Ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Νίκος Κοτζιάς πηγαίνοντας κόντρα στη μιζέρια που έχει πέσει ως πέπλο αράχνης πάνω από την Ελλάδα, έβγαλε την Ελλάδα από την καταθλιπτικό μοτίβο της παίρνοντας την πρωτοβουλία και διοργανώνοντας με απόλυτη επιτυχία το διήμερο 22 και 23 Μαΐου 2017 τη Δεύτερη Διάσκεψη Ασφάλειας και Σταθερότητας για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή 20 αντιπροσωπειών, 10 κρατών, και δύο διεθνών οργανισμών από τον αραβικό κόσμο -ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου- και ως παρατηρητή την Ινδονησία και 7 κράτη της Ευρώπης. Μία σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών από τις τρεις που υπερβαίνουν τον χώρο της ΕΕ και των τριμερών συνεργασιών, σε σύνολο 14 διεθνών θεσμικών υποστάσεων, που έχουν συγκροτηθεί από την ελληνική διπλωματία. Η τρίτη Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί επίσης στη Ρόδο τον Αύγουστο του 2018.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ [Τζίνα Δαβιλά από το www.iporta.gr ]: Πριν από λίγους μήνες ο προβληματισμός μου ήταν εάν τελικά θα καταφέρετε να ξεφύγετε από τις σταθερές υποσχέσεις των πολιτικών και να εφαρμόσετε αυτό που θέλατε ευθύς εξ αρχής: Να υπάρχει δηλαδή αυτή η Διάσκεψη σταθερότητας και ασφάλειας για την Ανατολική Μεσόγειο. Μας αποδεικνύετε κάποιους μήνες, οκτώ μήνες μετά, ότι βάλατε το στόχο σας και τον πετύχατε. Ο επόμενος στόχος στο Υπουργείο Εξωτερικών ποιος είναι, δεδομένου ότι συνεργάζεστε με ένα πλαίσιο κρατών όπου ο αξιακός κώδικας της δημοκρατίας τους δεν είναι πάρα πολύ σαφής, ίσως είναι και αμφίβολος. Δηλαδή έχετε να διαπραγματευτείτε και αυτό το πολιτικό, πολύ ευαίσθητο θέμα της δημοκρατίας αυτών των κρατών. Ευχαριστώ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι σωστό ότι στην εξωτερική πολιτική μας ενδιαφέρει πολύ η δημοκρατία, τα δημοκρατικά μας οράματα, οι αξίες που έχουμε και οι αρχές μας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και είναι γνωστό ότι αν μετρήσει κανείς πολλές από τις κοινωνίες που βρίσκονται νοτιότερα από την Ελλάδα, δεν θα διαπιστώσει ότι ανταποκρίνονται στα δικά μας πρότυπα.
Όμως έχω δυο πράγματα να σημειώσω σε αυτό. Πρώτον, αυτές οι κοινωνίες είναι ανοιχτές κοινωνίες, δηλαδή είναι κοινωνίες στις οποίες πραγματικά γίνονται μεγάλες αλλαγές. Την τελευταία φορά που ήμουν στα Εμιράτα μου έκανε εντύπωση που είδα γυναίκες ως πιλότους μαχητικών. Δηλαδή αυτό είναι δείγμα ανοιχτής κοινωνίας.
Και το δεύτερο που πρέπει να σημειώσω – το λέω με πίκρα και πειραχτικά ταυτόχρονα- είναι η ότι υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να διασφαλίζει πρώτα τις ανθρώπινες ζωές. Αν δεν υπάρχουν άνθρωποι είναι περιττό να μιλάμε για δικαιώματα.
Γιατί το λέω αυτό; Διότι ορισμένες χώρες της Δύσης έκαναν πολεμικές επεμβάσεις στη Συρία. Στη Συρία χάθηκαν 500.000 άνθρωποι, 12 με 14 εκατομμύρια έχουν ξεριζωθεί, δεν έχουν σπίτια, δεν μπορούν να διασφαλίσουν την τροφή για τις οικογένειές τους και μέλλον για τα παιδιά τους και αναρωτιέμαι κατά πόσο εμείς -όχι η Ελλάδα βέβαια, αλλά η Δύση- υπεράσπισε τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από αυτή την καταστροφή.
Γι’ αυτό εξακολουθώ να λέω ότι πρωταρχικός μας στόχος είναι η ανθρώπινη ζωή, ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής. Και για να υπάρξει ανθρώπινη ζωή και σεβασμός, έχει μεγάλη σημασία η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή.
Θέλω να σας πω ότι, αν κάποιος προσπαθήσει -δεν θα του επιτρέψουμε- να αποσταθεροποιήσει την Αίγυπτο και από πίσω το Σουδάν που είναι σε εμφύλιο πόλεμο και πιο κάτω τη Σομαλία και τα λοιπά, θα προκαλέσει μια κινητικότητα 150 με 200 εκατομμυρίων ανθρώπων. Και δεν θα δούμε την προσφυγιά που είδαμε από τη Συρία ή από άλλες μουσουλμανικές χώρες, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετακινήσεις δεκάδων εκατομμυρίων.
Εγώ συστήνω σε όλους τους εταίρους μας στη Δύση ότι καλό είναι να μην το δοκιμάσουν. Καλό είναι να συμβάλουμε στη σταθερότητα και την ασφάλεια, στην καλή συνεργασία και κάθε δημοκρατική πτυχή να έχει την υποστήριξή μας. Αλλά όχι το αντίστροφο. Όχι να καταστρέφουμε ανθρώπινες ζωές στο όνομα της δημοκρατίας. Διότι 500.00 άνθρωποι που χάθηκαν στον εμφύλιο και στις επεμβάσεις στη Συρία δεν απολαμβάνουν κανενός είδους δικαιώματος πλέον.
Θέλω να σας πω επ’ ευκαιρίας και κάτι άλλο: η σκέψη μας για ανάπτυξη της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται με μια αρχή. Δεν πρέπει στο μέλλον να επιτρέψουμε εξωγενείς παράγοντες να επεμβαίνουν στην περιοχή μας και να την κάνουν δοκιμαστήριο ιδεών και πολέμων.
Ακολουθεί απόσπασμα από τις σημαντικότερες ερωτήσεις της συνέντευξης τύπου του ΥΠΕΞ κ. Νίκου Κοτζιά μετά το τέλος της Β’ Διάσκεψης για την Ασφάλεια και Σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου που έλαβε μέρος στη Ρόδο και στο Ξενοδοχείο Rodos Palace.
Ρεπορτάζ για το iPorta.gr: Τζίνα Δαβιλά