Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Luis Buñuel Dry Martini, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

f0b4849041f96778b53308b54b0db5c3_L.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βαγγέλης Παυλίδης

 

LUIS-BUNUEL.jpg

 

 

 

“Δόξα τω Θεώ, είμαι άθεος”

Luis Buñuel

22 Φεβρουαρίου 1900, μια μέρα σαν και σήμερα, γεννιόταν ο Luis Buñuel Portolés, ο Ισπανο-Μεξικανός σκηνοθέτης κινηματογράφου. ‘Όταν πέθανε το 1983, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης τον αποκάλεσαν “εικονοκλάστη, ηθικολόγο και επαναστάτη, ηγέτη του πρωτοποριακού σουρεαλισμού στην νεότητά του και διεθνώς κυρίαρχο σκηνοθέτη μισό αιώνα αργότερα”. Ο Octavio Paz θα πει πως “…η δουλειά του Buñuel είναι το πάντρεμα της εικόνας του κινηματογράφου με την εικόνα της ποίησης, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα… σκανδαλώδη και ανατρεπτική”.

Διαβάζοντας για τον Luis Buñuel μου τραβηξε την προσοχή μια κουβέντα του: “Αν με ρώταγες αν είχα ποτέ την ατυχία να μου λείψει το καθημερινό μου κοκταίηλ, θα έλεγα πως αμφιβάλλω. Μερικά πράγματα τα σχεδιάζω προκαταβολικά”. Και παρακάτω: “Αν ήταν να μου πρόσφερε ο διάβολος την αναζωογόνηση αυτού που συνηθίζεται να λέγεται ανδρισμός, θα αρνιόμουν. Ας είναι καλά το συκώτι και τα πνευμόνια μου για να μπορώ να πίνω και να καπνίζω, θα του απαντούσα.” Το ΄ψαξα λοιπόν περισσότερο και τώρα ιδού, το “Martini Buñuel” με τα ίδια του τα λόγια:

“Για να προκαλέσεις ή να διατηρήσεις ένα γλέντι στο μπαρ πρέπει να πίνεις Εγγλέζικο τζιν, ιδιαίτερα ως dry martini. Για να είμαι ειλικρινής, με δεδομένο τον πρωταρχικό ρόλο που το dry martini έπαιξε στην ζωή μου νομίζω πως πρέπει να του αφιερώσω τουλάχιστον μια σελίδα. Όπως όλα τα κοκταίηλ το μαρτίνι, που αποτελείται από τζιν και μερικές σταγόνες Noilly Prat φαίνεται πως είναι αμερικάνικη εφευρεση.. Οι γευσιγνώστες που θέλουν το μαρτίνι τους πολύ ξηρό (dry) συμβουλεύουν πως πριν προστεθεί στο τζιν μια ηλιαχτίδα πρέπει να πέσει πάνω στο μπουκάλι με το Noilly Prat. Στην Αμερική έλεγαν κάποτε πως το να φτιάξεις ένα dry martini είναι σαν την Άμωμη Σύλληψη, γιατί κάποτε ο Άγιος Θωμάς ο Ακίνας παρατήρησε πως η δημιουργική δύναμη του Αγίου Πνεύματος διαπέρασε τον υμένα της Παρθένου “όπως η ακτίδα του φωτός διαπερνά το παράθυρο χωρίς να σπάσει το τζάμι”.

Μια άλλη πολύ σημαντική συμβουλή είναι πως ο πάγος πρέπει να είναι πολύ κρύος ώστε να μη λειώνει, γιατί δεν υπάρχει χειρότερο από ένα νερωμένο μαρτίνι. Αν με παρακολουθείτε ακόμα, επιτρέψτε μου να σας δώσω μια προσωπική συνταγή. Από το προηγούμενο βράδυ βάλτε στο ψυγείο τα πάντα -ποτήρια, τζιν, και σέηκερ. Με το θερμόμετρο βεβαιωθείτε πως η θερμοκρασία είναι -20 C . Μη βγάλετε τίποτα μέχρι να έλθουν οι φίλοι σας. Τότε στάξετε πάνω στον πάγο μερικές σταγόνες Noilly Prat και μισή κουταλιά Angostura bitters. Ανακατέψτε και αδειάστε κρατώντας μόνο τον πάγο. Αμέσως προσθέστε το τζιν στον πάγο, ανακατέψτε πάλι και σερβίρετε.”

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Vangelis Pavlidis
ΡΟΔΟΣ – 17.12.1522 – RHODES του Βαγγέλη Παυλίδη
Καλό Πάσχα – Happy Easter, του Βαγγέλη Παυλίδη
Προβληματισμός, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.