O Michel de Nostredame, που “λατινικοποίησε” το όνομά του σε Nostradamus – ο καθ’ ημάς Νοστράδαμος- πέθανε μια μέρα σαν και σήμερα, 2 Ιουλίου 1566. Φαρμακοποιός, γνωστότερος για το βιβλίο του “Les Propheties”, που από την ημέρα της έκδοσής του το 1555, δεν έχει πάψει να ανατυπώνεται και να κυκλοφορεί μέχρι και τις μέρες μας. Οι φανατικοί οπαδοί του εξακολουθούν να τον μελετούν και να τον πιστεύουν, άσχετα με το κοινώς λεγόμενο “Πας μετά Χριστόν προφήτης, γάιδαρος”.
Ο Νοστράδαμος λοιπόν είναι διάσημος για τις έμμετρες προφητείες του, που μπορούν να ερμηνευτούν κατά την βούληση του κάθε αναγνώστη, το ξέρατε όμως πως ο διάσημος αυτός προφήτης έχει γράψει και συνταγές μαγειρικής; Μάλιστα! Ο φαρμακοποιός και προφήτης μας, ανάμεσα στα πολλά και διάφορα με τα οποία καταπιάστηκε, έγραψε και το βιβλίο “Traité des fardements et confitures”, την Διατριβή πάνω στα Καλλυντικά και τα γλυκά Κουταλιού. Εκεί, ανάμεσα σε συνταγές για makeup, αφροδισιακά και τα τέτοια υπάρχουν και μερικές για φαγώσιμα.
Να λοιπόν μια απο τις νοστραδάμιες αυτές συνταγές. Κρατάω όσο μπορώ τον τρόπο και το ύφος γραφής:
ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΣ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΦΛΟΥΔΟ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΝΤΑΣ ΖΑΧΑΡΗ Ή ΜΕΛΙ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΕΥΣΤΙΚΟ
Πάρε μερικά πορτοκάλια και κόψε τα σε τέσσερα ή έξη κομμάτια, αλλά το λιγότερο τέσσερα.
Αφαίρεσε το εσωτερικό, έτσι που να μη μείνει τίποτα εκτός από την φλούδα. Πάρε τώρα τα φλούδια και άσε τα να μουλιάσουν σε καλό και καθαρό νερό, προσθέτοντας στην περίπτωση αυτήν μια χούφτα αλάτι, γιατί το αλάτι θα πάρει την πολλή πικράδα των πορτοκαλιών. Άφησε τα φλούδια να μουσκέψουν εικοσιτέσσερεις ώρες κι ύστερα άλλαξε το νερό και βάλε φρέσκο.
Συνέχισε να το αλλάζεις κάθε μέρα επί εννέα ημέρες. Στο τέλος το εννέα ημερών βράσε τα φλούδια σε καλό νερό πηγής, μέχρι να τρυπιούνται εύκολα με την καρφίτσα. Απομάκρυνέ τα από την φωτιά και με τρυπητή κουτάλα μετάφερέ τα σε κρύο νερό. Όταν κρυώσουν στέγνωσέ τα λίγο με καθαρό λινό πανί και βάλε τα σε πήλινο ή γυάλινο δοχείο. Μετά, πάρε ζάχαρη ανάλογα με το μέγεθος του δοχείου και διάλυσέ την σε νερό ίσο με το βάρος της ζάχαρης.
Βράσε την έως να γίνει σιρόπι, απομάκρυνε από την φωτιά και άσε την να κρυώσει. Κι όταν κρυώσει βάλε μέσα τα φλούδια και άσε τα να μουλιάσουν καλά. Την επόμενη ημέρα βάλε το εν λόγω σιρόπι στην φωτιά χωρίς τα φλούδια και βράσε το όπως έκανες και την πρώτη φορά και άσε το πάλι να κρυώσει. Κι ύστερα βάλε το πίσω στο δοχείο με τα φλούδια και άσε το τρεις μέρες. Στο τέλος το τριών ημερών βράσε το πάλι κι όταν βράζει πρόσθεσε τα φλούδια και βράσε το πέντε έξη φορές -αλλά όχι παραπάνω. Άσε το πάλι να κρυώσει και μην το αγγίξεις για ένα περίπου μήνα. Στο τέλος του μήνα ξαναβράσε το αν έτσι νομίζεις. Αν θέλεις πρόσθεσε λίγη κανέλα και γαρύφαλλο που θα το κάνουν να έχει τέλεια γεύση.
Αν όμως θέλεις να το κάνεις με μέλι πάρε όσο μέλι θέλεις λιώσε το σε μια κατσαρόλα μέχρι να ανέβει ο αφρός στην επιφάνεια και τότε άσε το να κρυώσει. Μάζεψε μετά τον αφρό με τρυπητή κουτάλα και πέταξέ τον. Πάρε ύστερα το μέλι και βάλε το με τα φλούδια και συνέχισε όπως και με την ζάχαρη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Η εικόνα πίσω από τον Νοστράδαμο είναι βέβαια του αγαπημένου μου Pieter Bruegel του Πρεσβύτερου. Την χρησιμοποιώ με την άδειά του.