Υγεία

Παιδιατρικός καρκίνος, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία θεραπεύονται.

Αν και τα παιδιά προσβάλλονται σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, ο καρκίνος παραμένει για τα παιδιά η συχνότερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα.

Ύποπτα συμπτώματα και ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση, η οποία δίνει πολύ υψηλά ποσοστά ίασης. Οι βασικότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι:

 Λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική)

 Όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος (κυρίως εγκεφαλικοί όπως αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωμα)

 Λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι σε λεμφαδένες ή άλλα όργανα)

 Όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα)

 Σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing)

 Όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα)

 Όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα), κ.α.

Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία, που προσβάλλει τα κύτταρα που παράγονται στον μυελό των οστών. Συμπτώματα που πρέπει να μας θέσουν σε εγρήγορση είναι: όγκος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αιμορραγία στο δέρμα χωρίς να προηγηθεί τραυματισμός, αιμορραγία στα ούλα ή στη μύτη, πυρετός που δεν υποχωρεί και δεν σχετίζεται με λοίμωξη αλλά συνδυάζεται με άλλα ύποπτα συμπτώματα, σπασμοί, πρόβλημα στο βάδισμα, πρωινοί έμετοι, πτώση των βλεφάρων, προβολή του βολβού του ματιού προς τα εμπρός, μελανιές και πόνος σε οστά, κεφάλι ή άλλο σημείο του σώματος. Ανησυχία προκαλούν επίσης ανορεξία, κακοδιαθεσία, ωχρότητα, κόπωση και απώλεια βάρους.

Τα παιδιά με καρκίνο πρέπει να θεραπεύονται σε ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα τα φροντίσουν και κατά την περίοδο της επανένταξης.

 

SHARE
RELATED POSTS
Το ροχαλητό είναι επικίνδυνο!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ο ασθενής να εμπιστεύεται το διαδίκτυο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ανακουφίστε τα πόδια σας!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.