Βιβλίο Πρόσωπα - Αφιερώματα

Για τον Δρ Σπύρο Συρόπουλο, τον ακριβοπολύτιμο Σπύρο, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Ωραιοζήλη (Τζίνα) Δαβιλά -Δαμασκηνού

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

 

Αρχείο Ιούνιος 2017

«…[…]. Όταν μια γυναίκα φύγει, ακόμα και αν τη φέρεις πίσω με τη βία, δεν θα είναι η ίδια. Θα έχει φύγει παντοτινά. Μια γυναίκα εγκαταλείπει έναν άνδρα επειδή στα μάτια της δεν είναι πια άνδρας, αλλά ένα βάρος που πρέπει να μοιράζεται στην καθημερινότητά της, Μια γυναίκα δεν είναι ανάγκη να βρει κάποιον Πάρη για να το σκάσει μαζί του. Ο κάθε ξένος είναι ένας Πάρης που τον ακολουθεί, όχι γιατί είναι καλύτερος, αλλά γιατί είναι απλά μια αφορμή φυγής απ’το ανούσιο.[…]…»

Είναι απλώς η πραγματικότητα, όπως αυτή καταγράφεται για την Πηνελόπη του Οδυσσέα στο βιβλίο του κ.Σπύρου Συρόπουλου «Η Γυναίκα του Άλλου Μύθου» των εκδόσεων Gutenberg. Είναι η άλλη Πηνελόπη του Ομήρου, όχι η πιστή στα μάτια εκατομμυρίων αναγνωστών που ύφαινε τον αργαλειό της περιμένοντας καρτερικά την επιστροφή του πολεμιστή της. Είναι η Πηνελόπη του Σπύρου Συρόπουλου που εκφράζει αυτό που η γυναικεία ψυχή ομολογεί σε στιγμές ειλικρίνειας: πώς γίνεται ο «Οδυσσέας» μου να με εγκαταλείπει κι εγώ να τον καρτερώ αγνοώντας ότι στις επιλογές του ήμουν η τελευταία σκέψη του, η λησμονημένη σελίδα της ζωής του;

Στη «Γυναίκα του Άλλου Μύθου» του Σπύρου Συρόπουλου θα συναντήσετε επτά δημοφιλείς γυναίκες των αρχαίων Μύθων που σκέπτονται και δρουν ως κανονικές γυναίκες και όχι ως υπερ-ηρωίδες. Με ένταση, συναίσθημα, θυμό, ανασφάλεια, ειλικρίνεια και επιθυμίες. Πολλές επιθυμίες. Το αναμενόμενο και γνωστό του μύθου ανατρέπεται με άριστη δεξιοτεχνία από τον συγγραφέα τόσο, που απορείς πώς ένας άνδρας έχει εμβαθύνει τόσο πολύ στην γυναικεία ψυχολογία. Πώς ένας άνδρας αγαπά τόσο βαθιά και με τέτοιας ποιότητας σεβασμό την γυναικεία φύση, έχει αναλύσει τόσο καλά την γυναικεία ψυχοσύνθεση, ώστε να κατανοεί τις φυσιολογικές αντιδράσεις της και το κυριότερο να τις δικαιολογεί. Χωρίς ανακρίβειες και με θαυμάσιο λυρισμό ξετυλίγει τις σκέψεις της, ώστε οι επτά Μύθοι του βιβλίου δίνουν την αίσθηση της αναμονής αιώνων για να γραφτεί η άλλη διάσταση των ιστοριών, ίσως και η απολύτως ρεαλιστική, ώστε να ισορροπήσουν το εξειδανικευμένο με το πραγματικό. Να υμνήσουν την αξία της ζωής που έχει σκαμπανεβάσματα, που δεν γράφουν ιστορία μόνο οι ήρωες που ταυτίζονται με θυσίες, αλλά όλοι όσοι τολμούν να ξεφύγουν από τα στερεότυπα τονίζοντας θαρραλέα και με σαφήνεια την δική τους αλήθεια.

Το βιβλίο θα το διαβάσετε σε μια νύχτα. Ή σε μια μέρα. Από τα χέρια σας πάντως δύσκολα θα το αφήσετε, αν δεν ολοκληρώσετε την ανάγνωση και του επόμενου και του επόμενου και του μεθεπόμενου μύθου. Άλκηστη, Αγαύη, Μήδεια, Καλυψώ, Πενθεσίλεια, Ισμήνη, Πηνελόπη.

Την λάτρεψα την Καλυψώ. «…[…]Διάλεξα τούτο τον νησί για ν’αποφύγω τον έρωτα. Ο έρωτας όμως δεν ήθελε να μ’αφήσει να τον αποφύγω. Κατάρα αυτό το συναίσθημα. Κυριεύει όμοια θεούς και ανθρώπους. Μόνο που δεν έχει μάτια, ούτε μυαλό. Δεν έχει μέτρο να μετρά το σωστό και το λάθος…[…]».

Λάτρεψα και την Πηνελόπη. Τις δυο «Γυναίκες του Άλλου Μύθου» για τον ίδιο άνδρα που για αυτόν γνωρίζουμε μόνο έναν μύθο. Η υπέρβαση των συναισθημάτων τους από την ανάποδη.

Εσείς ίσως να λατρέψετε την Ισμήνη. Ή την Αγαύη. Ή την Άλκηστη. Ή την Μήδεια. Ή την Πενθεσίλεια.

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο, θαυμάσιο ταξίδι στο άγνωστο της γυναικείας ψυχής. Ή όπως ομολογεί ο Οδυσσέας σε κάποιο απόσπασμα:

«Υπάρχουν και ταξίδια που δεν χρειάζονται θάλασσες. Ούτε δρόμους. Μόνο ανθρώπους που πρέπει να τους κερδίσεις μέρα με τη μέρα, να τους ανακαλύπτεις από την αρχή και μαζί τους να πορεύεσαι στους ωκεανούς της ζωής».

Κύριε Συρόπουλε, ακριβέ μου Σπύρο, σ’ευχαριστώ για τις ιστορίες που μοιάζουν με παραμύθι, αλλά είναι οι ζωές μας.

Σ’ευχαριστώ για τους πολλαπλούς, δυναμικούς ρόλους του φύλου μου που ξετυλίγεις στην «Γυναίκα του Άλλου Μύθου».

Σ’ευχαριστώ για κείνο το πακέτο φωτοτυπιών που μου είχες δώσει τότε.

Σ’ευχαριστώ που μετά από χρόνια μ’ έκανες να ξενυχτίσω για να ολοκληρώσω την ανάγνωση και των επτά ιστοριών σου.

Σ’ευχαριστώ που κάνεις το συναίσθημα πρωταγωνιστή σε μια καθημερινότητα που ζυγίζει αριθμούς και κυνικότητα.

Σ’ευχαριστώ για όλα!

Ο Δρ Σπύρος Συρόπουλος είναι τέως Αντιπρύτανης του Παν/ίου Αιγαίου, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δντης Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχαίο Θέατρο: εκπαιδευτικές και φιλολογικές προσεγγίσεις» και  Γενικός Γραμματέας της Συνόδου Πρυτάνεων στην European Universities Association.

 syropoulos.jpg

Περισσότερα για το βιβλίο από την συγγραφέα Τίτσα Πιπίνου

 

 

12592512_651857531635666_3124713145848456904_n.jpg

 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Μητέρα…Ζωή, του Γιώργου Σαράφογλου
Βιβλίο: Το σπίτι με τις φοινικιές, Τίτσα Πιπίνου, εκδ.Κλειδάριθμος, του Ηλία Καραβόλια 
13567500_10154424305681037_1684464822354378457_n.jpg
Η μητέρα μου, η Αλκμήνη, της Αθηνάς Γομπλάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.