Βαγγέλης Παυλίδης
Τον Luciano Pavarotti, που γεννήθηκε μια μέρα σαν και σήμερα, 12 Οχτωβρίου 1935, σιγουρα θα τον ξέρετε. Κι αν δεν τον ξέρετε, κακώς, εσείς χάνετε. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για την καλλιτεχνική αξία του Παβαρότι, ενός από τους μεγαλύτερους τενόρους του 20ου αιώνα.
Εξ ίσου πολλά μπορεί να πει κανεις και για τις επιδόσεις του στο φαγητό, πράγμα που όπως ξέρετε με ενδιαφέρι πολύ.
Σύμφωνα με το Herbert Breslin, τον επι 30 χρόνια μάνατζέρ του, ο Παβαρότι είχε συνέχεια στο μυαλό του το φαί. Δεν ήταν απλά οτι του άρεσε να τρώει, του άρεσε η μυρωδιά, η αφή, η προετοιμασία του φαγητού. Του άρεσε να σκέφτεται και να μιλάει για φαγητό
Η σχέση του με φαγητό είχει το ίδιο πάθος που είχει η σχέση του με την μουσική. Όπως έγραφε στην αυτοβιογραφία του, ¨Ενα απο τα ωραιότερα πράγματα στην ζωή είναι ότι ταχτικά πρέπει να σταματάμε ό,τι κάνουμε και να αφιερώσουμε την προσοχή μας στο φαγητό”. Κι όταν ρωτήθηκε να περιγράψει μια τυπική μέρα πρι μια παράσταση η απάντηση ήρθε με ακρίβεια: “ Στις 11.45 κάνω λίγο μοσχαράκι με λαχανικά. Ύστερα, στις 15.45, παίρνω ένα κομμάτι προσούτο. Στις 16.45 πάλι προσούτο με ψωμί. Σου χρειάζεται λίγη ζάχαρη όταν τραγουδάς. Χρειάζεσαι ενέργεια. Ζαπ! Δεν μπορείς να είσαι ρομαντικός στην σκηνή χωρίς λίγη ζάχαρη.”
Απο τα πολλά ανέκδοτα υα σχετικά με την σχέση Παβαρότι/φαγητό διαλέγω ένα , πάλι απο τον Herbert Breslin, που θυμάται πώς ο διάσημος τενόρος αρνήθηκε να πάει στην Κίνα όταν του είπαν πως εκεί το φαγητό δεν ήταν καλό. Τελικά, δέχτηκε να πάει συνοδευόμενος όμως απο το προσωπικό του αγαπημένου του εστιατορίου, το Zefferino’s. Το αεροπλάνο του ήταν γεμάτο με πάστα, σκόρδα, λεμόνια, πατάτες, κρεμμύδια, τυριά, πεπόνια, 1500 φιάλες ανθρακούχο νερό και μια τεράστια ποσότητα κρασί Lambrusco, του τόπου καταγωγής του. Και για να τελειώσω… ο Herbert Breslin θυμάται ακόμα πώς μια φορά ο Παβαρότι παράγγειλε ένα κιλ’ο χαβιάρι Beluga και τρία μπουκάλια σαμπάνια Roederer Cristal. Τα έφαγε όλα με το κουτάλι.
Να τώρα μια συνταγή για μια γρήγορη μακαρονάδα δια χειρός Pavarotti, απο το περιοδικό “Travel and Leisure Magazine”, 12/1993.
PASTA SUBITO
ΥΛΙΚΑ
3 μεγάλες, ώριμες τομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες, ψιλοκομμένες – 1/4 φλυτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος – 3 φύλλα βασιλικός ψιλοκομμένα – ελαιόλαδο – 1/4 φλυτζάνι ξύδι απο κόκκινο κρασί – 2 γλίθες σκόρδο λειωμένες – αλάτι – πιπέρι φρεσκοτριμμένο – 500 γρ. σπαγέτο
ΟΔΗΓΙΕΣ
Τραγουδήστε πρώτα μια άρια για τενόρο ( Verdi κατά προτίμηση). Πηγαίνετε ύστερα στο σπίτι ενός φίλου και βρέστε ένα μεγάλο μπώλ. Με αγάπη, τοποθετήστε στο μπωλ τα υλικά (per favore, όχι το σπαγέτο) και ανακατέψτε καλά με όποιο διαθέσιμο εργαλείο -όχι με τα χέρια, παρακαλώ.
Στο διάστημα αυτό, μαγειρέψτε το σπαγέτο σε μπόλικο νερό που βράζει βίαια, αλλά όχι μέχρι να λασπώσουν -μάλλον al dentissimo, προς το σκληρό. Σουρώσετε, παρακαλώ.
Τώρα caro, πάρε το μεγαλύτερο μπώλ που θα βρείς και ανακάτεψε με ταχύτητα και εκρίβεια το σπαγέτο που αχνίζει με την την σάλτσα.
Βάλε το στο τραπέζι, σέρβιρε κρασί Brunello di Montalcino (τουλάχιστον 20 ετών) και, προς το παρόν, αγνόησε τον κόσμο γύρω σου.