Πολλοί ξαφνιάστηκαν με τις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου: Ητοι δεν υπάρχουν μετανάστες, αφού όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι μόνο πρόσφυγες,( και προέτρεψε μάλιστα τους δημοσιογράφους να τους ονομάζουν έτσι μπας και δεν πάρουμε χρήματα από την Ε.Ε»!
Πάντα κατά την υπουργό κανένας πρόσφυγας δεν είναι άστεγος, ούτε κοιμάται στο δρόμο, αλλά πως αυτούς βλέπουμε τα πρωινά είναι στις πλατείες, βρίσκονται εκεί επειδή …λιάζονται.
Οι απόψεις της κας Χριστοδουλοπούλου μπορεί να ακούγονται ως παραφωνία στην κοινή γνώμη, αλλά δεν είναι μόνο προσωπικές και δεν αποτελούν παραφωνία στον χώρο από τον οποίο προέρχεται. Είναι οι κυρίαρχες στο κλειστό σύμπαν της ριζοσπαστικής αριστεράς και των συναφών αυτής χώρων. Κατ΄ αυτούς όλοι οι ταλαιπωρημένοι που ξεβράζονται στη χώρα μας και τις χώρες της νότιας Ευρώπης προέρχονται από χώρες που σπαράσσονται από πολέμους ή εμφύλιες συγκρούσεις , για τις οποίες κατά κανόνα φταίει η Δύση. Ακόμη και η ειρηνική φτώχεια κάποιων άλλων,. οφείλεται εξ΄ορισμού στη Δύση. Εξ ου και οι έλληνες είναι υποχρεωμένοι να τους αποδεχθούν, να τους φιλοξενήσουν και να σεβαστούν τις πολιτισμικές τους ιδιαιτερότητες – χωρίς οι φιλοξενούμενοι να έχουν παρόμοια υποχρέωση προς τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των φιλοξενούντων.
(σ.σ. από μαρτυρίες γνωρίζω αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω με τεκμήρια, ότι η αθρόα προσέλευση πακιστανών – το Πακιστάν δεν είναι εμπόλεμη περιοχή – στηρίζεται και χρηματοδοτείται από πακιστανική τράπεζα, με υποχρέωση εκ μέρους των μεταναστών να αποστέλλουν σε αυτή τα εμβάσματά τους).
Για χρόνια οι πολιτικοί χώροι από τους οποίους προέρχεται η υπουργός, διαπνεόμενοι από δογματικό διεθνισμό, προέβαλαν επιθετικά «το δίκιο του μετανάστη», απέναντι στο δίκιο του ντόπιου, του οποίου η ζωή σε κάποιους χώρους υποβαθμιζόταν από την μαζική εγκατάσταση μεταναστών.
Γνωστό και παλαιό παράδειγμα η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου οι κάτοικοι δεν τολμούσαν να δυσανασχετήσουν και να διαμαρτυρηθούν. Αντιμετώπιζαν την ρομφαία του πύρινου καταγγελτικού λόγου των «αλληλέγγυων» , στους οποίους εξέχουσα θέση κατέχει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που τους έβριζε ως ρατσιστές. Με την ίδια λεκτική βιαιότητα αντιμετωπιζόταν και όποιος τολμούσε να εκφράζει προβληματισμό για τον αριθμό των μεταναστών σε μια μικρή χώρα 10 εκατομμυρίων, όπως η δική μας.
Η κυβέρνηση χθες εδέησε να αποδεχθεί το πρόβλημα ως πρόβλημα, αναιρούσα εαυτόν. Θα μεταφέρει τους νεοεισελθόντες από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες :(δηλαδή αφενός υπάρχουν και μετανάστες, παρά τους ισχυρισμούς της κας υπουργού, αφετέρου θα ξανανθήσουν οι Αμυγδαλέζες, από την οποία έδιωξαν ανθρώπους που δεν έχουν τρόπο να ζήσουν, να δουλέψουν, να τραφούν, να κοιμηθούν. Πολύ περισσότερο που στην κυρίαρχη αντίληψη και ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ τα κέντρα αποτελούν στρατόπεδα συγκέντρωσης!)
Επιπροσθέτως στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα απαραίτητα έγγραφα (σ.σ. η αρχική διατύπωση ήταν «τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους».(Οπότε θα μπορούσαμε να βρεθούμε άνετα και άμεσα εκτός Σένγκεν…).
Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης , υπογράμμισε σωστά ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό, δυστυχώς δεν διαφαίνεται προοπτική αναλογικού καταμερισμού. Μόλις χθες ο αρμόδιος ευρωπαίος Επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για μια «δύσκολη μεταναστευτική χρονιά», υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να στηρίξει τα κράτη – μέλη και ιδιαίτερα εκείνα που πλήττονται περισσότερο και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες. (Εύκολα συνάγεται ότι θα μας δώσουν κάποια χρήματα αλλά δεν προτίθενται να φιλοξενήσουν τον αριθμό των μεταναστών που τους αναλογεί..)
Το μόνο συγκεκριμένο ήταν η αναφορά του ότι η Επιτροπή θα συμβάλει μέσω της Frontex στην προστασία των εξωτερικών συνόρων Ε.Ε., «όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και κατά μήκος των Ελληνικών και Βουλγαρικών συνόρων». (Να θυμίσουμε στην προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ εμπεριείχετο και η κατάργηση της Frontex!)
Αν συνυπολογίσουμε ότι κατά την κα Χριστοδουλοπούλου ως το τέλος του έτους θα καταφτάσουν στη χώρα 100 χιλιάδες μετανάστες, κατανοούμε ότι το πρόβλημα πλέον είναι δυσεπίλυτο, αν όχι άλυτο, και σίγουρα μας ξεπερνά.
Θα συμβιώσουμε αυτό και με όλα όσα θα επιφέρει…