Ετοιμαστείτε για καλοκαιρινή απόδραση στον κήπο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στον λόφο των Νυμφών κι ανακαλύψτε το απρόβλεπτο σύμπαν που καλλιέργησε, κυριολεκτικά, ο Αργεντινός καλλιτέχνης Αντριάν Βιλάρ Ρόχας.
Μετά από ανάθεση του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ, ο γνωστός για τις ανά τον κόσμο εικαστικές εγκαταστάσεις του, 36χρονος δημιουργός, μεταμόρφωσε σταδιακά τον εξωτερικό χώρο του εμβληματικού κτιρίου σε ένα «Θέατρο της Εξαφάνισης» (The Theater of Disappearance) και από σήμερα μας προσκαλεί να «χαθούμε» στα δαιδαλώδη μονοπάτια του.
Εδώ και δύο μήνες φύτευε μεθοδικά σε όλη την έκταση του Αστεροσκοπείου 46 χιλιάδες φυτά, συνεπικουρούμενος από τους συνεργάτες του και συνεργεία. Σκιερές καλαμιές μπαμπού, περιμετρικά της μάντρας του Αστεροσκοπείου προστατεύουν από τα βλέμματα των περαστικών και ταυτόχρονα κεντρίζουν την προσοχή να μπούμε στον χώρο.
Μια οργιώδης βλάστηση από 26 διαφορετικά είδη: αγρωστώδη και βρώσιμα φυτά, αγριόχορτα, αλλά και φρούτα και λαχανικά, καλαμπόκια, φυτά που ορίζουν την πορεία της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη.
Περπατάμε ανάμεσα στις καλαμποκιές που το ύψος τους αποκλείει την θέα προς την πόλη: «Περπατήστε, κάντε μια στάση, ξεκουραστείτε, συνεχίστε. Και μην φοβηθείτε αν χαθείτε. Εδώ τίποτε δεν είναι κωδικοποιημένο. Αφεθείτε σ΄ αυτήν την αναπάντεχη εμπειρία» μας παρότρυνε σήμερα ο καλλιτέχνης στην ξενάγηση του «έργου»του. Γιατί, όπως το έθεσε κι εκείνος, «πού ακριβώς βρίσκεται η τέχνη; Μπορεί και να μην υπάρχει τέχνη».
Το έδαφος είναι για εκείνον εξίσου και για όλους «ένα από τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά της εθνικής μας ταυτότητας». Στην Αργεντινή απ’ όπου κατάγεται, το έδαφος αποτελεί μέσο παραγωγής, συνδέεται με τη σοδειά, τους αγρότες, ενώ στην Ελλάδα είναι χιλιάδες χρόνια ανθρώπινων πολιτισμών. Είναι το νήμα που συνδέει την δική του αφήγηση σε αυτήν την μεγάλης κλίμακας δημιουργική παρέμβασή του.
Η εικαστική εγκατάσταση The Theater of Disappearance στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αποτελεί μέρος μιας σειράς νέων αναθέσεων του καλλιτέχνη με τον ίδιο τίτλο, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη και την Αμερική αυτό το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στο Kunsthaus Bregenz στην Αυστρία, κι από τον Οκτώβριο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες Geffen Contemporary.
ΑΠΕΜΠΕ