Συνεντεύξεις

Nissos Events – Νάξος. Marie Nik Moustakis: η διοργανώτρια που νοιάζεται, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Spread the love

Αλεξάνδρα Καρακοπούλου-Τσίσσερ

12170774_10205342551505092_937520946_n.jpg

«Nissos Events – Νάξος. Marie Nik Moustakis. Η διοργανώτρια που νοιάζεται»

Μια φίλη από τα παλιά. Μια ταλαντούχα φίλη. Μια ευαίσθητη ψυχή… Δεν μου κάνει εντύπωση πως η Μαρία κατάφερε να οδηγήσει την παραδοσιακή της οικογενειακή επιχείρηση στο επόμενο σκαλί και να την εκσυγχρονίσει, χωρίς όμως να χάσει όλα αυτά που την χαρακτηρίζουν ως αυθεντική. Μέσα από την συνέντευξη που μας παραχώρησε, εδώ αποκλειστικά στην Πόρτα μας, καταλαβαίνει κανείς πόσο πολύ αγαπάει αυτό που κάνει… και εμείς πρέπει πάντα να παραδειγματιζόμαστε από αυτούς τους ανθρώπους, έτσι ώστε να γινόμαστε καλύτεροι…

Α. Πες μου λίγα λόγια για το καινούργιο σου πρότζεκτ…Nissos Events.

Μ. Πως ξεκίνησε… είμαι ένα άτομο, όπως κι εσύ, που θέλουμε να καταπιανόμαστε με τα πάντα, αν είναι δυνατόν. Όταν «βγαίνει» μια δουλειά, θέλω να έχω τον πλήρη έλεγχο. Ήταν πάρα πολλές οι φορές που έπιανα τον εαυτό μου να κάνει ένα μέρος του planning σε γάμους σε ότι είχε να κάνει μόνο με το κομμάτι του λουλουδιού, της διακόσμησης. Μου άρεσε πάντα να αποφορτίζω την νύφη. Ο ρόλος μου τελείωνε αλλά εγώ ήθελα, είχα έννοια, να βγει όλο το αποτέλεσμα καλό.

Α. Προέρχεσαι όμως από μια παραδοσιακή επιχείρηση…

Μ. Ναι, η οικογενειακή μας επιχείρηση υπάρχει από το 1965 (Moustakis Flower Company). Παππούς, μπαμπάς και εμείς, συνεχίζουμε με μεγάλη αγάπη. Εμείς για να καταλάβεις ήμασταν πάντα το κομμάτι του ανθοπωλείου πρίν ξεκινήσουμε με την Nissos Events. Ερχόντουσαν λοιπόν πελάτες στο μαγαζί και με ρωτούσαν «έχουμε πάρει αυτά τα προσκλητήρια. Τι λες; Ποια είναι η γνώμη σου; Στο μυαλό μου το έχω φανταστεί έτσι… Μαρία, εσύ που μας ξέρεις, που να κάνουμε το γάμο μας;». Είχε τύχει πριν αρχίσω να ασχολούμαι με την διοργάνωση των γάμων να πάω μαζί με την νύφη να διαλέξουμε το κοστούμι του γαμπρού. Από την ανάγκη των πελατών οδηγήθηκα σιγά σιγά στο αντικείμενο που ασχολούμαι τώρα. Είχαμε λοιπόν ήδη ανοίξει το κατάστημά μας στην Νάξο και το ένα έφερε το άλλο. Όταν άρχισε δε να μπαίνει κόσμος στο μαγαζί που ήθελε να το κάνει εξ αποστάσεως, το είδα πιο σοβαρά ακόμη.

Α. Δηλαδή, για να καταλάβω.. με πελάτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό;

Μ. Ναι…

Α. Με Έλληνες του εξωτερικού;

Μ. Όχι, μόνο. Βέβαια πάντρεψα μια κοπέλα το καλοκαίρι εδώ που δουλεύει με τον άντρα της στην Αγγλία. Δεν είχαν καθόλου χρόνο να ασχοληθούν. Εγώ έκανα όλη την έρευνα για αυτούς.

Α. Να φανταστώ πως ήθελαν οπωσδήποτε να παντρευτούν στην Ελλάδα…

Μ. Μέσα από το μαγαζί μας στην Νάξο, όλο αυτό έγινε ακόμη πιο έντονο. Ήθελα να κάνω την διοργάνωση του γάμου, ακόμη πιο εύκολη, πιο πρακτική. Ακόμη και ζευγάρια που μένουν στην Αθήνα και θέλουν να κάνουν τον γάμο τους στην Νάξο ή στα Κουφονήσια, στις Κυκλάδες γενικά. Η έδρα μας δε στον Πειραιά διευκόλυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, έτσι ώστε να μην τρέχει το ζευγάρι στα νησιά, χάνοντας χρόνο (που δεν έχουν τόσο στην διάθεσή τους τελικά). Είναι πάρα πολύ σημαντικό πως έτσι τους «κερδίζω» πάρα πολλά ραντεβού που θα έκαναν σε άλλη περίπτωση για μπομπονιέρες, προσκλητήρια κτλ.

Α. Τι ζήτηση βλέπεις από τους Ομογενείς στο εξωτερικό;

Μ. Πάρα πολλά παιδιά που έχουν φύγει στο εξωτερικό και δουλεύουν, θέλουν να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα, να κάνουν τον γάμο τους εδώ.

Α. Νομίζω πως είναι μεγάλη αυτή η τάση και αυξάνεται ολοένα και περισσότερο…

Μ. Ναι. Πάρα πολύ. Ζουν στο εξωτερικό, δουλεύουν εκεί, έχουν κάνει, καλή ώρα όπως εσύ, την δική τους ζωή, αλλά θέλουν να γυρίσουν για 3 μέρες να κάνουν τον γάμο τους στην Ελλάδα. Δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με την οργάνωση ούτε και έχουν την οικονομική δυνατότητα για τόσα ταξίδια. Έχει γίνει πιο έντονο όλο αυτό τα τελευταία χρόνια. Το βλέπουν σαν «πείσμα»… εκεί που ήταν η Ρώμη ή το Παρίσι ιδανικοί προορισμοί για πρόταση γάμου και οργάνωση τελικά στην χώρα που ζουν, προτιμούν να γυρίζουν στον τόπο καταγωγής τους. Εδώ στην Νάξο κάνουν πια πάρα πολλές προτάσεις γάμου… απλές, λιτές, ελληνικές…

Α. Φαντάζομαι πως όταν κουβεντιάζεις με αυτά τα παιδιά, η κουβέντα γυρίζει γύρω από το θέμα της «ξενιτιάς». Τι συμπέρασμα βγάζεις από την επικοινωνία που έχεις μαζί τους; Τι συναισθήματα έχουν;

Μ. Νιώθω πως αισθάνονται αγανάκτηση για όλα αυτά που γίνονται στην Ελλάδα, αλλά αυτό που θέλουν είναι να προβάλλουν την χώρα μας μέσα από αυτή την τόσο προσωπική στιγμή. Γνώρισα ζευγάρια που μου το είπαν καθαρά… είναι ο τρόπος που θέλουν να βοηθήσουν την χώρα μας, μέσα από αυτό.

Α. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνεις. Νιώθουν πως έχουν να κάνουν με μια Ελληνίδα, που ξέρουν ότι θα τους «προσέξει». Για να σε γνωρίσει ο κόσμος όμως καλύτερα… είχες πάντα αυτό το όνειρο ή ήταν η οικογενειακή επιχείρηση που έτσι κι αλλιώς σε «έσπρωξε» τελικά να κάνεις αυτή την δουλειά ;

Μ. Είχα αδυναμία στον πατέρα μου και έτσι κάθε Σαββατοκύριακο από μικρή, διάβαζα τα μαθήματά μου στο μαγαζί. Μεγάλωσα μες τα λουλούδια. Είναι η ζωή μου, η μυρωδιά μου. Προχθές φτιάχναμε λουλούδια στο μαγαζί στην Νάξο, μου είχε λείψει η μυρωδιά αφού δεν ασχολούμαστε τόσο πολύ στο νησί με αυτά. Ο πατέρας ερχόταν σπίτι από το μαγαζί και μοσχομύριζε λουλούδια. Μεγάλωσα σε αυτόν τον χώρο. Έμαθα με αγάπη από τον πατέρα μου, που ήταν αυτοδίδακτος, πως να φτιάχνεις μια σύνθεση. Έτσι μεγάλωσα, σπούδασα στην Βακαλό και παράλληλα άρχισα να ασχολούμαι με την διακόσμηση, έκανα σεμινάρια Ανθοδετικής στην Ιταλία και όλο αυτό που κάνω τώρα είναι ο συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Αν δεν αγαπούσα βέβαια αυτό που κάνω δεν θα είχα το αποτέλεσμα που θα έπρεπε να έχω.

Α. Είναι αρκετά τολμηρό εγχείρημα να φύγεις από την Αθήνα και να ανοίξεις ένα άλλο μαγαζί, εν καιρό κρίσης, σε ένα Νησί και συγκεκριμένα στην Νάξο.

Μ. Ήταν ένα όνειρο που έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Δεν ήθελα να μείνω σε αυτό που μου είχε αφήσει ο παππούς μου, ο μπαμπάς μου. Ήθελα να κάνω το παραπάνω βήμα.

Α. Πώς βλέπεις τους ανθρώπους στο νησί, πως σε αντιμετωπίζουν;

Μ. Είναι πολλοί άνθρωποι που χαίρονται που προβάλλω μέσα από την δουλειά μου το νησί μας. Έχουμε ανεβάσει το επίπεδο του νησιού, κατά κάποιον τρόπο, μέσα από την δουλειά μας, που έτσι προβάλλονται και οι επαγγελματίες συνεργάτες μου. Είναι και κάποιοι άνθρωποι που θα χαρούν βέβαια με τον δικό τους συγκρατημένο τρόπο και είναι και αυτοί που μένουν αδιάφοροι.

Α. Πώς βλέπεις τα πράγματα στο μέλλον; Βλέπεις την δουλειά σου να αυξάνεται;

Μ. Θεωρώ πως είμαστε στην αρχή της πορείας μας και σαν μαγαζί, σαν νησί αλλά και σαν χώρα ως πόλος έλξης για γάμους. Ο τουρισμός είναι το πιο δυνατό σημείο για την χώρα μας. Πρέπει λοιπόν να μην τον «χτυπούν» και να μην τον πολεμούν οι «έξω». Νομίζω πως και σαν νησί είμαστε ένας ανερχόμενος τουριστικός αλλά και γαμήλιος προορισμός. Δεν έχει κορεστεί ακόμη. Δεν πρέπει ασφαλώς να ξεχνάμε πως εμείς στο Nissos Events απευθυνόμαστε σε μια μικρή μερίδα ανθρώπων που σιγά σιγά τείνει να μεγαλώσει.

Α. Η αλήθεια είναι πως έχω αρκετούς γνωστούς, ομογενείς, που οργανώνουν τον γάμο τους στην μικρή πατρίδα. Με ρωτάνε κατά καιρούς «έχεις κανέναν γνωστό να κάνει μπομπονιέρες στην Ελλάδα; Ξέρεις κανέναν καλό DJ;»..κτλ…και βλέπω πως όλα αυτά τα παιδιά προτιμούν να δώσουν τα λεφτά τους στους δικούς τους, να στηρίξουν την πατρίδα τους όπως μπορούν. Εσύ στο τέλος κάθε δουλειάς είσαι με ένα τεράστιο χαμόγελο να υποθέσω…

Μ. Βέβαια. Η καλύτερη στιγμή για μένα δεν είναι η στιγμή που θα πληρωθώ, κάτι που αποτελεί άγχος για τα ζευγάρια, αλλά όταν έρχονται και με ευχαριστούν, αυτό που εισπράττω. Πρώτη μου αγωνία είναι η ευχαρίστηση, η χαρά του ζευγαριού όταν όλα θα έχουν τελειώσει.

Α. Ποια είναι τα άμεσα σχέδια του Nissos Events;

Μ. Θέλουμε να κάνουμε δώρο την μετάβαση από άλλα νησιά προς Νάξο σε όσα ζευγάρια επιλέγουν το νησί μας για τον γάμο τους. Θέλουμε έτσι να δώσουμε μια γλυκιά αγκαλιά στα ζευγάρια που θα έρθουν να παντρευτούν εδώ.

Α. Αγαπημένο σου λουλούδι;

Μ. Όλα είναι ξεχωριστά αλλά ταυτίζομαι περισσότερο με την ορχιδέα και ιδιαιτέρως αυτή που τα χρώματά της μου θυμίζουν θάλασσα…

SHARE
RELATED POSTS
Γιώργος Λίλλης: «Για να δημιουργήσεις τέχνη οφείλεις να σμικρύνεις το εγώ σου”, του Κωνσταντίνου Καραγιαννόπουλου
Μια συζήτηση με τον Γ. Μαχαιρίδη το 2006, της Τζίνας Δαβιλά
Μιχάλης Παπαντωνόπουλος: «Ας ακολουθήσουμε και ένα «τρελό» εγχείρημα, είναι πολύτιμο να μην συντασσόμαστε με την απαισιόδοξη κανονικότητα», του Κων/νου Καραγιαννόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.