Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι στην κοινή ανακοίνωση των 28, στην οποία δεν διατυπώθηκε ρητώς -όπως στο προσχέδιο- ότι η βαλκανική οδός είναι κλειστή, τα σύνορα έκλεισαν ερμητικά, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Σαν να μην ήταν αρκετό αυτό, ο Κροάτης υπουργός εσωτερικών, Βλάχο Όρεπιτς, έθεσε την Ελλάδα εκτός Σένγκεν, δηλώνοντας προκλητικά στον τηλεοπτικό σταθμό RTL ότι στην πραγματικότητα τα σύνορα της Ευρώπης είναι αυτά της ‘Μακεδονίας’ με την Ελλάδα.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του υπουργείου εσωτερικών της Σλοβενίας ότι εφεξής δεν θα επιτρέπεται να περνούν τα σύνορά της όσοι δεν διαθέτουν βίζα Σένγκεν και η έκδοση, λίγη ώρα μετά, αντίστοιχης ανακοίνωσης από το υπουργείο εσωτερικών της Σερβίας ότι επιβάλλει τους ίδιους περιορισμούς στα δικά της σύνορα με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία για να μην διακινδυνεύσει να εγκλωβιστούν πρόσφυγες στο έδαφός της.
Επί της ουσίας, λοιπόν, δημιουργώντας τετελεσμένα η Σλοβενία, η οποία -συνεπικουρούμενη από τις υπόλοιπες χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ- είχε πρωταγωνιστήσει να σταματά η ευρωπαϊκή μεθόριος στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, πέτυχε να θέσει de facto την Ελλάδα στο περιθώριο της Σένγκεν σφραγίζοντας τον βαλκανικό διάδρομο.
Αντιτίθεται η Αυστρία στην απόφαση της Σλοβενίας
Για μονομερή απόφαση της Σλοβενίας να κλείσει τα σύνορα στους πρόσφυγες έκανε λόγο ο πρέσβης της Αυστρίας στην Σερβία, Γιοχάνες ‘Αιγκνερ, τονίζοντας ότι η Βιέννη δεν ζήτησε το κλείσιμο των συνόρων. Η Αυστρία δεν έκλεισε τα σύνορα της για τους πρόσφυγες, η Σλοβενία αποφάσισε μονομερώς να το πράξει επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε όσους έχουν διαβατήρια και βίζα, είπε επί λέξει, υποστηρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι η αυστριακή κυβέρνηση με τα μέτρα που έλαβε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες δεν είχε πρόθεση τον πλήρη αποκλεισμό των συνόρων, αλλά τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Πώς έκλεισαν τα σύνορα
Η διαδικασία για να κλείσουν τα σύνορα μπήκε σε τροχιά στις αρχές του 2016 όταν ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Τσέραρ, άρχισε να θέτει μετ’ επιτάσεως να συνδράμουν τα ευρωπαϊκά κράτη την πΓΔΜ με αστυνομικές δυνάμεις, υλικοτεχνική υποδομή και χρήματα για να σταματήσουν να περνούν οι πρόσφυγες από τη μεθόριο με την Ελλάδα. Ακολούθησε η συμφωνία, στα τέλη Φεβρουαρίου, των αρχηγών αστυνομίας των FYROM, Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας και Αυστρίας περί σταδιακής ανάσχεσης των ροών με διαλογή προσφύγων στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα μετά από ταυτοποίηση και λήψη βιομετρικών στοιχείων˙ μη αναγνωρίζοντας, δηλαδή, την αντίστοιχη διαδικασία από τις ελληνικές αρχές ούτε τα έγγραφα με τα οποία εφοδιάζονται από την Ελλάδα οι πρόσφυγες.
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr
The article expresses the views of the author
iPorta.gr