Πρόσωπα - Αφιερώματα

Prince Philip, Duke of Edinburgh, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love
HRH Prince Philip, Duke of Edinburgh, wearing his military dress uniform, circa 1990. (Photo by Terry O’Neill/Iconic Images/Getty Images)

Νίκος Βασιλειάδης

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – ekdoseis.filntisi@gmail.com

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες  με παιδικό καρκίνο.

Κάθε μέλος της Βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας τυγχάνει της ιδιαίτερης προσοχής του μέσου Βρετανού που αν και δεν θέλει να το παραδεχτεί είναι συναισθηματικά δεμένος με τον θεσμό της μοναρχίας όσο και αν οι συνθήκες στην εποχή μας έχουν αλλάξει και έχουν αφήσει τέτοιους θεσμούς πίσω τους. Ο Φίλιππος δεν ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση για τους Βρετανούς αφού από “ξένος” και για πολλούς ανεπιθύμητος όταν πήρε την θέση του στο πλευρό της τότε πριγκήπισσας και διαδόχου του θρόνου Ελισάβετ στο πέρασμα των χρόνων κατάφερε να γίνει αγαπητός, παρά τις πολλές παρασπονδίες του και ..νεανικές του τρέλες που πολλές φορές δημιουργούσαν πονοκέφαλο στο παλάτι. Βλέπετε είτε το ήθελαν οι Εγγλέζοι είτε όχι ο πρίγκιπάς τους είχε στις φλέβες του αίμα ελληνικό και αυτό είναι μια καλή δικαιολογία για τον μποέμ χαρακτήρα που επεδείκνυε στα χρόνια της νιότης του.

Βέβαια οι γνωρίζοντες τα του παλατιού λένε πως ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν έτρεφε και τα καλύτερα συναισθήματα για την Ελλάδα και την ελληνική κληρονομιά του αφού είναι η χώρα που έδιωξε τους βασιλιάδες της και καταδίκασε σε θάνατο τον πρίγκιπα Ανδρέα, πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππου (η απόφαση δεν εκτελέσθηκε ποτέ αλλά εκδιώχθηκε από τη χώρα). Όμως η αιτία για τον “δύσκολο” χαρακτήρα του πρέπει να αναζητηθεί μάλλον στο οικογενειακό του περιβάλλον καθώς τόσο ο πρίγκιπας Ανδρέας όσο και η πριγκίπισσα Αλίκη, η μητέρα του, δύο άκρως αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, με ισχυρές δόσεις… τρέλας, ήταν αυτές που δεν μπόρεσαν να προσφέρουν στα παιδιά τους και ιδιαίτερα στον μικρότερο, τον Φίλιππο, την ασφάλεια της οικογένειας που χρειάζεται ένα παιδί για να μεγαλώσει.

Ο θρύλος λέει ότι ο 18 μηνών τότε πρίγκιπας μεταφέρθηκε στο πλοίο HMS Καλυψώ, ένα πλοίο του Βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού που στάλθηκε για να παραλάβει την οικογένεια του Πρίγκιπα Ανδρέα από την Κέρκυρα, μέσα σε ένα καφάσι από φρούτα. !8 μηνών μάλλον είναι απίθανο να έχει αναμνήσεις και να φέρει ψυχολογικά τραύματα ένας άνθρωπος. Αυτά πρέπει να προέκυψαν όταν η εξόριστη βασιλική οικογένεια της Ελλάδας περιπλανιόταν χωρίς μόνιμη κατοικία με δανεικά χρήματα και μεγάλες στερήσεις ( για πρίγκιπες) για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη, μέχρι που η μητέρα του Αλίκη κλείστηκε σε ψυχιατρείο και ο πατέρας του Ανδρέας πήγε στο Μόντε Κάρλο όπου έζησε με τις ερωμένες του. Ο ίδιος ο πρίγκιπας Φίλιππος βέβαια αρνείται ότι ήταν ένα δυστυχισμένο παιδί. Ωστόσο υπάρχουν οι ενδείξεις ότι ως παιδί έζησε στην απόλυτη σύγχυση. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που έχουν ομολογήσει άνθρωποι που τον συναναστράφηκαν. Όταν ρωτήθηκε κάποτε τι γλώσσα μιλούσαν σπίτι του εκείνος απάντησε «Τι εννοείτε στο σπίτι;». Όλα αυτά και πολλά ακόμη μέχρι που Λόρδος Μάουντμπάντεν θείος του Φιλίππου, ανέλαβε κηδεμόνας του, ο Φίλιππος μπήκε στο βρετανικό πολεμικό ναυτικό και γνωρίστηκε με την Ελισάβετ όταν εκείνη ήταν 13 ετών. Ο έρωτας ήταν αμοιβαίος και δυνατός και η Ελισάβετ μεγάλωνε έχοντας τη φωτογραφία του νεαρού Φίλιππου κρυμμένη στο δωμάτιό της μέχρι που το 1946 ο Φίλιππος της έκανε πρόταση γάμου που ο βασιλιάς πατέρας της Γεώργιος ο ΣΤ αρνήθηκε. Γιατί μπορεί να ήταν ωραίος ως έλληνας ο Φίλιππος αλλά …δεν είχε επώνυμο, δεν ήταν Βρετανός και δεν ανήκε στην εκκλησία της Αγγλίας.

Ωστόσο, ο αρχιεπίσκοπος του Κατενμπέρι πήρε τον Φίλιππο στην εκκλησία, ο Φίλιππος απέκτησε και επώνυμο, διάλεξε αυτό από την πλευρά της μητέρας του, Μάουντμπαντεν, απαρνήθηκε κάθε τίτλο που έφερε και είχε σχέση με την Ελλάδα, και πήρε τη βρετανική υπηκοότητα. Ο γάμος του με την Ελισάβετ έδωσε στον πρίγκιπα Φίλιππο ένα σπίτι, μια χώρα, ένα διαβατήριο, μια θρησκεία και για πρώτη φορά στη ζωή του σταθερότητα. Σε αντάλλαγμα, ο Φίλιππος – αν εξαιρέσουμε κάποιες “μπερμπαντιές” – έδωσε στην μετέπειτα Βασίλισα σύζυγό του την πλήρη υποστήριξή του σε δύσκολες στιγμές που πέρασε τόσο η ίδια όσο και ο θεσμός στην μακρόχρονη μέχρι σήμερα βασιλεία της. Αν μη τι άλλο ο έλληνας το δέμας, βρετανός την ψυχή Φίλιππος στάθηκε επάξια στο πλευρό της Βασίλισσας με το ρεκόρ της μακρόχρονης παραμονής στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Καλό σου ταξίδι, πρίγκιπα Φίλιππε. R.I. P

SHARE
RELATED POSTS
Χαίρε Άγγελε Δεληβορριά!, του Μάνου Στεφανίδη
Στο Λαβύρινθο του Ross Daly, της Ελπίδας Νούσα
Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου απαντά σε 8 ερωτήσεις καλωσορίζοντας με αισιοδοξία το φθινόπωρο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.