Ζητούν τα παιδιά σας σκυλάκι ή ένα ζωάκι και εσείς το σκέφτεστε; Μάλλον θα πρέπει να σταματήσετε την πολλή σκέψη και να προχωρήσετε στην υιοθεσία του, αν θέλετε το παιδί σας να είναι λιγότερο αγχωμένο! Αυτό ισχυρίζεται έρευνα που θεωρεί πως τα κατοικίδια παρέχουν σημαντική υποστήριξη στα παιδιά, ιδιαίτερα όταν αυτά βρίσκονται υπό συνθήκες στρες σύμφωνα με νέα έρευνα.
Λιγότερο στρες για τα παιδιά που έχουν κατοικίδιο
Ο Darlene Kertes και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο στη Φλώριντα, υποστηρίζουν πως τα ζώα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν μία καλύτερη ψυχική κατάσταση.
Στη μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Social Development, οι ερευνητές στρατολόγησαν περίπου 100 οικογένειες, ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, οι οποίοι ήρθαν στο πανεπιστημιακό τους εργαστήριο με τα σκυλιά τους.
Για να αξιολογήσουν το άγχος των παιδιών, τα έβαλαν να ολοκληρώσουν μια δημόσια ομιλία και να κάνουν πράξεις στα μαθηματικά, έτσι ώστε να μπορέσουν να μετρήσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες – και να προσομοιώσουν το άγχος της πραγματικής ζωής στις ζωές των παιδιών.
Τα παιδιά – ηλικίας μεταξύ 7 και 12 ετών – επιλέχθηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες για να μελετηθούν στο πως βιώνουν τον στρεσογόνο παράγοντα:
με το σκυλί τους να είναι παρόν για υποστήριξη,
με το γονέα τους
χωρίς κανέναν παρών.
Ο Κερτς, ο οποίος είναι βοηθός καθηγητής στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, εξήγησε τη σκέψη πίσω από την έρευνα,
“Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα σκυλιά είναι ωραία για τα παιδιά, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν αυτό είναι αλήθεια ή τι ακριβώς συμβαίνει. Τον τρόπο δηλαδή που μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε το στρες, καθώς τα παιδιά έχουν συνέπειες δια βίου για το πώς αντιμετωπίζουμε το στρες ως ενήλικες.
Η έρευνά μας δείχνει ότι η παρουσία ενός σκύλου ως κατοικίδιο ζώο όταν ένα παιδί υποφέρει από μια αγχωτική εμπειρία, μειώνει την ένταση που τα παιδιά νιώθουν το στρες.
Τα παιδιά που είχαν το σκύλο τους μαζί, ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο άγχος σε σύγκριση με το να είναι παρόν ο γονιός ή όταν ήταν μόνα τους.
Δείγματα σάλιου συλλέχθηκαν επίσης πριν και μετά από το στρεσογόνο παράγοντα για να ελέγξουν τα επίπεδα κορτιζόλης των παιδιών, έναν βιολογικό δείκτη της απόκρισης του στρες στο σώμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για τα παιδιά που υπέστησαν την αγχωτική εμπειρία με τα κατοικίδια ζώα τους, τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους ποικίλλει ανάλογα με τη φύση της αλληλεπίδρασης των παιδιών και των κατοικίδιων ζώων τους.
“Τα παιδιά που ζήτησαν τα σκυλιά τους να είναι δίπλα τους ή να τα χαϊδεύουν είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν επαφή μαζί τους, όπου και η κορτιζόλη των παιδιών ήταν υψηλότερη.
Η μέση παιδική ηλικία είναι μια περίοδος, όπου η κοινωνική στήριξη των παιδιών επεκτείνεται πέρα από τους γονείς τους, καθώς η συναισθηματική και βιολογική τους ικανότητα αντιμετώπισης του άγχους εξακολουθεί να ωριμάζει.
Επειδή γνωρίζουμε ότι η μάθηση για την αντιμετώπιση του άγχους στην παιδική ηλικία έχει συνέπειες δια βίου για τη συναισθηματική υγεία και την ευημερία, πρέπει να καταλάβουμε καλύτερα τι λειτουργεί για την αποκατάσταση αυτών των αντιδράσεων στο άγχος νωρίς στη ζωή τους.
Έτσι λοιπόν, γονείς μάλλον θα ήταν καλό να ξανασκεφτείτε αν θέλετε το παιδί σας να μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα το στρες, να του φέρεται ένα σκυλάκι ως παρέα…