Υγεία

Οι παιδικές ασθένειες στα θρανία…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 

Μαζί με τα σχολεία δυστυχώς επιστρέφουν και οι παιδικές ασθένειες, οι οποίες μεταδίδονται πολύ ευκολότερα, τώρα που τα παιδιά θα βρεθούν και πάλι στις σχολικές αίθουσες. Καλό είναι λοιπόν να «έχουσιν γνώσιν οι φύλακες», ώστε και η νέα σχολική χρονιά να κυλήσει απρόσκοπτα.

Παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία αποτελούν εστίες ιώσεων, με τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και όχι μόνο να κάνουν νωρίς την εμφάνισή τους. Οι ασθένειες που εκδηλώνουν τα παιδιά αυτήν την εποχή είναι είτε αναπνευστικές είτε γαστρεντερικές, δηλαδή κρυολογήματα και γαστρεντερίτιδες.

Εννοείται βεβαίως ότι δεν πρέπει ποτέ να μπείτε στον πειρασμό να στείλετε το παιδί σας στο σχολείο πριν αναρρώσει τελείως γιατί και το ίδιο θέτετε σε κίνδυνο αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά. Εξυπακούεται επίσης ότ πρέπει το παιδί να μάθει από μικρό να τηρεί με σχολαστικότητα τους κανόνες υγιεινής που θα το προστατεύσουν από κάθε είδους μικρόβια (πλύσιμο των χεριών πριν και μετά το φαγητό αλλά και μετά την τουαλέτα, χρήση χαρτομάντηλου μία μόνο φορά για την μπουκωμένη μύτη του, αλλαγή ρούχων μόλις επιστρέψει από το σχολείο κ.α)

Από κει και πέρα, όταν είμαστε ενημερωμένοι για τις μεταδοτικές παιδικές ασθένειες, μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε, να τις αντιμετωπίσουμε και να προλάβουμε τυχόν επιπλοκές.

Γαστρεντερίτιδα: εμετός ή διάρροια ή και τα δύο ταυτοχρόνως είναι τα βασικά συμπτώματα ενώ είναι πολύ πιθανό το παιδί να εκδηλώσει πυρετό, πόνο στην κοιλιά και ναυτία. Η γαστρεντερίτιδα επηρεάζει τη γαστρεντερική οδό και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ιούς. Ωστόσο δεν είναι απίθανο να προκληθεί από βακτήρια ή παράσιτα. Συνήθως κάνει τον κύκλο της και σε 2με 3 ημέρες υποχωρεί χωρίς άλλα προβλήματα. Η θεραπεία συνήθως αφορά μόνο συντηρητική διατροφή (αρχικά βρασμένο ρύζι και κοτόπουλο και όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα γάλα, λαχανικά και φρούτα) ενώ το παιδί πρέπει να πίνει πολλά υγρά για να μην υποστεί αφυδάτωση εξαιτίας των πολλών εκκρίσεων.

Κοινό κρυολόγημα: είναι το συχνότερο μεταδοτικό νόσημα που μπλέκουμε τα πλοκάμια του είτε όταν εισπνέουμε σταγονίδια από τον βήχα ή από το φτάρνισμα μολυσμένων ατόμων, είτε όταν τα χέρια μας έρχονται σε άμεση επαφή με χέρια ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από εκκρίσεις της μύτης ή του φάρυγγα ασθενών. Βήχας, πυρετός και καταρροή τα συμπτώματά του, τα οποία όμως υποχωρούν σε λίγες ημέρες. Το κρυολόγημα είναι δύσκολο να προληφθεί γι’ αυτό και το παιδί μπορεί να προσβληθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση ξεκούραση και καλή διατροφή θα δώσουν λύση. Μην καταφύγετε στην αντιβίωση: χορηγείται ΜΟΝΟ με συνταγή γιατρού.

Βήχας: αν και είναι ενοχλητικός για το παιδί και το περιβάλλον του, σπάνια υποκρύπτει κάτι σοβαρό. Ο βήχας είναι ένα αμυντικό αντανακλαστικό όπλο του οργανισμού: στόχο έχει να καθαρίζει τις αεροφόρους οδούς (φάρυγγα, λάρυγγα, τραχεία, βρόγχοι, πνεύμονες). Το τοίχωμα του «δρόμου» από τη μύτη μέχρι τους πνεύμονες καλύπτεται με βλέννα και έχει μικρά τριχίδια, τα οποία παγιδεύουν οτιδήποτε προσπαθήσει να εισβάλλει στους πνεύμονες. Όταν λοιπόν το παιδί αρρωστήσει, το σύστημα των τριχιδίων αντιμετωπίζει πρόβλημα στη λειτουργία του, καθώς παράγεται περισσότερη και πιο παχύρρευστη βλέννα: τότε ο βήχας αναλαμβάνει να καθαρίσει τον δρόμο και τα τοιχώματα από την παχύρρευστη βλέννα.

 

SHARE
RELATED POSTS
Προσοχή στο ανθρακούχο νερό!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τι … λένε τα πόδια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Χορτάστε τρώγοντας!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.