Ανοιχτή πόρτα

Πλάτανος: Το δέντρο σύμβολο, του Πάνου Βενέρη

341370_339431566072596_1342004445_o.jpg
Spread the love

341370_339431566072596_1342004445_o.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Ο Πάνος Βενέρης είναι Αρχιτέκτων Μηχ. Msc.,

                                                                                        Δντης Περιβάλλοντος – Χωροταξίας Δωδ/σου

της Περιφέρειας Nοτίου Αιγαίου 

 

 

 

 

 

1ven.jpg

 


Αν δεν ήταν η ελιά, σίγουρα ο πλάτανος θα ήταν το ιερό δένδρο των Ελλήνων.
Ο πλάτανος συνδέεται με το νερό, με τον ίσκιο, με την ανθεκτικότητα και τη ρωμαλεότητα, με την πλατεία του χωριού, με τον Ελληνικό καφέ (ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να ονομάζονταν «ραχάτ καφέ» καθότι διαρκεί τρεις ώρες και ισοδυναμεί με μισό πακέτο τσιγάρα!…), με τα πανηγύρια και την παραδοσιακή μουσική, με την «αγορά» κατά την αρχαιοελληνική έννοια αν την αναγάγουμε στις σύγχρονες συνθήκες δηλαδή με τόπους του «συνευρίσκεσθαι», με χαραγμένα ερωτικά ραβασάκια, με τόπο αφισοκόλλησης και τόσα άλλα. Είναι δηλαδή η ίδια η Ελλάδα!

Υπάρχει και ένα πλατάνι που διαφέρει από τα άλλα. Έχει διάμετρο γύρω στα 5 μ., περίμετρο γύρω στα 11 μ., ηλικία 2.400 χρόνια και είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο της φύσης. Βρίσκεται στην Κω, στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο Ιπποτικό κάστρο, το Ιταλικό Διοικητήριο και το τζαμί Γκαζί Χασάν του 17ου αιώνα και έρχονται από όλο τον κόσμο να το δουν, να καθίσουν στον ίσκιο του και ενδεχομένως να στοχασθούν.

Πρόκειται ασφαλώς για τον «πλάτανο του Ιπποκράτη». Κάτω από τον ίσκιο του, δίδασκε ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης, αλλά και μετέπειτα ο Απόστολος Παύλος. Τώρα αν πράγματι έχει αυτή την ηλικία ή είναι κάποιος απόγονος του αρχικού, αυτό είναι ένα θέμα. Πάντως ο πλάτανος αυτός είναι σίγουρα πολλών αιώνων και έστω και υποβασταζόμενος αντέχει το βάρος του χρόνου.

Αφιερώνω τρεις φωτογραφίες στον πλάτανο, το μεγαλειώδες και συνάμα συμβολικό δένδρο.
Η πρώτη είναι ο πλάτανος του Ιπποκράτη στην Κω, δεύτερη ο πλάτανος στη μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων όπου κάτω από τον ίσκιο του υψώθηκε το λάβαρο της επανάστασης του 1821 και η τρίτη είναι η κλασική «πλατεία πλατάνου» που υπάρχει σε όλα τα Ελληνικά χωριά, μόνο που εδώ το περιβάλλον τυχαίνει να είναι αντάξιο του δένδρου. Είναι το χωριό Βίτσα στο Ζαγόρι Ηπείρου.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

2ven.jpg

 

 

3ven.JPG

SHARE
RELATED POSTS
25090999.jpg
«Ο Μέγας Μάγιστρος μου είπε τα μυστικά του», του Αννίκερι
“o tempora, o mores” (“ω καιροί, ω ήθη!), του Δρ Πάνου Καπώνη
Η κοινοτυπία του κακού, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.