Στις 16 Απριλίου 2017 οι Τούρκοι με την ψήφο τους στο κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στη χώρα τους θ’ αποφασίσουν αν ο Ερντογάν θα γίνει και με τη βούλα “Σουλτάνος” ή όχι.
Ο ίδιος και το κόμμα του έχουν μεγάλο θαυμασμό, και τον εκφράζουν με κάθε ευκαιρία, για τον Αβδούλ Χαμίτ Β’, τον 34ο Σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο οποίος συνέδεσε το όνομα και την απολυταρχική του διακυβέρνηση, στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, με τη σφαγή των Αρμενίων το 1896 και τις δολοφονίες χιλιάδων αντιφρονούντων. Εξ αυτού του λόγου απέκτησε τα προσωνύμια ‘κόκκινος’ ή ‘αιμοσταγής’ Σουλτάνος. Υπουργοί αναφέρονται σ’ εκείνον αποκαλώντας τον ‘Μέγα Αυτοκράτορα’. Ένα νοσοκομείο πήρε προσφάτως το όνομά του ενώ σήριαλ που προβάλλει η κρατική τηλεόραση εξιστορεί τη ζωή του με έμφαση στα τελευταία δεκατρία χρόνια της βασιλείας του πριν τον ανατρέψουν οι Νεότουρκοι το 1909 και τον εξορίσουν στη Θεσσαλονίκη στην οποία έζησε μέχρι το 1912 σε κατ’ οίκον περιορισμό στη βίλλα Αλλατίνη.
‘Σουλτάνα Νιλχάν’: η δισέγγονη του Αβδούλ Χαμίτ Β’
Στους πιο ένθερμους υποστηρικτές του ΝΑΙ και του Ερντογάν συγκαταλέγεται η δισέγγονη του Αβδούλ Χαμίτ Β’, Νιλχάν Οσμάνογλου (Nilhan Osmanoğlu). Το δήλωσε ξεκάθαρα στο βίντεο που ανέβασε στις 26 Ιανουαρίου 2017 στο τουίτερ: «Ψηφίζω ΝΑΙ αφενός για μια δυνατή Τουρκία που θα χαράζει η ίδια το δρόμο της αφετέρου για να μην καταλήξει στην απομόνωση ο Πρόεδρός μας όπως ο Αβδούλ Χαμίτ».
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 31 Ιανουαρίου 2017, η 30χρονη Νιλχάν εξέμεσε χολή κατά του κοινοβουλευτικού συστήματος λέγοντας ότι η εφαρμογή του στη χώρα της επέτρεψε «αδικίες» και επέφερε «καταστροφή»: «Εξαιτίας αυτού οδηγήθηκαν στην κρεμάλα ο Αντνάν Μεντερές και οι υποστηρικτές του, απαγορεύτηκε η λειτουργία των θρησκευτικών σχολείων καθώς και η είσοδος στα Πανεπιστήμια σε φοιτήτριες με μαντήλα. Νισάφι με αυτό το σύστημα!», αποφάνθηκε στην ομιλία της σε εκδήλωση για τους προγόνους της, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις. Εκείνος που της τα είπε έξω από τα δόντια ήταν ο Οζγκούρ Οζέρ, βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αν δεν ήταν ο Ατατούρκ, ζωντανή μεν θα ήσουν, αλλά ποιος ξέρει σε ποιο δωμάτιο, σε ποιο παλάτι και σε ποιο κλουβί, σύζυγος κάποιου πασά που θα είχαν διαλέξει για σένα ο πατέρας και ο παππούς σου. Για σκέψου το καλά…».
Ορισμένοι επιμένουν ότι ‘οδηγός’ της για ό,τι λέει και κάνει είναι το κέρδος και μόνο, δηλαδή η αύξηση των πωλήσεων στο ηλεκτρονικό της κατάστημα Sultandan που πουλά κοσμήματα, εσάρπες και είδη διακόσμησης, τα οποία παραπέμπουν στην Οθωμανική Τουρκία.
Όπως και νάχουν τα πράγματα, η ‘Σουλτάνα Νιλχάν’, όπως συνήθως συστήνεται, δεν σταματά να προκαλεί. Προσέφυγε στο δικαστήριο διεκδικώντας ακίνητη περιουσία που διατείνεται πως ανήκει στους σουλτάνους προγόνους της. Αν δεν δικαιωθεί, αν δηλαδή δεν επιστραφούν -όπως αξιώνει- τα ακίνητα στην οικογένειά της, διατείνεται πως θα φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων· δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ως γαλαζοαίματη που είναι προσδοκά στην παλινόστηση της μοναρχίας· παραπονέθηκε σε συνέντευξή της ότι η Τουρκία δεν τηρεί, ως, κατ’ εκείνη, οφείλει, το πρωτόκολλο απέναντί της σε αντίθεση π.χ. με το Ριάντ το οποίο της αναγνωρίζει τον τίτλο της πριγκίπισσας και ως τέτοια της συμπεριφέρεται οποτεδήποτε επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία.
Έγινε περίγελως, όμως, επιτρέποντας στην αντιπολίτευση να την στοχοποιήσει για τα καλά, και δι’ αυτής τον ίδιο τον Ερντογάν, όταν ισχυρίστηκε ότι ο Ναπολέων (ο οποίος είχε πεθάνει πριν γεννηθεί ο προπάππος της) είχε πει ότι «ο Αβδούλ Χαμίτ είναι ο δεύτερος μετά από εμένα πλουσιότερος άνθρωπος στη γη». Από τη μια, δηλαδή, τα καμώματά της κι απ’ την άλλη η απολυταρχική διολίσθηση του Ερντογάν, όπως αντικατοπτρίζεται στο 1100 δωματίων προεδρικό μέγαρο οθωμανικού τύπου που έκτισε για τον εαυτό του στην Άγκυρα σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις του 2013 για εκτεταμένη διαφθορά στην κυβέρνηση και το κόμμα του, βοήθησαν τους υποστηρικτές του ΟΧΙ να ορίσουν το δημοψήφισμα ως μάχη μεταξύ κοσμικών που σέβονται το σύνταγμα και αντιδραστικών μοναρχικών.
Ντέρμπι λίγο πριν από την κάλπη
Μόλις δύο εβδομάδες πριν από την κάλπη, οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ντέρμπι. Κάποιες μάλιστα δίνουν προβάδισμα στο ΟΧΙ. Αναποφάσιστοι υπάρχουν και στο ίδιο το κόμμα του Ερντογάν -κορυφαίων συμπεριλαμβανομένων. Το έδειξε ξεκάθαρα η απουσία των πρώην πρωθυπουργού Νταβούτογλου και πρώην Προέδρου Γκιουλ από συνάντηση, προ ημερών, υπό τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ με θέμα την ενίσχυση του στρατοπέδου του ΝΑΙ.
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr
The article expresses the views of the author
iPorta.gr