Πόρτα στην Πολιτική

Πέμπτη φάλαγγα της Βιέννης για Ελλάδα και πρόσφυγες, της Μαρίας Καρχιλάκη

2cf6603.jpg
Spread the love

 

 

2cf6603.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Μαρία Καρχιλάκη

 

 

 

 

Η Διάσκεψη της Βιέννης – Πηγή: Facebook/BM.I – Bundesministerium für Inneres

Πέμπτη φάλαγγα της Βιέννης για Ελλάδα και πρόσφυγες

 

 

“Από κοινού διαχείριση του μεταναστευτικού” τιτλοφορείται η Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται, με πρωτοβουλία της Αυστρίας, στη Βιέννη και αναμένεται να επιβεβαιώσει το κλείσιμο, επί της ουσίας, των συνόρων της Ελλάδας με τα Σκόπια και τον συνακόλουθο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην ελληνική επικράτεια.

 

Το «από κοινού» -εννοείται πως- ελάχιστα αντανακλά την υποτιθέμενη κοινή προσπάθεια καθώς η Ελλάδα, η οποία κατακλύζεται από πρόσφυγες και καθημερινά δέχεται ολοένα και περισσότερους, αποκλείστηκε και δεν προσκλήθηκε καν.

 

«Τέτοιου τύπου συναντήσεις λαμβάνουν χώρα εντός πλαισίου και με συγκεκριμένους συμμετέχοντες» δήλωσε με νόημα ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου εσωτερικών, εν αναμονή της άφιξης των εκπροσώπων των εννέα χωρών που συμμετέχουν, δηλαδή της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, του Κοσόβου, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Σλοβενίας, ενώ όπως είπε πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες κύριος στόχος της Διάσκεψης είναι η διαμόρφωση κοινής στάσης ενόψει της αυριανής συνάντησης των υπουργών εσωτερικών και δικαιοσύνης της ΕΕ.

 

 

Η Διάσκεψη αποτελεί σαφές μήνυμα πως δεν μπορούμε να δεχόμαστε απεριόριστα [πρόσφυγες] και πως από κοινού πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις εισροές

 

και

 

Προσπαθούμε για μία ευρωπαϊκή λύση, εφόσον, όμως, δεν υπάρχει, πρέπει να ορίσουμε τα δικά μας μέτρα

 

έγραψε στο τουίτερ ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος από κοινού με τη συνάδελφό του, υπουργό των Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, επιτίθενται διαρκώς, τον τελευταίο, καιρό φραστικά στην Ελλάδα για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό ενώ, ειδικά η ΥΠΕΣ, έχει ανοιχτά απειλήσει με αποπομπή των Αθηνών από τη ζώνη Σένγκεν.

 

Η Βιέννη έχει ως γνωστόν μειώσει εδώ και λίγες ημέρες σε 80 την ημέρα τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία και σε 3.200 την ημέρα στους διερχόμενους από τη χώρα ενώ τάσσεται υπέρ του σφραγίσματος των συνόρων κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου, παρότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε στην Ελλάδα -σύμφωνα με εμπιστευτικό σημείωμα του γερμανικού ΥΠΕΞ- κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε ανθρωπιστικό αλλά και σε επίπεδο ασφαλείας.
Η Σερβία στο πλευρό της Ελλάδας

 

«Ως άνθρωπος που ζει σ’ αυτό το μέρος του κόσμου υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας είναι αδύνατο να υπάρξει κοινή λύση» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόϊσα Στεφάνοβιτς, προσερχόμενος στη Διάσκεψη για το προσφυγικό και πρόσθεσε:

 

Οι παρεξηγήσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν είχαν κληθεί και εκπρόσωποι της Ελλάδας στη σημερινή Διάσκεψη.

 

Η απάντηση της Αυστρίας

 

Αντίθετη άποψη εξέφρασε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτερ, η οποία δήλωσε στο πρακτορείο Τανγιούγκ υποδεχόμενη το σέρβο ομόλογό της, ότι η σημερινή Διάσκεψη έχει στόχο να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα.

 

Η άποψη της κοινής ευρωπαϊκής λύσης βρίσκεται για την ώρα σε αδιέξοδο και απαιτείται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Απαιτείται, επίσης, μία συμμαχία με τις βαλκανικές χώρες για να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να επιβάλλει, επιτέλους, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η αντίδραση της Αθήνας

 

«Εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες», χαρακτηρίζει ο έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, στο διάβημα προς την Αυστρία την πρωτοβουλία για τη Διάσκεψη της Βιέννης όπως και «μη φιλική ενέργεια» το ότι δεν προσκλήθηκε η χώρα μας «καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα», ενώ τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο Αλέξης Τσίπρας στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Μαρκ Ρούτε.
Ανενεργή στην πράξη η Συνθήκη Σένγκεν

 

Την ίδια ώρα, τα Σκόπια εξακολουθούν να απαγορεύουν στους Αφγανούς την είσοδο στην επικράτειά τους ενώ σε ό,τι αφορά τους Σύρους και τους Ιρακινούς επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σ’ εκείνους που έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα. Δεν αναγνωρίζουν τα επίσημα έγγραφα με τα οποία τους εφοδιάζει η Ελλάδα και τους υποχρεώνουν να συμπληρώνουν νέα, όπως έχουν συμφωνήσει με τις χώρες της Ομάδας Βίσεγκραντ και την Αυστρία, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Κεντρική Ευρώπη.

Δημοψήφισμα για το προσφυγικό ανακοίνωσε η Ουγγαρία

 

H κυβέρνηση της Ουγγαρίας, χώρας-μέλους της Ομάδας Βίσεγκραντ που πρεσβεύει την πιο αντιμεταναστευτική άποψη στην ΕΕ, αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τις δεσμευτικές ποσοστώσεις σε εθνικό επίπεδο. Όπως είπε ο ακροδεξιός πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, η υιοθέτηση του μέτρου δίχως την έγκριση των πολιτών θα ισοδυναμούσε με «κατάχρηση εξουσίας».

 

Εν τω μεταξύ, σε ακόμη μία ένδειξη ότι η συνθήκη Σένγκεν καθίσταται στην πράξη ανενεργή, και το Βέλγιο ανακοίνωσε την προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα σύνορα με τη Γαλλία για να ανακόψει τη ροή των προσφύγων από το στρατόπεδο του Καλαί.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Κώστας Αρβανίτης: “Με Μυστικά Κονδύλια η Κυβέρνηση Επενδύει στον Φόβο”
Ερώτηση από “ΣΥΜΜΑΧΙΑ”: «Κύριε Χρυσοχοΐδη η εταιρία σας ΡΟΔΟΓΚΑΖ λειτουργεί 3 χρόνια υπό καθεστώς ομηρίας από την Περιφέρεια; Ναι ή Όχι»
“Καρπούζια” καρπαζιές!, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.