Πόρτα στον Κόσμο

Προσφυγικό: Κολ και Ορμπάν «πυροβολούν» Μέρκελ, της Μαρίας Καρχιλάκη

Spread the love

Μαρία Καρχιλάκη

 

Μαρία Καρχιλάκη

 

 

 

 

orban-kohl-merkel.jpg

 

Αριστερά, ο Βίκτορ Ορμπάν, κέντρο, ο Χέλμουτ Κολ με τη γυναίκα του, δεξιά, η Άνγκελα Μέρκελ – Πηγή: Reuters

 


O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν -ο πρώτος που αντιμετώπισε με στρατό και φράχτη τους πρόσφυγες και δριμύς επικριτής της πολιτικής Μέρκελ για το μεταναστευτικό- έφτασε με μια αγκαλιά λουλούδια στο σπίτι του ‘αρχιτέκτονα’ της γερμανικής επανένωσης, Χέλμουτ Κολ, στο Λουντβιχσχάφεν. Λίγα μέτρα πιο μακρυά, αριστεροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη.

 

Επισήμως, σύμφωνα με το γραφείο του πρώην Καγκελαρίου, η συνάντηση των δύο είχε ως αντικείμενο τη μετάφραση στα ουγγρικά του προπέρσινου βιβλίου του βετεράνου γερμανού πολιτικού για την Ευρώπη. Στον πρόλογο, ο Χέλμουτ Κολ επισημαίνει την ανάγκη για ευρωπαϊκή ενότητα και υποστηρίζει ότι η Γηραιά Ήπειρος δεν μπορεί ν’ αντέξει την εισροή των -μουσουλμάνων στην πλειοψηφία τους- αιτούντων άσυλο· «είναι διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών» λέει ένα απόσπασμα στην εφημερίδα Tagesspiegel, η οποία δημοσίευσε την Κυριακή και σχετικό άρθρο του στο οποίο κατακεραύνωνε -δίχως, ωστόσο, να την κατονομάζει- την Άνγκελα Μέρκελ, απηχώντας, ταυτοχρόνως, τις απόψεις Ορμπάν ότι οι πρόσφυγες είναι απειλή για την ασφάλεια και τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης. Όπως έγραφε, μεταξύ άλλων, ο μακροβιότερος Καγκελάριος της Γερμανίας:

 

Σ’ ένα μεγάλο βαθμό [οι πρόσφυγες] ακολουθούν κάτι που είναι διαφορετικό από την ιουδαιο-χριστιανική πίστη, η οποία συνιστά θεμέλιο των αξιών και του τρόπου ζωής μας.

orban-kohl.JPG

O Βίκτορ Ορμπάν με τον Χέλμουτ Κολ – Πηγή: Reuters

 

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι Χέλμουτ Κολ και Βίκτορ Ορμπάν απέφυγαν ‘μετωπική’ με τη Μέρκελ, έριξαν, όμως, ‘καρφιά’ του τύπου «πόσους εντέλλει μπορεί να δεχτεί και να ενσωματώσει η Ευρώπη; Και τι γίνεται με τα εκατομμύρια των ανθρώπων ανά τον κόσμο που χρειάζονται βοήθεια αλλά δεν μπορούν να φύγουν;». Ενώ, στην πομπώδη ανάρτησή του στα ουγγρικά, γερμανικά και αγγλικά στη σελίδα του στο Facebook, ο Ορμπάν διακήρυττε, εν συνεχεία, ότι «ο δεσμός ανάμεσα στη Γερμανία και την Ουγγαρία είναι ξεχωριστός στην Ευρώπη. Βασίζεται σε μια βαθιά, πνευματική φιλία, το σύμβολο της οποίας είναι ο Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ».

 

 

orban-facebook.png

H ανάρτηση του Βίκτορ Ορμπάν στο Facebook

 

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

 

Ό,τι ο Ορμπάν κατάφερε ακόμη μια φορά να φέρει σε δύσκολη θέση τη Μέρκελ, ‘εισβάλλοντας’ -όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Μπλιτζ στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς- στην εσωτερική γερμανική πολιτική σκηνή, όπως, άλλωστε, είχε ξανακάνει, προ έτους, όταν συναντούσε τον συντηρητικό ηγέτη των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος παρότι σύμμαχος της Καγκελαρίου δεν συμμερίζεται τις απόψεις της στο προσφυγικό.

 

 

Σημαίνουν, επίσης, ότι ο Κολ δεν ξεχνά.

 

Η σχέση του με τη Μέρκελ είναι παλιά και ταραγμένη. Ήταν ο μέντοράς της, ήταν η προστατευόμενή του· τη φώναζε «το κορίτσι μου» και την ανέδειξε. Με την εμπλοκή του, όμως, σε σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στα τέλη του ’90, εκείνη βρέθηκε απέναντί του κι εκείνος εκτός πολιτικής. Ουδέποτε της το συγγχώρεσε. Οι κακίες εναντίον της στα απομνημονεύματά του είχαν δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση· έχει ισχυριστεί ότι ήταν άξεστη, δεν ήξερε να φάει σωστά με μαχαίρι και πηρούνι, συμπεριφερόταν με πολύ αδέξιο τρόπο στα επίσημα δείπνα, αναγκαζόταν να την ανακαλεί στην τάξη και άλλα παρόμοια.

 


Καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, με πολλά προβλήματα υγείας, ο 86χρονος Κολ, σπάνια, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζεται δημόσια. Το ότι διέθεσε τον χρόνο του στον Ορμπάν, δείχνει ότι ακόμη κι αν δεν έχει τη δύναμη να επηρεάζει, μπορεί ν’ ‘ανακατεύει’ τα πράγματα και πως δεν χάνει ευκαιρία να το κάνει. Η προηγούμενη φορά ήταν με την κρίση του ευρώ. Όπως και τώρα έτσι και τότε στηλίτευε την πάλαι ποτέ εκλεκτή του για τις αποφάσεις και τους χειρισμούς της.

 

orban-protest.JPG

Διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του Κολ για την επίσκεψη Ορμπάν – Πηγή: Reuters

 

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα η στρατευμένη δημοσιογραφία, του Αντώνη Η.Διαματάρη
Missing…empathy, by George Sarafoglou – Ενσυναίσθηση…αγνοείται, του Γιώργου Σαράφογλου
Τσιμουδιά οι τοκογλύφοι…, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.