Πόρτα στον Κόσμο

O πληθωρισμός δεν δαμάζεται από μαθητευόμενους μάγους, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μας

visit our new web site

Δεν υπάρχει πιο «ύπουλο» πράγμα από τον πληθωρισμό. Ανατρέπει τις ζωές των ανθρώπων και κυρίως αυτών που ζουν με σταθερά εισοδήματα, όπως για παράδειγμα οι συνταξιούχοι. Ενώ οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται, οι συντάξεις τους παραμένουν σταθερές.
Και, δυστυχώς, ούτε οι τόκοι από τις καταθέσεις στις τράπεζες αυξάνονται ταυτόχρονα.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες κερδίζουν επιπλέον δισεκατομμύρια από τις αυξήσεις των επιτοκίων στις πιστωτικές κάρτες, σε δάνεια για την αγορά σπιτιών, αυτοκινήτων, σε δάνεια επιχειρήσεων και τα λοιπά.
Οι πολιτικοί επίσης τρέμουν τον πληθωρισμό, ακριβώς γιατί ανατρέπουν τις ζωές των ψηφοφόρων τους, κυρίως της μεσαίας τάξης και των χαμηλών οικονομικά εισοδημάτων.
Κι όμως, για μία ακόμη φορά ο πληθωρισμός έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας, όπως η κάθε νοικοκυρά διαπιστώνει πηγαίνοντας για ψώνια σε ένα σούπερ μάρκετ.
Η ξαφνική έξαρση του πληθωρισμού αποτελεί συνέπεια του κορωνοϊού, που δημιουργεί ελλείψεις στην προσφορά προϊόντων και οδηγεί στην αύξηση της τιμής τους.
Εξωφρενική είναι και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου που επηρεάζει τις  τιμές των πάντων, από το δημοσιογραφικό χαρτί, μέχρι το πόσα δολάρια δαπανούμε για να γεμίσουμε με βενζίνη το αυτοκίνητό μας.
Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη οι Κεντρικές Τράπεζες, που έχουν την ευθύνη για τη νομισματική πολιτική, ακολουθούν μια δοκιμασμένη πολιτική που οδηγεί εν καιρώ στη μείωση του πληθωρισμού: Μειώνουν την κυκλοφορία του χρήματος στην αγορά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επιτόκια που χρεώνουν οι τράπεζες, που με τη σειρά τους επιφέρουν την μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Την πολιτική αυτή εξήγγειλε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, καθώς και η Κεντρική Τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας. Και μάλιστα αναμένεται να τα αυξήσουν επανειλημμένα το 2022.
Εντελώς αντίθετη πολιτική από αυτή ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Μια πολιτική που δεν στηρίζεται σε καμία δοκιμασμένη οικονομική θεωρία.
Αυτός επιμένει να μειώνει τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι τουλάχιστον 20%.
Το αποτέλεσμα είναι, η τουρκική λίρα να έχει χάσει σχεδόν το μισό της αξίας της το 2021, οδηγώντας σε απόγνωση τον λαό, αλλά και τις επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί από το εξωτερικό.
Χθες αποφάσισε να ανακουφίσει τα χαμηλά οικονομικά στρώματα, αυξάνοντας κατά 50% το ελάχιστο μισθολόγιο, ενώ ταυτόχρονα μείωσε κατά μία μονάδα τα επιτόκια, στέλνοντας τη λίρα ακόμα πιο χαμηλά.
Ο πληθωρισμός δεν ενδείκνυται για παιχνίδια από μαθητευόμενους μάγους.
Οταν ο κόσμος δυσκολεύεται να ζήσει -στην περίπτωση της Τουρκίας δυσκολεύεται να βρει ψωμί ν’ αγοράσει, ακόμα κι αν έχει τα χρήματα- δεν θεωρεί υπεύθυνο για την κατάστασή του κανέναν άλλον από τον ηγέτη της χώρας του.
Ετσι, η δημοτικότητα του Ερντογάν μειώνεται συνεχώς, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της 18χρονης προεδρίας του.
Ο Ερντογάν παίζει με την καρέκλα του. Και καθώς κινδυνεύει όλο και περισσότερο να χάσει την εξουσία, τόσο θα γίνεται και πιο απρόβλεπτος.
Και για την Τουρκία, αλλά και για τους γείτονές της.

SHARE
RELATED POSTS
Εκτός Πανεπιστημίου Lawrence ο Όμηρος λόγω ρατσισμού-σεξισμού;, του Νίκου Βασιλειάδη
East vs. West! – Ανατολή εναντίον Δύσης!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou
Missing…empathy, by George Sarafoglou – Ενσυναίσθηση…αγνοείται, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.