Υγεία

Τα εγκαύματα παραμονεύουν στην κουζίνα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Στην κουζίνα τα εγκαύματα παραμονεύουν. Μία στιγμή απροσεξίας ή βιασύνης και το κακό δεν αργεί να γίνει. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζετε τί να κάνετε όταν το «ατύχημα» συμβεί…

 Ρίξτε άμεσα κρύο νερό – όχι παγωμένο- στην επίμαχη περιοχή για περίπου 5 με 10 λεπτά. Όχι πάγο!

 Μην τρίβετε και μην πιέζετε το έγκαυμα. Αφαιρέστε ρούχα, κοσμήματα και ρολόι και στεγνώστε την πληγή προσεκτικά. Το βραστό νερό προκαλεί επίπονα εγκαύματα, αλλά συνήθως δεν είναι τόσο βαθιά όσο αυτά από το καυτό λάδι.

 Αν το έγκαυμα είναι βαθύ, το καλύπτουμε με αποστειρωμένη γάζα για πληγές και συμβουλευόμαστε άμεσα το γιατρό. Είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν οι δευτερογενείς μολύνσεις. Μην χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητους επιδέσμους. Αν υπάρχει κοκκινίλα, έχει επηρεαστεί μόνο η επιδερμίδα, οπότε το δέρμα θα αναδομηθεί από μόνο του.

 Μην βάζετε λοσιόν, αλοιφές ή λάδι πάνω στο τραύμα. Όχι στο ιωδιούχο διάλυμα ή στο σπρέι για τραύματα. Όχι στην οδοντόκρεμα: είναι πιθανό να το ερεθίσει περισσότερο αν μάλιστα περιέχει εκχυλίσματα μέντας και δυόσμου.

 Κάνετε άμεσα επάλειψη με κορτιζονούχο αλοιφή ή αλοιφή που, εκτός από κορτιζόνη, περιέχει και αντιβίωση.

 Αν παιδί υποστεί το έγκαυμα ζητείστε ιατρική συμβουλή ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του περιστατικού.

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί είναι απαραίτητη η αποτοξίνωση;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Γιατί μας χτυπά την πόρτα ο καρκίνος;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ποιες τροφές αγαπά το λίπος στην κοιλιά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.