Ανοιχτή πόρτα

Πας Έλλην… βάρβαρος;, του Χρήστου Μαγγούτα

Xristos Magoutas
Spread the love

Xristos Magoutas

 

 

 

 

 

 

 

Χρήστος Μαγγούτας

 

 

 

 

15370127_10211186333799646_4787311770746840637_o.jpg

 

Ήρθαν στο Τορόντο οι Ελληναράδες και έφεραν μαζί τους και την κακογουστιά τους. Σε μια νύχτα γέμισε ο δρόμος της Ελληνικής παροικίας με συνθήματα στους τοίχους όπως «Greece or Death 1821», «Ελλάς 1821», «Ελευθερία». Καλά τι τον ενδιαφέρουν αυτά τον Καναδό; Ξέρει τι είναι το 1821; Αλλά ενδιαφέρει εμάς, γιατί στρέφονται εναντίον μας. Δείχνουν τη μιζέρια και την κακογουστιά μας. Το Τορόντο είναι πεντακάθαρη πόλη, το ίδιο και τα πανεπιστήμια. Χώροι μάθησης, όχι προπαγάνδας κάθε ιδέας που κάποιος τη θεωρεί το υπέρτατο άξιον εστί. Δεν υπάρχει ούτε μια χαρακιά στους τοίχους, γιατί αν υπήρχε ο φλεγματικός αγγλοσάξονας φύλακας θα ρωτούσε το φοιτητή: «Αγόρασες το Πανεπιστήμιο; Τότε γιατί βρωμίζεις την περιουσία του λαού?». Όπως στα πιο πολλά υπάρχει πλήρης ασυδοσία: κανένας δε νοιάζεται αν ο φτωχός ιδιοκτήτης ενός μικρού σπιτιού πληρώσει €1000 για να ξαναβάψει τον τοίχο του.

 

Το έζησα και ο ίδιος: στο παλιό γραφείο μου και μάλιστα στο πίσω μέρος κάποιος ζωγράφισε ένα γκράφιτι – σπάνια περίπτωση. Ήρθε το συνεργείο του δήμου, το καθάρισε, το έβαψε και μας έστειλε το λογαριασμό: $300. «Μα εμείς δεν ξέρουμε ποιος το έκανε, τι φταίμε?» τους είπαμε με το συνάδελφο καναδό δικηγόρο. «Νομικοί είστε, διαβάστε το νόμο». Ο νόμος φυσικά γράφει ότι αν δε συλληφθούν οι δράστες, το λογαριασμό τον πληρώνει ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής.

Το ίδιο και στη φωτογραφία που επισυνάπτω: ο άτυχος που έκλεισε το μαγαζί του γιατί δεν πήγαιναν καλά οι δουλειές του, τώρα θα πληρώσει και το δήμο για τον καθαρισμό. Και τι πέτυχαν οι Ελληναράδες; Όχι βέβαια τη συμπαράσταση των Καναδών, αλλά τη λύπηση που οι πρόγονοί μας ήταν λάτρεις της ομορφιάς, με αποκορύφωμα τον Παρθενώνα και άπειρα αγάλματα.

Και θεωρείται απόδειξη της ελευθερίας έκφρασης το γκράφιτι. Αν ναι ας το ζωγραφίσει κάποιος στον τοίχο του σπιτιού του – εδώ και σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να επέμβει ο δήμος αν το θεωρήσει ακαλαίσθητο, γιατί ο εξωτερικός τοίχος είναι ορατός στον καθένα.
Με άλλα λόγια, όπως έλεγε ο Στράβων, και με αλλαγή μιας λέξης «ἐλευθέρα Ἑλλάς, χέζ᾽ ὅπου θέλεις».

 

[Κόρκυρα= Κέρκυρα αντί Ελλάς στο πρωτότυπο].

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Μυστικές Διασυνδέσεις, του Γιώργου Σαράφογλου
Η άγρια και σκληρή τέχνη της αγάπης, του Κωστή Α. Μακρή
Πλήρες κατατέθηκε στη Σύρο το ψηφοδέλτιο της “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”-Δηλώσεις του επικεφαλής κου Μανώλη Γλυνού

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.