Η νέα κυβέρνηση Μακρόν-Φιλίπ αποτελείται από 18 υπουργούς και 4 υφυπουργούς. Από το σύνολο των 22 μελών, έχουμε 4 σοσιαλιστές, 3 από τους Ρεπουμπλικάνους (μαζί με τον πρωθυπουργό) και 3 από το κεντρώο κόμμα του Μπαϊρού, το Modem.
Ο Μακρόν κράτησε προφανώς την υπόσχεση του, διορίζοντας 11 μέλη της κυβέρνησης από την κοινωνία των πολιτών.
Επίσης τηρείται και η υπεσχημένη ισότητα στα νούμερα, με 11 άνδρες και 11 γυναίκες.
Βέβαια η έννοια της «ισότητας» διαφοροποιείται εάν λάβουμε ως κριτήριο την πολιτική αξία των υπουργικών θώκων και διαπιστώσουμε ότι τα πλέον σημαντικά υπουργεία, έχουν για ακόμα μια φορά ανατεθεί σε άνδρες.
Με νούμερο 1 τον πρωθυπουργό, ο Νικολά Ιλό που αναλαμβάνει ένα διευρυμένο υπουργείο Οικολογίας ανάγεται στο νούμερο 2 της κυβέρνησης.
Ο Νικολά Ιλό, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γαλλία και θεωρείται αδιάλλακτος για τα θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος. Ο Φρανσουά Ολάντ είχε επανειλημμένα προσπαθήσει, χωρίς αποτέλεσμα όμως, να τον πείσει να συμμετέχει στην κυβέρνησή του. Η σημερινή υπουργοποίησή του επομένως θεωρείται πολύ μεγάλη «κατάκτηση» για τον Μακρόν.
Σε δύο σημαντικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων ο Ε. Μακρόν αναθέτει την οικονομία της χώρας. Στον Μπρουνό Λε Μερ, πρώην υποψήφιο στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων, που αναλαμβάνει ως υπουργός οικονομίας.
Μαζί του στο υπερ-υπουργείο του «Bercy» θα είναι ο 34χρονος Ζεράλντ Νταρμανέν, ανερχόμενο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, που αναλαμβάνει τα οικονομικά και τον Προϋπολογισμό του κράτους.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο γγ των Ρεπουμπλικάνων Μπερνάρ Ακουαγιέ, ανήγγειλε ότι ο Εντουάρ Φιλίπ, και οι δύο υπουργοί διαγράφονται από το κόμμα.
Παράλληλα ο Ροζέ Καρουτσί, στέλεχος του κόμματος εξέφρασε μια σχετική ανακούφιση «για το ότι υπουργοποιήθηκαν τελικά μόνο δύο» και όχι περισσότεροι και έδωσε ραντεβού στη μάχη για τις βουλευτικές.
Ο κεντρώος εταίρος του Μακρόν, ο Φρανσουά Μπαϊρού, αναλαμβάνει το υπουργείο δικαιοσύνης και αυτό 20 χρόνια μετά το υπουργείο Παιδείας που είχε το 1997 επί δεξιάς κυβέρνησης.
Στον Μπαϊρού εμπίπτει να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την πρώτη νομοθεσία της κυβέρνησης για την «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής» που ο ίδιος άλλωστε είχε υποβάλλει ως προϋπόθεση για τη συνεργασία του με τον Μακρόν.
ΑΠΕΜΠΕ