μειωμένων φορολογικών συντελεστών, όχι σε μείωση επικουρικών συντάξεων, όχι σε πλεονάσματα 3,5% – 4,5 %, όχι σε κατευθυντήριες οδηγίες από του εταίρους για μέτρα λιτότητας, όχι σε δέσμευση για συγκεκριμένο στόχο εσόδων από φοροδιαφυγή, όχι σε γενικές και αόριστες ιδιωτικοποιήσεις για να μειώνεται απλά το χρέος,όχι σε κατάργηση περαιτέρω εργασιακών δικαιωμάτων.
– Ναι σε πρωτογενή πλεονάσματα που θα συνάδουν με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον, ναι στην εντατικοποίηση της πάταξης σε φοροδιαφυγή και γραφειοκρατία, ναι στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ναι σε ίδιωτικοποιήσεις που θα αποφέρουν επενδυτές και κέρδη στο Δημόσιο ώστε να ενισχύσουμε τα ασφαλιστικά μας Ταμεία, ναι σε μέτρα για ελάφρυνση κόκκινων δανείων, ναι σε μέτρα ελάφρυνσης των φορολογικών οφειλών χωρίς να δημιουργηθεί υστέρηση εσόδων και δημοσιονομικό κόστος.
Φαίνεται επίσης ότι θα έχουμε κατάργηση εξόφθαλμων φοροεισπρακτικών μέτρων( ΕΝΦΙΑ) και επιβολή ισοδύναμων φόρων σε μεγάλες περιουσίες( ΦΜΑΠ). Επίσης, θα γίνουν μόλις 2.500 επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, που είναι στον στόχο των 15,000 νέων προσλήψεων στον προϋπολογισμό του 2015.
Αντάλλαγμα ;Θα συν-γράψουμε με τους εταίρους και τους δανειστές, το νέο πρόγραμμα ,μετά την 4μηνη παράταση που πήραμε, με ότι αυτό συνεπάγεται..
Συμπέρασμα; Έστω και για 4 μήνες έχουμε χώρο και χρόνο για μια μικρή ανάσα, χωρίς να έχουμε στο σβέρκο μας υπαλλήλους τεχνοκράτες, όπως οι τροϊκανοί…
Ζητούμενο; Να μην ξεγελαστούμε και νομίζουμε οτι δεν θα μας ελέγχουν , διότι θα πάθουμε απότομη ….πνευμονία μετά, όταν ΕΕ και ΔΝΤ μας δείξουν το ”κακό” τους πρόσωπο, αν δεν δείξουμε στο 4μηνο κάποια βήματα προόδου σε μεταρρυθμίσεις που θα διατυπωθούν αυτές τις μέρες ξεκάθαρα…