Υγεία

Τα βότανα που αγαπά ο μεταβολισμός, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Βάλτε στο ντουλάπι σας τα βότανα της ελληνικής φύσης, τα οποία σύμφωνα με μελέτες, προσφέρουν μια πρόσθετη ώθηση στο ρυθμό του μεταβολισμού, χάρη στα ένζυμα κα στις βιταμίνες που περιέχουν.

Ωστόσο καλό είναι να κάνετε χρήση βοτάνων υπό την επίβλεψη ειδικού και τη σύμφωνη η γνώμη του γιατρού, αν λαμβάνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα.

Τα βότανα δεν είναι από μηχανής θεοί! Πρέπει να έχετε υπομονή, να χαράξετε μακροπρόθεσμους στίχους, να προσέξετε τη διατροφή σας και να ενισχύσετε τη φυσική σας δραστηριότητα.

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

 Λουΐζα: αυξάνει το ρυθμού του μεταβολισμού ενώ συμβάλει στον έλεγχο της όρεξης αλλά και στη διούρηση, γι’ αυτό και συνίσταται σε όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών. Επιπρόσθετα βοηθά να αποτοξινωθούμε, άρα συμβάλει και την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Οι υποτασικοί καλό είναι να την αποφεύγουν γιατί είναι διουρητική και μειώνει την πίεση.

 Φασκόμηλο: ενεργοποιεί και αυτό τον μεταβολισμό, γευστικά και αρωματικά, συμβάλλοντας στην αποβολή των περιττών υγρών από το σώμα. Επιπρόσθετα, το φασκόμηλο είναι τονωτικό, βοηθά στην ατονία του στομάχου, στη βελτίωση της μνήμης, στο κρυολόγημα αλλά και στην έντονη εφίδρωση.

 Χαμομήλι: ελαφρύ ρόφημα, ό,τι πρέπει για την αποτοξίνωση του οργανισμού, με αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις . Χαλαρωτικό, καταπολεμά τους ιούς και δρα ενάντια στο έλκος. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κολικών, αιμορροΐδων, στοματίτιδας ενώ βοηθά στη μείωση των αερίων του στομάχου και του εντέρου.

 Σέλινο: εξαιρετικό διουρητικό. Αν το καταναλώσετε ολόκληρο, οι φυτικές ίνες του, βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού σωλήνα. Τονώνει το στομάχι είναι διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Ο χυμός του είναι ωφέλιμους σε όσους εργάζονται πνευματικά.

 Πικραλίδα: με υψηλή θρεπτική αξία, αποτοξινώνει τον οργανισμό και επιβραδύνει την πέψη, δημιουργώντας αίσθημα της πληρότητας. Μεταβολίζει σωστά τα λίπη και τα σάκχαρα του οργανισμού.

Τί ξέρουμε για τα βότανα;

Χρησιμοποιούνται ως αφεψήματα, εγχύματα, βάμματα ή σε κάψουλες με τη μορφή σκόνης. Το έγχυμα παράγεται αν ποτίσουμε το ξερό βότανο με βραστό νερό για 5-10 λεπτά. Τα βάμματα παρασκευάζονται συνήθως από τους φαρμακοποιούς. Ωστόσο, ακόμα και τα φυσικά προϊόντα ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού πριν κάνουμε χρήση οποιουδήποτε βοτάνου.

Προσοχή στη χρήση τους από τις εγκύους, γιατί αν περιέχουν φυτοοιστρογόνα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Τα ίδια βότανα πρέπει να αποφεύγονται και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αντίθετα υπάρχουν γαλακταγωγά βότανα, που βοηθούν τη μητέρα να έχει γάλα. Όπως και να έχει, μία γυναίκα, έγκυος ή θηλάζουσα δεν πρέπει να τα χρησιμοποιεί χωρίς τη γνώμη του γιατρού.

Πολύ ωφέλιμα είναι τέλος τα βότανα για τους καπνιστές καθώς προσφέρουν στον οργανισμό τις απαραίτητες αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και αποτοξίνωση.

SHARE
RELATED POSTS
Φθινοπωρινές αποφάσεις, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Όταν η αναπνοή μας προδίδει, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Μην καταστρέφετε το συκώτι σας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.