Πόρτα στην Πολιτική

Όλα του γάμου (της Κεντροαριστεράς) δύσκολα, του Γιάννη Σιδέρη

Giannis Sideris
Spread the love

Giannis Sideris

 

Γιάννης Σιδέρης

 

 

 

 

happy-marriage.jpg

 

Τις επόμενες δέκα ημέρες, ελπίζουν στο ΠΑΣΟΚ, ότι θα συναντηθούν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, προκειμένου να δώσουν τα χέρια για τον αρραβώνα, προκειμένου να εισέλθουν εις -πολιτικού- γάμου κοινωνίαν.

 

Ήδη οι «προξενητές» (Χρ. Πρωτόπαπας και Στ. Ξεκαλάκης από το ΠΑΣΟΚ, Δημ. Τσιόδρας και Παν. Αβραμίδης από το Ποτάμι) συναντήθηκαν την Παρασκευή και αναμένεται επανέλθουν εντός της εβδομάδας, προκειμένου να ρυθμίσουν τις όποιες λεπτομέρειες και να βρουν την χρυσή τομή συναίνεσης, με αμφότερες υποχωρήσεις.

 

Ο δρόμος είναι δύσβατος, καθώς η ένταση της… έλξης δεν είναι ισοδύναμη. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει μια ανομολόγητη φοβία ότι θα πέσει θύμα των ακόμη ισχυρών μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ, και στην ψηφοφορία για τον αρχηγό της κεντροαριστεράς παράταξης θα βρεθεί χαμένος «από χέρι». Γι αυτό και επιμένει ότι σημασία δεν έχει να ενωθούν οι κομματικοί μηχανισμοί (τύποις θα είναι άλλωστε η ένωση, αφού ο κομματικός μηχανισμός του Ποταμιού είναι στοιχειώδης και άπειρος), αλλά να δοθεί χρόνος για να κινητοποιηθεί η κοινωνία. «Να παθιαστούν ξανά οι πολίτες, να υπάρξει μια εκσυγχρονιστική αντεπίθεση που θα σαρώσει τον παλαιοκομματισμό και τον λαϊκισμό», όπως δήλωσε.

 

Είναι εμφανές ότι ο κ. Θεοδωράκης απευθύνεται και στο εκσυγχρονιστικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ, αυτό που έχει σηματοδοτηθεί ως «σημιτικό». Ωστόσο δεν αποκλείεται στον ίδιο αυτό χώρο να απευθυνθεί και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, καθώς το όνομά του συζητιέται έντονα στους κύκλους των εκσυγχρονιστών. Ο ίδιος αρνείται να αποκαλύψει τις προθέσεις του, ωστόσο σε στελέχη που συνομιλούν μαζί του δηλώνει ότι πρώτιστη σημασία έχει να δημιουργηθεί η μεγάλη προοδευτική μεταρρυθμιστική παράταξη, η οποία θα μπορέσει εκφράσει τουλάχιστον το 20-25% της κοινωνίας. Παράλληλα επιμόνως συζητείτε το όνομα το ευρωβουλευτή και πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ υποψηφιότητα θα θέσει και ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος.

 

Πάντως εμφανείς ενδείξεις, ότι τους πολίτες διαπνέουν κύματα αγωνίας ή ενθουσιασμού, είτε για την δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, είτε για τον ενδεχόμενο γάμο, δεν υπάρχουν Εάν το εγχείρημα έχει ευτυχή κατάληξη, αυτό αναμένεται να λάβει χώραν τον Δεκέμβρη, όπου θα γίνει η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

 

Το ΠΑΣΟΚ επείγεται θεωρώντας ότι η νέα παράταξη που θα προκύψει πρέπει να έχει το χρόνο να γίνει γνωστή και να δώσει το στίγμα της στην κοινωνία. Το Ποτάμι δεν δείχνει να βιάζεται αναμένοντας την ενεργοποίηση της κοινωνίας, με την μαζική προσέλευση της οποίας ελπίζει ότι θα υπερκεράσει τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ.

 

Από την Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση, και στο όνομα της συνύπαρξης έχουν προβεί σε υποχωρήσεις, όπως ας πούμε στην πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού, ο νέος αρχηγός που θα βγει να διορίσει ίδιος την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου που θα ακολουθήσει της εκλογής αρχηγού (προφανώς για να μην βρει μπροστά του τους δοκιμασμένους και πολύπειρους στα οργανωτικά ΠΑΣΟΚους).

 

Επί μέρους θέματα που βρίσκονται προς επίλυση κατά την συνάντηση των αντιπροσωπειών. Κάποια μικρής εντάσεως, εάν ας πούμε θα είναι μόνο ηλεκτρονική η ψηφοφορία για την ανάδειξη αρχηγού (αναμένεται τελικά να λυθεί εντός της εβδομάδας), και άλλα γριφώδη, όπως η λειτουργία των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων.

 

Αυτό παρουσιάζει οργανωτικές και πολιτικές δυσκολίες. Τα δύο κόμματα, και αν ακόμη ενταχθούν στη νέα παράταξη, έχουν συμφωνήσει να διατηρήσουν την οργανωτική τους αυτοτέλεια ως τις εκλογές. Το πρόβλημα που εγείρεται είναι: Οι κοινοβουλευτικές ομάδες τους θα ενταχθούν υπό τον νέο αρχηγό στο κοινοβούλιο, ή θα λειτουργούν όπως σήμερα, αυτόνομα, υπό τον παρόντα αρχηγό τους, ο οποίος ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας της νέας παράταξης, θα παραμένει και αρχηγός στο κόμμα του ως τις εκλογές;. Σε αυτή την περίπτωση εμφιλοχωρεί ο κίνδυνος οι βουλευτές της νέας παράταξης να παρουσιαστούν διχασμένοι στη Βουλή, σε ένα νομοσχέδιο, εάν τα μητρικά τους κόμματα έχουν διαφορετική άποψη επί του νομοσχεδίου.

 

Άγνωστη παραμένει επίσης η τελική θέση του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτή την στιγμή ο ίδιος και στελέχη περί αυτόν, επεξεργάζονται ένα κείμενο θέσεων που συνέταξε ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης. Όμως μας εξήγησε ο ίδιος δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά κείμενο- προγραμματικό πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο θα δοθεί απευθείας στους δύο αρχηγούς, και προφανώς η αποδοχή του ή μη, θα καθορίσει την περεταίρω πορεία του.

 

Σε εκείνο που προς το παρόν συμφωνούν απόλυτα οι δύο αρχηγοί, είναι ότι πρέπει να ηττηθεί ο καταστροφικός ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά σε αυτή την περίπτωση ισχύει το παλιό «συν Αθηνά…».

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Κοτζιάς: Οι Τούρκοι ήξεραν για την επέκταση στα 12 μίλια
Χρυσή Αυγή τέλος Η «Αντιελλάδα», του Πάνου Μπιτσαξή
Κούφες πολιτικές ή κακοί πολιτικοί ;, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.