Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Μάχη εξουσίας με φόντο το όνομα στα Σκόπια – προς συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός, της Μαρίας Καρχιλάκη

Μαρία Καρχιλάκη
Spread the love

Μαρία Καρχιλάκη

 

Μαρία Καρχιλάκη  

   

 

 

 

 

 

 

IVANOV.png

 

 

Τον διαπραγματευτή της πΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι -ο οποίος περίπου απέρριψε, με τις απαξιωτικές δηλώσεις του, τις προτάσεις για το ονοματολογικό που κατέθεσε την Τετάρτη ο Μάθιου Νίμιτς- ‘άδειασε’, αργά χθες, και ο ΥΠΕΞ, Ντιμιτρόφ, φροντίζοντας, όμως, γι‘ αυτή τη φορά τουλάχιστον, κάπως να τον καλύψει.

 

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, ότι «εξεπλάγη», πως όσα είπε ο διαπραγματευτής στ’ αυτιά του ακούστηκαν μάλλον για εσωτερική κατανάλωση και ότι το πρόβλημα δημιουργείται αφής στιγμής αυτά τα άκουσαν και στην Ελλάδα.

 

Άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι επίκειται συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός, κάτι το οποίο -να περάσει, δηλαδή, η διαβούλευση σε ανώτερο επίπεδο- φαίνεται να επιθυμεί και η ελληνική πλευρά μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Βάσκο Ναουμόφσκι.

 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ‘διγλωσσία’ που αποτυπώθηκε στο ονοματολογικό αντανακλά τη μάχη εξουσίας στα Σκόπια όπως και την ευαλωτότητα της κυβέρνησης Ζάεφ, καθώς το ‘σύστημα Γκρουέφσκι’ -γρανάζια του οποίου είναι τόσο ο Πρόεδρος της χώρας, Ιβανόφ, όσο και ο διορισθείς από εκείνον, Βάσκο Ναουμόφσκι- εξακολουθεί να είναι ισχυρό και να δημιουργεί προβλήματα.

 

Όπως υπενθυμίζει η Αλεξάντρα Μίτεβκα στο σημερινό ρεπορτάζ της στην εφημερίδα «Νεζάβισεν», ο Γκιόργκι Ιβάνοφ απηύθυνε προχθές διάγγελμα στο λαό για να δικαιολογήσει την απόφασή του να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νόμο για τις γλώσσες (το νόμο, δηλαδή, με τον οποίο τα αλβανικά καθίστανται δεύτερη επίσημη γλώσσα). Ήταν το πρώτο του «βέτο», και επέλεξε να το αναγγείλει με αυτόν τον πομπώδη τρόπο, σε αντίθεση με τους προκατόχους του οι οποίοι, παρότι ανέπεμπαν στη Βουλή πολύ περισσότερους νόμους, δεν επέλεγαν την πρακτική των διαγγελμάτων.

 

Καυστικά, επίσης, σχολιάζει, τη στάση Ναουμόφσκι στις προτάσεις Νίμιτς «πριν καλά-καλά τις δει η ηγεσία της χώρας», ο διευθυντής του καναλιού «Τέλμα», δημοσιογράφος Ατάνας Κιρόφσκι. «Διπλωματικός ερασιτεχνισμός που αποδυναμώνει τη θέση της χώρας στις διαπραγματεύσεις», καταλήγει η ανάρτησή του στο φέισμπουκ.

 

 

Πρωτοσέλιδο Νεζάβισεν (1).png

 

 

‘Πίσω’ από τη διαρροή των πέντε ονομάτων

 

Δημοσιογράφοι των Σκοπίων με τους οποίους μίλησε το CNN Greece αποδίδουν τη διαρροή των πέντε ονομάτων στο ‘σύστημα Γκρουέφσκι’ και σημειώνουν πως ό,τι διοχετεύτηκε για να δει το φως της δημοσιότητας δεν είναι παρά ένα μικρό τμήμα των προτάσεων Νίμιτς.

 

Έτσι -και αυτό είναι κρίσιμο- αδιευκρίνιστο παραμένει εάν η ονομασία που θα συμφωνηθεί θα είναι η συνταγματική ή θα αφορά -όπως πιθανολογείται- μόνο τη διεθνή χρήση. Με άλλα λόγια, διπλή ονομασία όπως έχει προταθεί και στο παρελθόν.

 

Από τα πέντε ονόματα, τα τέσσερα πρώτα θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να μπουν στο μικροσκόπιο της ελληνικής πλευράς αφής στιγμής κινούνται στη γραμμή της Αθήνας για ‘σύνθετη ονομασία’. Αυτά είναι τα Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

 

Το πέμπτο, δηλαδή το «Republika Makedonija (Skopje)» τίθεται αυτοστιγμεί ‘εκτός’ καθώς το «Σκόπια» εντός παρενθέσεως στην πράξη θα απαλειφθεί και θα μείνει το «Δημοκρατία της ‘Μακεδονίας’» σκέτο.

 

Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα και την υπηκοότητα, ο Μάθιου Νίμιτς προτείνει τη σλαβική εκφορά «Makedonski – Makedonska» εν είδει διαφοροποίησης από το ελληνικό «Μακεδονικός – Μακεδονική» παρότι ειδικώς σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια και κατά τα ισχύοντα διεθνώς αυτή απορρέει από το όνομα της χώρας.

 

26231484_1752651811426397_2666596933427585021_n.jpg

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  Το άρθρο δημοσιεύεται και στο ccn.gr.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Η μυστηριακή σαγήνη της αραιότητας, του Αννίκερι
Για τα παιδιά, του Νότη Μαυρουδή
8bc4333cb073d01583e8b60f77427c5e_XL.jpg
Συλλογική ευθύνη ή εθνική τραγωδία;, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.