Πόρτα στον Πολιτισμό

Ξενάγηση στα έργα του Jamal από τον Μάνο Στεφανίδη στις 30 Ιαν, στο Ισλαμικό μουσείο – έκθεση: “Ο Δρόμος του Μεταξιού”

Spread the love

_στεφανίδης.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

* Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης

και Αναπληρωτής Καθηγητής

στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

 

 

 

 

 

 

.jpg

 

Ο Τζαμάλ με τον Μάνο Στεφανίδη

islam4.jpg

 

 

Καμιά εικόνα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κατά πρόσωπο συνάντηση με ένα εργο τέχνης. O Jamal στο “Δρόμο του Μεταξιού” ζωγραφίζει την ανθρώπινη περιπέτεια με τρόπο ποιητικό και με δύναμη που συγκλονίζει.

Στην πρώτη ξενάγηση της έκθεσης που φιλοξενείται από το Μουσείο Μπενάκη θα λάβει χώρα στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στην κτήριο του Κεραμεικού επί της οδού Ασωμάτων 22, ο ίδιος ο Jamal μαζί με τον καθηγητή και ιστορικό τέχνης Μάνος Σ. Στεφανίδης θα σας συστήσουν τα έργα – αλλά και τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου- ανακαλύπτοντας συνάφειες και ετερότητες.

 

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, στις 12 το μεσημέρι, την ξενάφηση θα κάνει ο Ιστορικός Τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάνος Στεφανίδης

 

[Στάση Ηλεκτρικού “Θησείο” στα 50 μέτρα βρίσκεται το Μουσείο]

 

Ο Jamal γεννήθηκε στη Salamia της Συρίας το 1961. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο, στο Χαλέπι. Εκθέσεις του έχουν φιλοξενηθεί στις ΗΠΑ (Ν. Υόρκη), Γερμανία (Ντίσελντορφ), Λίβανο, Ιορδανία, Ντουμπάι. Άρχισε να εκθέτει τη δουλειά του σε ηλικία 17 ετών και έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία στον αραβικό κόσμο.

 

Jamal. Ο δρόμος του μεταξιού

 

Ο Δρόμος του Μεταξιού, η εμβληματική εμπορική οδός που συνέδεε επί αιώνες την Κίνα με τη Δύση, με τον παράλληλο καταλυτικό ρόλο στην πολιτισμική ώσμωση, την ανταλλαγή ιδεών και τη διάδοση των θρησκειών, είναι η πηγή έμπνευσης της τελευταίας ομότιτλης δουλειάς του ζωγράφου Jamal.

 

15 ζωγραφικά έργα που προβάλλουν στο σήμερα τους μύθους και τη γοητεία του μεταξιού, τους ανθρώπους και τα πράγματα των ερήμων και των δύσβατων βουνών, τα ρίσκα της διαδρομής, τα άλογα που μετέφεραν – εκτός από το ακριβό εμπόρευμα – το βάρος της ελπίδας ότι ο αντίξοος δρόμος και οι καιροί μπορούν να νικηθούν.

Ο Jamal προσεγγίζει τον απροσπέλαστο κόσμο της Κίνας με ευαισθησία και προσοχή: στα έργα του ξεδιπλώνεται το παρελθόν ενός περίκλειστου κόσμου, του οποίου το σύμπαν και τα όρια αναδιατάσσει ο Δρόμος του Μεταξιού.
Αραβικά άλογα, διατρέχουν τις ερήμους, μοτίβο του καλλιτέχνη που επανέρχεται σε όλη την εικαστική του διαδρομή: ένας φόρος τιμής στους συντρόφους του ανθρώπου και στη συμβολή τους στην αλλαγή του κόσμου.
Αυτό το σύμπαν μας συστήνει ο Jamal, σε τόνους βιολετί και μπλε, σε κόκκινους και στο κίτρινο της ερήμου, πριν ο δρόμος εγκαταλειφθεί τον 15ο αιώνα, πριν αναζητηθούν νέες διαδρομές, πριν ανακαλυφθεί ο Νέος Κόσμος.

 

Η έκθεση εμπλουτίζεται με σχέδια από τη διαδρομή του καλλιτέχνη προς το θέμα του, καθώς και με οπτικοακουστικό υλικό από τις σημερινές χρήσεις του δρόμου και την παλιά του δόξα.

 

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος.

 

 

Ο Τζαμάλ ξεναγεί στα εγκαίνια της έκθεσης –  Διάρκεια: 14 Φεβρουαρίου 2016

12523006_1670904853169560_6318757251135751454_n.jpg

 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Ρέκβιεμ για μια πατρίδα;, του Μάνου Στεφανίδη
“Πετύχαμε 290 δωρεές έργων, κάναμε 72 εκθέσεις, είμαστε η σημαντικότερη Πινακοθήκη της Ελλάδας μετά την Εθνική”- Το έργο μας 2011-2019, του Δρ Νικολάου Φρόνα
m02-232935rotonta.jpg
Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου της UNESCO στη Θεσσαλονίκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.