Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ο επικίνδυνος εθισμός στα capital controls, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

Ηλίας Καραβόλιας 

 

 

 

 

 

 

 

 

atm.jpg

 

 

Ποιά ερώτηση ήταν “απαγορευμένη” και στα δύο debate ; Μα φυσικά τα capital controls ! Ολόκληρη χώρα βρίσκεται σε πιστωτική και οικονομική ασφυξία και ουδείς δημοσιογράφος ρώτησε( έστω τους δυο υποψήφιους πρωθυπουργούς) πώς θα χειριστούν το ζήτημα της επαναφοράς του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα. Και φυσικά ουδείς εκ των διεκδικητών της εξουσίας εξήγησε πώς θα επανέλθει και πότε η ομαλότητα στην ρευστότητα και στις συναλλαγές στην αγορά.Πρόκειται για μνημείο ανευθυνότητας. Έχει νεκρώσει η ιδιωτική οικονομία, έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, καλπάζει η ύφεση.Κύρια αιτία όλων αυτών είναι τα capital controls και ουδείς μας εξηγεί πώς θα βγούμε και πότε απο αυτό το αδιέξοδο.

Εν τω μεταξύ η κοινωνία εθίστηκε στα 420 ευρώ το μήνα. Η αγορά προσαρμόστηκε σε χαμηλότερες ταχύτητες κυκλοφορίας του χρήματος.Κανείς δεν έχει καταλάβει πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο εθισμός για την οικονομία. Διαμορφώνονται υπόγεια ρεύματα συγχρονισμού στα συναλλακτικά μεγέθη.Οι επενδύσεις φυσικά αναβάλλονται ενώ η κατανάλωση προσαρμόζεται σε οριακά επίπεδα για άτομα και νοικοκυριά.Η Ελλάδα συνηθίζει να ζεί με λιγότερο ρευστό, με λιγότερα έξοδα και δαπάνες.Ταυτόχρονα φυσικά συνεχίζει να μειώνεται και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα. Η κοινωνία λειτουργεί σε άλλους ρυθμούς και το τραπεζικό σύστημα διαμορφώνει ένα τοπίο ελλειμματικών οικονομικών σχέσεων.Επειδή τα χρέη δεν σβήνουν ποτέ, επειδή η σεισάχθεια είναι μια ουτοπία, τα capital controls έδρασαν αποτελεσματικά ως εργαλείο βιοπολιτικής στον ψυχισμό του μέσου Έλληνα. “Δεν εισπράττω, δεν πληρώνω, δεν ξοδεύω”.Αυτό είναι το τρίπτυχο της ύφεσης.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αργεί και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα stress tests και φυσικά με την τεράστια απώλεια χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης τον τελευταίο μήνα. Όσο οι τσέπες και τα ταμεία είναι άδεια τόσο αναβάλλει οικονομικά εγχειρήματα ο καθένας.Δεν μπορεί ουδείς να σχεδιάσει κάτι χωρίς να ξέρει πότε θα κυκλοφορήσει ελεύθερο απο περιορισμούς το χρήμα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκης μίλησε για προσπάθεια πλήρους επαναλειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, μέχρι τέλη του 2015.Ο άνθρωπος γνωρίζει προφανώς οτι αυτό είναι εφικτό, σύμφωνα και με τα όσα ακολουθούν για τις ευρωπαικές τράπεζες. Κανένα κόμμα δεν έκανε το κόπο να ρωτήσει τον υπουργό πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.Κανείς δεν εξηγεί στους ψηφοφόρους ποιές ενέργειες πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση απο 21 Σεπτεμβρίου ώστε να επανέλθει στην κανονικότητα η οικονομία. Μιλάνε όλοι για “σχέδιο” εννοώντας προφανώς την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία. Το πώς θα συγχρονιστεί το τραπεζικό σύστημα μετά την ανακεφαλαιοποίηση ώστε να επανέλθει σε ρυθμούς σταθερότητας, δεν εξηγείται απο κανέναν !

Είναι μνημειώδης η ανευθυνότητα, ο ερασιτεχνισμός και κυρίως η υποκρισία όλων όσων διεκδικούν θέση στην εξουσία. Ειδικά η απελθούσα κυβέρνηση, αυτή που συνέβαλλε δηλαδή στο κλείσιμο των τραπεζών, μιλάει για ” μάχες που θα δώσει”, αγνοώντας επιδεικτικά την σπουδαιότητα αποκατάστασης της ρευστότητας.Χωρίς να κυκλοφορεί το χρήμα, αδρανοποιείται η αγορά. Ακινητοποιείται η κοινωνία και καθηλώνεται η οικονομία. Προφανώς κάποιοι που θέλουν να κυβερνήσουν, δεν έχουν πρόβλημα με 420 ευρώ την εβδομάδα. Δεν τους νοιάζει που δεν μπορούν να κινηθούν κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις, ώστε να πληρώνονται κανονικά εργαζόμενοι και προμηθευτές. Ούτε οτι πήγε η ανεργία στο 28% απλά επειδή δεν αντέχουν να πληρώνουν οι εργοδότες το προσωπικό τους.

Όταν το ρευστό χάσει τους χρόνους του, τότε όσο περνάει ο καιρός θα χάνεται, θα απαξιώνεται. Και μια πρόσθετη τέτοια απαξίωση στην 6ετή εσωτερική υποτίμηση, δεν την αντέχει καθόλου η ελληνική οικονομία. Αν δεν είναι αυτό το διακύβευμα των εκλογών, τότε ποιό είναι ;

SHARE
RELATED POSTS
Περί Χρήματος από το Ευρωπαϊκό Ελικόπτερο, του Ηλία Καραβόλια
Μόνο στην Ελλάδα (Α’ μέρος), του Γιώργου Σαράφογλου
Ακεραιότητα και προσαρμογή, του Κωστή Α.Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.