Ανοιχτή πόρτα Πρόσωπα - Αφιερώματα

Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης: ο γλύπτης που “συνομιλεί” με το Σύμπαν, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Ο Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης συνομιλεί με το Σύμπαν. Είναι γλύπτης που στα χέρια του το σκληρό υλικό του μετάλλου γίνεται εύκαμπτο και ευέλικτο. Στην πραγματικότητα ο θεατής του ακροβατεί μεταξύ Ουρανού και Γης, καθώς οι εμπνεύσεις των έργων του είναι Δράκοι, Άστρα, Κάστρα, Φίδια, Καλογυμνασμένα Ανθρώπινα Κορμιά, Κοχύλια, Λουλούδια, Κήποι, Έντομα και Πουλιά. Ο Αλέκος Φασιανός έχει πει για αυτόν: “Τα έργα του Νίκου-Γιώργου Παπουτσίδη δεν ήλθαν για να φοβίσουν, αλλά για να τέρψουν και να γεμίσουν τις ζωές μας με σύμβολα που προστατεύουν και ξορκίζουν. Όπως οι δράκοντες στα τέμπλα των Εκκλησιών μας, δεξιά και αριστερά του Σταυρού. Ο Παπουτσίδης  είναι ο μάστορας του σιδήρου, δημιουργός, γλαφυρός, των μορφών του Καλού”.

Ακολουθούν μερικά από τα έργα του που κοσμούν ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους εντός και εκτός Ελλάδας (Ρόδος, Αθήνα, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Κίνα). Περισσότερα στην ιστοσελίδα του εδώ. Ο ίδιος περιγράφει σύντομα στο iPorta.gr τη διαδρομή από την παιδική του ηλικία μέχρι την ενήλικη Τέχνη του. Τον ευχαριστώ θερμά για την θετική ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας.

Τζίνα Δαβιλά

” Δεν διάβαζα παραμύθια. Μου άρεσαν οι εικόνες από την ελληνική Μυθολογία κυρίως. Αργότερα διάβαζα τις ιστορίες με τους δράκους ειδικά. Οι δράκοι στην Αρχαία Ελλάδα θεωρούνται παιδιά της Γης γι’αυτό περιγράφονται σαν φίδια. Δράκοι όπως ο Πύθωνας, η Λάμια, ο Λάδωνας, ο Άργος, ο φύλακας των Εσπερίδων ή του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Το παιδί της θεάς της Σοφίας, της Αθηνάς είναι ένα φίδι, ο Εριχθόνιος. Παραμύθια έκαναν την φαντασία μου να ξεφεύγει.

Τα μυθικό συμβολικό γένος, ο δράκος, υπάρχει σε όλους τους Πολιτισμούς και τις θρησκείες. Από την Κίνα ως σύμβολο Τύχης ή Αλλαγής , την Βαβυλωνία 4.000 χρόνια πριν, ο Τιαμάντ, θηλυκός δράκος, που εσχημάτισε το Σύμπαν και που από το αίμα του γεννήθηκε ο άνθρωπος. Στην Αμερική, ο Δράκος των Άνδεων, στο Μεξικό οι Αζδέκοι λάτρευαν τον Θεό – δράκο Κετσάκουαλ.

Η συσσώρευση όλων αυτών των ερεθισμάτων της Παγκόσμιας Μυθολογίας είναι το αποτέλεσμα μιας ενότητας της δουλειάς μου με γλυπτά ως επιτοίχια σιδηρογραφήματα. Ένας μεγάλος δράκος μου , ο Εριχθόνιος, βρίσκεται στο Μουσείο της Οικογένειας Κοπελούζου και δυο επιτοίχια στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς. Μεγάλες εκθέσεις από την ενότητα με δράκους έγιναν στην Γκαλερί Αδάμ το 2007, την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Αθήνα το 2013 και στην αναδρομική έκθεση στη Ρόδο το 2008.

Μου αρέσει πολύ να κοιτώ τον νυχτερινό ουρανό. Αν αφεθείς και ταξιδέψεις με το βλέμμα σου βαθιά μες το νυχτερινό φως, θα δεις χρώματα που υπάρχουν. Στην πραγματικότητα βλέποντας μέσα από αστρικά τηλεσκόπια. Το μαύρο χρώμα, εξάλλου, είναι όλα τα χρώματα μαζί. Αυτό το πολύχρωμο σύμπαν το ζωγραφίζω συχνά ή δημιουργώ ή, όπως άστρα και μετεωρίτες από σίδερο. Στη γλώσσα των συμβόλων, τα άστρα ανάλογα με τις άκρες τους, συμβολίζουν την Γέννηση το Πέντακτινο, τη δημιουργία του Εξάκτινο, την Αναγέννηση το Οκτάκτινο, το Άγιο Πνεύμα με τις 9 ακτίνες κ.α.

Στα δικά μου Άστρα, ζωγραφικά ή γλυπτά, ο αριθμός των ακτινών δεν έχει κάποιο συμβολισμό, μιας και είναι άστρα του νου μου ανάλογα με την διάθεσή μου”.

Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης, Γλύπτης, για το iPorta.gr

Αθήνα 31 Αυγούστου 2016

 [Ακολουθούν φωτογραφίες και σε slide show έκθεση εικόνων με έργα του κ. Παπουτσίδη]

 

 

glastra.jpg

 

 

Χαίρε

xaire.JPG

Κήπος

siderenios_kipos.jpg

 

Πρόοδος

proodos.JPG

Περίπατος

peripatos.jpg

 

Ο Φίλος από τ’άστρα

 

o_filos_apo_t_astra.jpg

 

Με τον 3ο Ολυμπιονίκη στο Μαραθώνιο της Αθήνας το 2004 Vanderlei de Lima 

me_olympioniki_3_marathonio.jpg

 

Εσταυρωμένος

 ihsoys.jpg

 

Φύση

fisi.jpg

 

 

Εξωτικό Λουλούδι

 

exotiko_louloudi.jpg

 

Επιτοίχια Εγκατάσταση

 

epitixia_egkatastash.jpg

 

 

12795257_10207877013857748_8652301290103544766_n.jpg11205524_101023716899360_2212406031672391667_n.jpg

Ρόδος

020.jpg

 

SHARE
RELATED POSTS
Το αύριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Χάνουν ευκαιρίες όσοι ασχολούνται μόνο με τα κυβικά του μπετόν, της Λίνας Παπατσή (Υπ.Περιφερειακή Σύμβουλος)
Περί πυραύλων και “βλημάτων”, του Γιώργου Σαράφογλου
nikos-koundouros.jpg
Στα 90 του πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ζωγράφος Νίκος Κούνδουρος

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.