Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Κράτος και Επανάσταση του Αγίου Βαλεντίνου, του Νίκου Σταθόπουλου

Spread the love

Νίκος Σταθόπουλος

Κάποιος προσεκτικός, παρατήρησε ότι αλλιώς αντιλαμβάνονταν την Ιστορία ο Ναπολέοντας και ο Τσώρτσιλ, αλλιώς ο φαντάρος στο μέτωπο κι αλλιώς η φουρνάρισσα στη γειτονιά του. Αν το καλοσκεφτείς, το ίδιο γίνεται και τώρα κι ας βλέπεις μέχρι και CNN στο κινητό.

Γύρω σου μαίνεται η Επανάσταση κι εσύ πονοκεφαλιάζεις με το σέρβις που χρειάζεται το αυτοκίνητο και ζορίζεσαι να το πληρώσεις. Τι να κάνεις, όμως, που η Ανάγκη καθορίζει τη ζωή σου κάθε μέρα και πιο πολύ; Πώς να έχεις μυαλό για τις Απόκριες και τον Έρωτα, όταν το κράτος που υποτίθεται πως υπάρχει για να σε φροντίζει, σε στίβει για να πληρώσεις τις σπατάλες του, σε τρομάζει με την ανικανότητά του στα διεθνή, σε ταπεινώνει με την παράλογη γραφειοκρατία του, σε ρίχνει σε κατάθλιψη με τον αναχρονισμό της παιδείας του και σε εξοργίζει με τους νάρκισσους πολιτικούς του;

Η 4η βιομηχανική Επανάσταση έχει καταγάγει ήδη εντυπωσιακές νίκες, ενώ σε εμάς εδώ ακούς για τη Βάρκιζα του ’45, τα μπλοκάκια και τις συντάξεις. Η τεχνητή νοημοσύνη άρχισε να αντικαθιστά στην Αμερική τους δικηγόρους κι εδώ το δικαστήριο δικαιώνει τον κ. Σώρρα. Η Amazon άνοιξε κατάστημα που ψωνίζεις χωρίς χρήματα και παραδίδει δέματα με drones κι εδώ συζητάς για τη δραχμή και δεν μπορείς να πας ανθρώπινα απ΄ την Αθήνα στην Πάτρα. Τα ξενοδοχεία στην Ιαπωνία άρχισαν να δουλεύουν με ρομπότ αντί για υπαλλήλους κι εδώ δεν έχουν φτιάξει ακόμα αξιόπιστο σύστημα ποιοτικής κατάταξης των καταλυμάτων. Το ΜΙΤ και τα άλλα σπουδαία πανεπιστήμια έχουν βγάλει δωρεάν στο ίντερνετ όλα τους τα μαθήματα εδώ και χρόνια κι εμείς τσακίζουμε τους νέους μας να παπαγαλίζουν για τις πανελλήνιες για να μπουν στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας. Το Facebook σε 12 σύντομα χρονάκια μάζεψε 1,7 δισεκατομμύρια πιστούς, όσους το Βατικανό έκανε 10 αιώνες για να μαζέψει, με εξορκισμούς, σκοτωμούς και συγχωροχάρτια. Το Google ανταποκρίνεται ακαριαία σε 3,5 δισεκατομμύρια αναζητήσεις την ημέρα (40.000 το δευτερόλεπτο!) και εσύ θέλεις ένα δεκαπενθήμερο για να ελέγξεις τους τίτλους από ένα χωράφι, αν βρεις άκρη. Ο Αϊνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της σχετικότητας το 1905, αλλά τα παιδιά στο σχολείο μαθαίνουν ακόμα την επιστήμη του 19ου αιώνα, μαζί και να τιμούν τον Μαυροκορδάτο που κυνηγούσε τον Κολοκοτρώνη και συνήψε το πρώτο ελληνικό δάνειο, 5 χρόνια πριν καν ιδρυθεί το Ελληνικό κράτος…

Έγραψα κάπου, ότι ανήκουμε στη Δύση και θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη, διότι ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτή είναι ο ζωτικός μας χώρος. Είναι ο ζωτικός μας χώρος πολιτισμικά, τεχνολογικά, οικονομικά, στρατιωτικά. Εκεί στέλνουμε τα παιδιά μας να σπουδάσουν και εκεί βρήκαμε καταφύγιο στη δικτατορία. Από εκεί αντλούμε καλές πρακτικές για ο,τιδήποτε θέλουμε να εξελίσσεται στη ζωή μας. Να εγκαταλείψουμε αυτόν τον προσανατολισμό, θα σήμαινε επιστροφή της Ελλάδας στην εποχή των Παλαιολόγων με τους Οθωμανούς να επελαύνουν.

Τώρα όμως, αυτοί που μας δάνειζαν για δεκαετίες, ώστε να αγοράζουμε τα ωραία αυτοκίνητα και κομπιούτερ που κατασκευάζουν (και ταυτόχρονα βέβαια να κερδίζουν και από τους τόκους και τα πανωτόκια), σκέφτηκαν για μας ότι ‘αργία μήτηρ πάσης κακίας’ και αποφάσισαν να πάρουν πίσω τα δανεικά.

Εκεί, την πατήσαμε για τα καλά, ευτυχώς όχι όσο ο Άγιος Βαλεντίνος, που τον αποκεφάλισαν το 269 μ.Χ.

Αντί λοιπόν το κράτος μας να μαζέψει τα έξοδά του και να βοηθήσει με κάθε τρόπο να αυξάνεται ο συλλογικός μας πλούτος, υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, γιατί αυτή τον παράγει, οι ηγέτες μας, ο ένας μετά τον άλλον, άρχισαν να κοροϊδεύουν τους πάντες, για να προασπίσουν τα προνόμια των ‘πελατών’ τους, που τα πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι.

Και δε βρέθηκε ακόμα μια φωνή δυνατή, επαγγελματική, εκπαιδευμένη, να φωνάξει βροντερά και πειστικά, ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Δε βρέθηκε ακόμα ένας αρχηγός με κύρος, να μαζέψει γύρω του και να εμπνεύσει μια ομάδα ικανών ανθρώπων, ώστε να εκφράσει όλους αυτούς που δηλώνουν ‘κανένας’ στις δημοσκοπήσεις και δεν πάνε να ψηφίσουν.

Δε βρέθηκε κανένας να χρησιμοποιήσει στον πολιτικό σχεδιασμό και την επικοινωνία του αυτά που ανακάλυψε για τον ‘ξερολισμό’ και την οικονομική συμπεριφορά ο Daniel Kahneman, αυτά που του έφεραν το Νόμπελ ήδη το 2002. Ο Σταύρος είχε το όραμα και την κουτουλάδα, που λένε στην Κρήτη, αλλά φάνηκε ότι αυτό δεν φτάνει. Θέλει και σχέδιο και μέθοδο και σωστή εφαρμογή και συμμαχίες και πόρους και ‘δια βίου’ μάθηση και εξέλιξη και βελτίωση.

Αν δεν φανεί αυτό το πρόσωπο, τα επόμενα χρόνια, υποψιάζομαι ότι ο κληρονομικός αρχηγός της ‘δεξιάς’ εκ του οίκου Μητσοτάκη, θα εναλλάσσεται με τον χαρισματικό φυσικό αρχηγό της ‘δημοκρατικής παράταξης’, κ. Τσίπρα (ή την κα Δούρου) και, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των δουλειών τους (δουλείες ή δουλειές, κατά περίπτωση), θα αναπαράγουν το αποτυχημένο ελληνικό μοντέλο, παραμορφωμένο από τις μονοκόμματες και ανεπεξέργαστες οδηγίες των δανειστών. Οι καραμανλικοί θα είναι πάντα παρόντες, κάνοντας σοφό hedging, έτσι όπως παίζουν και στα δύο ταμπλώ.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο μέγας αρχιτέκτων της ζωής μας Bill Gates, ο ιδρυτής της Microsoft, μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια θα καθίστανται άχρηστα, σταδιακά, τα ‘χρήσιμα σετ δεξιοτήτων’ που σήμερα εξασφαλίζουν δουλειά σε εκατομμύρια ανθρώπους. Η τεχνολογία που καλπάζει θα τους αντικαθιστά, σε όλο τον πλανήτη, με τις όλο και πιο γρήγορες, πιο αξιόπιστες, πιο υπάκουες και πιο φθηνές μηχανές. Το Bitcoin και τα blockchain θα εξαπλώνονται και θα υποκαθιστούν παραδοσιακές πρακτικές, χωρίς συναισθηματισμούς.

Η Επανάσταση αυτή θα σαρώσει και το Ελληνικό κράτος, αργά ή γρήγορα. Εσύ, πώς θα γιορτάζεις, τότε, του Αγίου Βαλεντίνου;

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article EXPRESSES  the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
“Ρόδος Δύναμη Πολιτών”: Ανακοίνωση 15 νέων υποψηφίων με τον Δήμαρχο Ρόδου κο Φώτη Χατζηδιάκου
Giannis Sideris
Όνειρα δεύτερης τετραετίας, κάνουν στο Μαξίμου, του Γιάννη Σιδέρη
Ο Δημήτρης Κατσούλας απαντά σε 8 ερωτήσεις καλωσορίζοντας με αισιοδοξία το φθινόπωρο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.