Υγεία

Τι ασθένειες μεταδίδουν τα κατοικίδια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Τα ζώα ωφελούν την ψυχική υγεία, μειώνοντας το στρες μας, ωστόσο υπό προϋποθέσεις μπορεί να μας μεταδώσουν ασθένειες. Οι συνηθέστερες είναι:

 Μελιταίος πυρετός: οφείλεται σε βακτήριο που μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος ή μη ώριμου τυριού αλλά και με άμεση επαφή με μολυσμένο ζώο (κυρίως αιγοπρόβατα) ή και με την ισπνοή.

 Λύσσα : Αν και έχει συσχετισθεί με τα σκυλιά, προσβάλει και λύκους και γάτες. Ο ιός προσβάλει το νευρικό σύστημα και μεταδίδεται είτε από δάγκωμα είτε από το σάλιο ζώου που ασθενεί με επιφανειακή πληγή. Αν εμφανιστούν τα συμπτώματα, ο θάνατος πολύ πιθανός.

 Τοξοπλάσμωση: μεταδίδεται κυρίως με την κατανάλωση ωμού ή ελαφρά ψημένου κρέατος ή με την επαφή με μολυσμένο χώμα. Μεταφέρεται συνήθως μέσω της γάτας. Μαγειρεύετε καλά το κρέας και πλένετε σχολαστικά λαχανικά και φρούτα. Για τις εργασίες του κήπου φοράτε πάντα γάντια και αμέσως μετά να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας. Απαραίτητο να καθαρίζετε καθημερινά με καυτό νερό – και πάντα φορώντας γάντια μίας χρήσης – τα δοχεία με την άμμο υγιεινής της γάτα

 Λεΐσμανίαση: οφείλεται σε παράσιτο και μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά και στα ζώα με τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας. Το παράσιτο συνήθως μεταφέρει ο σκύλος : είναι απαραίτητη η ετήσια προληπτική εξέταση του για λεϊσμανίαση μία φορά τον χρόνο.

 Λεπτοσπείρωση: γνωστή και σαν «πυρετός των αγρών». Το βακτήριο Λεπτόσπειρα, προκαλεί ίκτερο και καταστρέφει το συκώτι. Μεταδίδεται από αρουραίους, κουνάβια, ρακούν, αλεπούδες και άλλα ζώα. Αν η μόλυνση προχωρήσει, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.

Πώς θα προφυλαχθώ

 Αποκτήσετε κατοικίδιο μέσω pet shop και διαβάστε με προσοχή το βιβλιάριο υγείας του.

 Αν σας το κάνουν δώρο ή το υιοθετήσετε οδηγήσετε το άμεσα σε έναν κτηνίατρο που θα βεβαιώσει την καλή κατάσταση της υγείας του και θα αναλάβει τη φροντίδα και τους εμβολιασμούς του.

 Εκτελείτε επιμελώς το εμβολιακό και αντιπαρασιτικό πρόγραμμα του κατοικίδιου σας.

 Αν διαπιστώσετε συμπτώματα που σας ανησυχούν επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρο.

 Εγκαταστήστε τον χώρο όπου το κατοικίδιο σας θα τρώει και θα ικανοποιεί τις ανάγκες του μακριά από την κουζίνα. Απαλλάξτε το «σπιτάκι» του από τρωκτικά και έντομα.

 Φυλάσσετε τις τροφές και τα «πιάτα» του μακριά από τα μικρά παιδιά. Συμβουλέψτε τα να μην πειράζουν το φαγητό ή τα κόπρανα του κατοικίδιου και να πλένουν σωστά τα χέρια τους μετά την επαφή με ζώα.

 Το κατοικίδιό σας να ικανοποιεί τις ανάγκες του εκτός σπιτιού ή σε ειδικά δοχεία του εμπορίου. Περισυλλέγετε τα περιττώματα του από τους δημόσιους χώρους, με γάντια μιας χρήσης.

 Οι έγκυες να μην έρχονται σε επαφή με τα κόπρανα και τα ούρα των κατοικίδιων.

 Αν το τετράποδο σας περιπλανάται μόνο του, υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθεί από μεταδοτικές ασθένειες.

 Οι αλλεργίες συχνά οφείλονται στα ζώα. Αν έχετε αλλεργία ή άσθμα, πριν αποκτήσετε κατοικίδιο, συμβουλευθείτε τον θεράποντα ιατρό σας. Αν έχετε κατοικίδιο και εμφανίσετε αλλεργικά συμπτώματα, απευθυνθείτε σε Αλλεργιολόγο.

SHARE
RELATED POSTS
Οι γιορτές ωφελούν την υγεία, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τα «μυστικά» του αντηλιακού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Φρούτα & λαχανικά… Είναι φίλοι των μικρών μας φίλων;, της Ειρήνης Χαρτερού

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.