Για την υγεία σας, προτείνεται επίσκεψη στο blog του
“Σκεφτόμαστε πολύ ταπεινά, σαν τον βάτραχο στον πάτο του πηγαδιού που νομίζει πως ο ουρανός είναι τόσο μεγάλος όσο το άνοιγμα του πηγαδιού. Αν σκαρφάλωνε επάνω θα είχε τελείως διαφορετική θέα”
Μαο Ζεντόνγκ
Κάτι τέτοιες μέρες πριν 81 χρόνια, στις 15 Οχτωβρίου 1934, ξεκινούσε η “Μεγάλη Πορεία” του Ερυθρού Στρατού της Κίνας. 85.000 στρατιώτες κι άλλες 15.000 πολίτες και μέλη του ΚΚ Κίνας θα αρχίζουν την προσπάθεια να ξεφύγουν απο τον στρατό των Εθνικιστών του Τσανγκ Κάι Σεκ. Θα τα καταφέρουν ύστερα απο 370 μέρες και μια πορεία 9.000 χιλιομέτρων. Είχαν απομείνει περίπου 8.000. Από εκείνη την στιγμή ο Μαο Τσετόνγκ, θα είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του ΚΚ.
Εγώ όμως έψαχνα να βρώ τι άραγε να έτρωγε αυτός ο Μάο γιατί, ξέρετε, αντίθετα με το τι πιστεύουν μερικοί ακόμα και οι επαναστάτες και οι κομμουνιστές κάτι θα τρώνε, κάτι θα τους αρέσει ιδιαίτερα, δεν μπορεί. Και τι ανακαλύπτω: κάποια στιγμή πριν πέντε περίπου χρόνια, η Αυτοδιοίκηση της επαρχίας Hunan, πατρίδας του Μάο, έδωσε σε όλα τα εστιατόρια της Κίνας επίσημες οδηγίες για το πώς μαγειρεύεται το αγαπημένο φαγητό του Μεγάλου Τιμονιέρη, προκειμένου να σταματήσει η κακοποίησή του από διάφορους ευφάνταστους ή άσχετους μαγείρους.
Το αγαπημένο φαγητό του Μάο ήταν λοιπόν το “Κόκκινο Χοιρινό Κατσαρόλας”. Ιδού και η συνταγή:
500 gr. χοιρινή κοιλιά – 2 κουτάλια φυστικέλαιο – 2 ουτάλια λευκή ζάχαρη – 1 κουτάλι κρασί Shaoxing – Τζίντζερ, φρέσκια, περίπου 2 cm, με την φλούδα και κομμένο σε φέτες – Γλυκάνισο – 2 ξερές πιπεριές τσίλι – Ξυλάκι κανέλλα – Soy Sauce, αλάτι και ζάχαρη – μερικά κομμάτια φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσινο
Βράζουμε το χοιρινό σε νερό μέχρι να είναι μισο-μαγειρεμένο. Βγάζουμε απο το νερό, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε μπουκιές.
Ζεσταίνουμε το λάδι με την ζάχαρη στο γουόκ σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λειώσει η ζάχαρη. Δυναμώνουμε την φωτιά μέχρι η ζάχαρη να πάρει βαθύ κόκκινο χρώμα- αυτό δίνει και στο φαγητό το όνομά του.
Προσθέτουμε το χοιρινό και περιχύνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να καλύπτει ίσα ίσα το κρέας και προσθέτουμε τζίντζερ, γλυκάνισο, τσιλι, κανέλλα. Όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγο-μαγειρεύουμε για 40-50 λεπτά.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμο δυναμώνουμε την φωτιά για να πήξει το ζουμί, προσθέτουμε το Soy Sauce, αλάτι και λίγη ζάχαρι. Πασπαλίζουμε με τα κρεμμυδάκια πριν σερβίρουμε.
Σερβίρεται με ρύζι στον ατμό και λαχανικά στο γουόκ.
Οι κάτοικοι του Shaoshan, του χωριού που γεννήθηκε ο Μάο, συνιστούν το φαγητό αυτό για τις θαυμαστές ιδιότητές του. Οι άνδρες, λέει, το τρώνε για να δυναμώσει το μυαλό τους κι οι γυναίκες για να γίνουν όμορφες.
On October 14, 1934, 81 years ago, the Red Army broke through the KMT line on with 85,000 soldiers and 15,000 party cadres and embarked on the “Long March”. The march will be completed after 370 days and 6.000 miles. Only 7-8000 had survived. The Long March cemented Mao’s status as the dominant figure in the party. From this point onward, Mao was the Communist Party’s undisputed leader.
But, I was looking for the food preferences of the Great Helmsman, because contrary to popular belief revolutionaries an Communists do eat and do have their culinary preferences.
So, here’s Mao’s favorite dish, according to the stringent instructions given by the local government in Hunan:
CHAIRMAN MAO’S RED-BRAISED PORK
500 gr. pork belly (skin optional) – 2 tbsp. peanut oil – 2 tbsp. white sugar – 1 tbsp. Shaoxing wine – 2 cm. piece fresh ginger, skin left on and sliced – 1 star anise – 2 dried red chillies – a small piece cinnamon stick – light soy sauce, salt, and sugar – a few pieces scallion greens
Plunge the pork belly into a pan of boiling water and simmer for 3-4 minutes until partially cooked. Remove and, when cool enough to handle, cut into bite-sized chunks.
Heat the oil and white sugar in a wok over a gentle flame until the sugar melts, then raise the heat and stir until the melted sugar turns a rich caramel brown. Add the pork and splash in the Shaoxing wine.
Add enough water to just cover the pork, along with the ginger, star anise, chiles, and cassia. Bring to the boil, then turn down the heat and simmer for 40-50 minutes.
Toward the end of the cooking time, turn up the heat to reduce the sauce, and season with soy sauce, salt, and a little sugar to taste. Add the scallion greens just before serving.
The dish is widely regarded as the “brain food” which provided Mao with the wits to defeat his enemies.