Πόσο, άραγε, χρυσάφι υπάρχει στις Σκουριές;
Θέλει προσπάθεια για να διαβάσεις ένα βιβλίο, χάρτινο ή ηλεκτρονικό, θέλει χρόνο, αφοσίωση, δέσμευση. Δεν είναι εύκολο, όπως ένα ποστ ή ένα τουΐτ ή ένα απόφθεγμα. Τα οφέλη όμως έρχονται μόνο με χρόνο, προσπάθεια, αφοσίωση, δέσμευση, και το σημαντικότερο όφελος είναι η γνώση. Μόνο διαβάζοντας μαθαίνεις.
Διαβάστε το νέο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν, κυκλοφόρησε και στα ελληνικά, λέγεται “Αυτό Αλλάζει τα Πάντα” και αν βαριέστε, το συνοψίζω γράφοντας ότι η ουσία του είναι πως η κλιματική αλλαγή οφείλεται στον καπιταλισμό και στην απληστία και ανισότητα που αυτός συνεπάγεται. Επίσης πρεσβεύει (και έχει δίκιο, το αποδεικνύει η επιστήμη) ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα βιώσουν το τέλος του κόσμου, όταν ο υπερ-φορτωμένος μας πλανήτης αγανακτήσει και μας τινάξει από το μανδύα του σαν ψύλλους , πριν καταπιαστεί με την αυτο-θεραπεία του. Ο 21ος αιώνας είναι και ο τελευταίος της ανθρωπότητας, αν δε γίνει κάτι δραστικό, ήγουν αν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης.
Διαβάστε το βιβλίο τώρα, η Ναόμι Κλάιν τα εξηγεί πολύ πιο αναλυτικά, γλαφυρά και πειστικά από μένα. Αναφέρει συχνά την εγγύς μας υπόθεση των χρυσωρυχείων στις Σκουριές, για την οποίαν διάβασα τις προάλλες ένα πολύ ενοχλητικό άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή”, του οποίου παραθέτω τα πιο ενοχλητικά αποσπάσματα:
“Με αναστολή επενδύσεων απειλεί η Eldorado.
…Η Eldorado θα (προβεί) σε πάγωμα των επενδύσεων στην Ελλάδα εάν δεν λυθούν τα θέματα που συνδέονται με την αδειοδότηση της μονάδας στις Σκουριές. To επενδυτικό πρόγραμμα της Eldorado στα μεταλλεία Χαλκιδικής ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχει ήδη δαπανηθεί ποσό της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ. Από το 2012 έως σήμερα έχουν αποδοθεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ έχει διασφαλιστεί η απασχόληση σε περισσότερους από 2.000 εργαζομένους μαζί με τις εργολαβικές εργασίες. Στην πλήρη ανάπτυξή του το επενδυτικό σχέδιο της Eldorado αναμένεται να δημιουργήσει στην περιοχή 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης”.
Διαβάζοντάς το και χωρίς να έχεις εμβαθύνει έστω και ελάχιστα στο θέμα, αποκομίζεις την εντύπωση ότι πόσο καλή εταιρία είναι αυτή η Eldorado που μας δίνει τόσα ωραία λεφτουδάκια και θέσεις εργασίας και πόσο άχρηστη είναι η κυβέρνηση ή/ και οι ακτιβιστές που την εμποδίζουν.
Υπάρχει όμως και η αλήθεια, η οποία λέει πως όταν, σύντομα, τελειώσει το (λίγο) χρυσάφι που υπάρχει στην περιοχή, η καλή εταιρία θα πάει αλλού, έχοντας βιάσει τη γη και αφήσει σεληνιακό και πιθανότατα μολυσμένο τοπίο, άχρηστο υδροφόρο ορίζοντα, αποψιλωμένο δάσος και χώμα, και γενικώς έναν κατεστραμμένο χώρο εκεί όπου σήμερα υπάρχει ένα οικοσύστημα ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους που ενθαρρύνει βιώσιμες δραστηριότητες σε πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού. Παρενθετικά, ξέρετε πώς αποκαλούν οι εταιρίες εξόρυξης ο,τι βρίσκεται πάνω από τα μεταλλεία, δηλαδή δάση, λίμνες, ποτάμια, θάμνους, λιβάδια; Χρησιμοποιούν τον όρο “overburden”, δηλαδή υπερφόρτο, και σαν τέτοιος που είναι τον ξεριζώνουν και τον πετάνε για να φτάσουν στο ζουμί, δηλαδή στο χρυσάφι, τα ορυκτά, τα καύσιμα.
Συνεπώς, όταν τελειώσει το χρυσάφι, το 1,5 δις ευρώ της “επένδυσης” θα έχει φαγωθεί, τα 50 εκατομμύρια των φόρων και εισφορών ξέρουμε όλοι τι απέγιναν, και τα παιδιά των 2 (ή 5, όπως θέλετε) χιλιάδων εργαζομένων, θα έχουν μείνει χωρίς δουλειά αλλά και χωρίς τον τόπο τους, ο οποίος δε θα μπορεί πλέον να υποστηρίξει καμμία οικονομική δραστηριότητα. Οι λέξεις “πριονίζω”, “το κλαδί”, “στο οποίο κάθομαι” μου έρχονται στο μυαλό…
Βραχυπρόθεσμα, οι εργαζόμενοι στις Σκουριές έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας τους. Μακροπρόθεσμα, έχουν κάθε υποχρέωση να σκεφτούν το μέλλον των παιδιών τους. Αυτό λέγεται “αλλαγή τρόπου σκέψης”.
Αλλά αφήστε τι λέω εγώ, μη με πιστεύετε. Διαβάστε το βιβλίο της Ναόμι Κλάιν.
Το κείμενο γράφτηκε για τη iΠόρτα στις 10 Ιανουαρίου 2016
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr