Έγραφα προχτές για το Ελληνικό Τάγμα της Μπαλακλάβα και σκέφτηκα πως θα ήταν κρίμα να μην τελειώσω με την ιστορία αυτήν με μιαν άλλη πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της.
Μια φορά κι έναν καιρό, λοιπόν, εκεί στα 1767, η Αικατερίνη η Μεγάλη της Ρωσίας αποφάσισε να κάνει μια επίδειξη της Ρώσικης δύναμης και προόδου. Κάλεσε λοιπόν τους πρεσβευτές των μεγάλων δυτικών δυνάμεων καθώς και τον βασιλιά της Πολωνίας και τον Αυτοκράτορα της Αυστρίας, για μια ξενάγηση στα καινουριοαποχτημένα εδάφη της Κριμαίας.
Κολλητός της Τσαρίνας ήταν ο Γρηγόρης Ποτέμκιν (που σ’ εμάς έγινε γνωστότερος ως θωρηκτό) που είχε την έμνευση να ξαναζωντανέψει τις αρχαίες Αμαζόνες που κάλπαζαν κάποτε στις Ρώσικες πεδιάδες. Ανάθεσε λοιπόν στους Έλληνες Ταγματάρχη Κ.Γ. Ζαπόνη και τον φίλο του Παύλο Σαράντη (Σαράντωφ) να οργανώσουν ένα γυναικείο στρατιωτικό σώμα . Εκατό σύζυγοι και θυγατέρες Ελλήνων στρατιωτών του Τάγματος της Μπαλακλάβα κατατάχτηκαν σε ένα “Τάγμα Αμαζόνων”, με επικεφαλής την Ελένη Ιβάνοβνα Σαράντη (Σαράντοβα), σύζυγο του Ιωάννη Σαράντη. Οι Αμαζόνες υποβλήθηκαν σε μια σκληρή και εντατική εκπαίδευση που περιελάμβανε ιππασία, ξιφομαχία και σκοποβολή.
Στις 24 Μαϊου 1787, καβάλα στ’ άλογα το Τάγμα Αμαζόνων με πολύχρωμες στολές και μακρύκανα τουφέκια υποδέχτηκε επίσημα την Μεγάλη Αικατερίνη στο χωριό Καντίκιοϊ, μαζί με πολλούς Έλληνες κι έναν παπά από την Μπαλακλάβα.
Η επίδειξη του Τάγματος που ακολούθησε εντυπωσίασε τους επίσημους προσκεκλημένους, τόσο που ο Ιωσήφ Β’ της Αυστρίας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του με ασπασμούς δεξιά κι αριστερά και μια επίσκεψη στο στρατόπεδο του Τάγματος. Στην Ελένη Σαράντη δόθηκε ο βαθμός του λοχαγού κι ένα διαμαντένιο βραχιόλι. Στις Αμαζόνες δόθηκαν 10.000 ρούβλια και η τιμή να συνοδέψουν την Τσαρίνα στην υπόλοιπη περιοδεία της. Με το τέλος της περιοδείας το Ταγμα Αμαζόνων διαλύθηκε.
Πολλές φορές σκέφτομαι πως ζω σε λάθος εποχή. Πώς θά ΄θελα να ήμουν εκεί να τις καμαρώσω…
Βαγγέλης Παυλίδης